Nog één dag

Nog één dagWat zou jij doen als je steeds op dezelfde dag wakker werd?

Het begon allemaal met een spannende bekerfinale.
Een helikopter.
Een vreselijke ontvoering.
En daarna een bizarre droom.
Als Finn wakker wordt, is het vijftien mei – alwéér.

En dat gebeurt elke ochtend opnieuw!

Zou het ooit weer morgen worden? Finn denkt dat hij hiervoor twee dingen moet doen: de wedstrijd winnen én de ontvoering voorkomen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Recensie

Dit is nou typisch een boek met een cover die totaal niet vertelt waar het boek over gaat. Hoewel… de titel geeft er wel iets van weg, al zou ‘Nóg een dag?!’ misschien nog beter hebben gepast!

Nog één dag

©2021 Condor, illustratie van Willem van den Oever uit Nog één dag

Dit debuut van Tim van den Berg lijkt namelijk heel erg op het verhaal van de film Groundhog day – die film waarin de hoofdpersoon steeds dezelfde dag beleeft. En dat overkomt Finn in dit boek dus ook. Elke dag wordt hij wakker op de dag van zijn voetbalfinale en zijn voorgevoel dat het géén goede dag wordt, klopt. Een ontvoering, een brand en een aanrijding… Kan hij deze voorkomen als hij nog een kans krijgt? Of nog één? Of nog één?

Toch een goede titel! Mooi is dat na een paar dagen van chaos steeds duidelijker wordt hoe alles met elkaar samen blijkt te hangen. Ook laat het verhaal goed zien hoe je eigen gedrag het gedrag van anderen beïnvloedt, en zo verloopt iedere dag dus net weer anders!

Grappig is wel dat dezelfde (korte) hoofdstukken steeds weer terugkomen. Opvallend daarbij is dat deze soms midden op een bladzijde beginnen. Het boek heeft een vrij groot lettertype en is heel passend geïllustreerd door Willem van den Oever. Echt een lekker vlot leesbaar verhaal, met veel voetbal, een fanatieke hoofdpersoon die rekening leert te houden met zijn teamgenoten en een spannende ontknoping.

Lestips

Waarschijnlijk gaat dit boek het echt heel goed doen bij kinderen die normaal liever een balletje trappen dan dat ze een boek lezen! Dit verhaal heeft zoveel vaart, dat het echt een boek is om in sneltreinvaart uit te lezen. Maar door de donkere, enigszins nietszeggende cover kan dit boek wel wat boekpromotie gebruiken.

Nog één dag

©2021 Condor, illustratie van Willem van den Oever uit Nog één dag

Het is namelijk vooral een verhaal over voetbal én een spannende ontvoering – twee zaken die niet terug te zien zijn op de cover. En dat de hoofdpersoon in een soort timeloop terechtkomt, waardoor hij steeds dezelfde dag beleeft, zal kinderen ook wel aanspreken. Dat klinkt bizar!

Vraag de klas dus zeker: Wat zou jij doen als je steeds op dezelfde dag wakker werd?
Praat hier desnoods even over door – zou je dat leuk vinden of juist niet?

Lees vervolgens de rest van de tekst op de achterkant voor. Vervolgens kun je het eerste hoofdstuk voorlezen (blz. 9 t/m 12), dat afsluit met de woorden:

En hij had het akelige gevoel dat het nog veel erger zou worden.

En… dat klopt.


Uitgeverij Condor, 2021

Nog één dag bol


Genre: Avontuur, Sport
Onderwerpen: 2021, Criminelen, Ontvoering, Sportief gedrag, Tijd, Tip van Daan, Tip van Sem, Voetbal, Vriendschap
Geïllustreerd door Willem van den Oever

Leave a Reply