Ollie en het kronkeldier

Ollie en het kronkeldierOllie is bang. Bang voor de zee, want die heeft zijn ouders van hem afgenomen. Maar ook bang voor de liefde van zijn pleegouders. Iedereen van wie hij houdt, verdwijnt immers op een dag. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel. Ollie wil hem houden en verstopt hem in de schuur. Maar Kronkel hoort thuis in de zee en krijgt heimwee. Zijn pleegzus Giga de goochelaar wil hem helpen. Maar kan Ollie Kronkel laten gaan?

Recensie

Wat een mooi, ontroerend en gevoelig verhaal is dit. Ollie is een jongetje van tien jaar met een heftig verleden. Zowel zijn ouders als zijn oma zijn in korte tijd na elkaar overleden. Daarom is hij in een pleeggezin terecht gekomen. Zijn pleegouders zijn ontzettend lieve mensen, die behalve hem nog vier kinderen in huis hebben genomen. Ook pleegbroer Nico en pleegzus Giga hebben hun eigen verhaal, waardoor hun unieke karakter is gevormd.

Illustratie KronkelOllie vindt op een dag een vreemd dier, dat hij Kronkel noemt. Hoewel Kronkel voor Ollie volkomen echt is, wordt al snel duidelijk dat de andere gezinsleden het dier niet zien… Het is echter ontroerend om te lezen dat iedereen begrijpt hoe belangrijk het dier voor Ollie is en ze nemen hem dan ook volkomen serieus. De zorg voor Kronkel laat Ollie zijn angsten overwinnen, maar het lukt hem niet het dier los te laten. Hij heeft eindelijk iets wat van hem is en daar klampt hij zich aan vast. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn pleegzus Giga en eindigt het verhaal heel hoopgevend.

illustratie-ollie-en-het-kronkeldierNiet alleen het verhaal is erg mooi, ook de vormgeving van het boek is bijzonder. Het boek heeft een net iets ander formaat dan gebruikelijk en staat vol met prachtige, paginagrote kleurenillustraties van Marieke Nelissen.

Dit boek is dus zeker geen kinderachtig verhaaltje over een gek fantasiedier! Het geeft een prachtig inkijkje in de gevoelswereld van verschillende kinderen en is daardoor ontzettend waardevol.

Lestips

Dit is nou typisch zo’n boek dat in de bibliotheekkast blijft staan, omdat veel kinderen het verhaal op de achterflap niet zo boeiend zullen vinden. Echt een verborgen pareltje dus! Zo’n boek moet dus voorgelezen worden of actief gepromoot worden in de klas. Dit laatste kun je als volgt doen:

Vertel dat je een heel bijzonder boek hebt gevonden, maar laat de kaft van het boek nog niet zien (pak het boek bijvoorbeeld in in kaftpapier). Vertel dat het boek over Ollie gaat en lees de eerste 2 bladzijden voor:

‘Nee,’ zei Ollie. (…) niet. Ollie bleef. (blz. 9/10)

Vertel dat Ollie op een dag een heel bijzonder dier vindt. Je gaat het hoofdstuk voorlezen waarin Ollie het dier voor het eerst ziet. Geef de kinderen een tekenopdracht: luister heel goed naar het verhaal en probeer je voor te stellen hoe het dier eruit ziet. Je kunt het niet fout doen; het gaat om het beeld dat in je hoofd opkomt. Probeer dit dier te tekenen.

Ollie trok zijn (…) de hele wereld. (blz. 14 t/m 20)

Na afloop van de tekenopdracht vergelijk je de tekeningen en ‘onthul’ je ook de kaft van het boek, zodat de kinderen de illustratie van Marieke Nelissen kunnen zien.

Je kunt hier eventueel over doorpraten: Wat vinden de kinderen van de illustratie van Marieke Nelissen? Lijkt de illustratie op die van hen? Zo niet, hoe kan dat dan? Welke invloed heeft een illustratie op het verhaal?

Tenslotte ga je weer terug naar het verhaal: wat betekent dit dier voor Ollie? En hoe zou het verhaal verder kunnen gaan? Er zullen nu echt wel kinderen zijn die verder willen lezen!

Mocht je trouwens van plan zijn het verhaal in zijn geheel voor te lezen, dan kun je deze tekenopdracht natuurlijk ook inbouwen. Dan zou ik echter wel eerst het hele eerste hoofdstuk voorlezen – anders heb je een raar gat in het verhaal! Na afloop van de tekenopdracht kun je dan gewoon verder lezen.

Pleegzorg

In zowel Nederland als België wordt jaarlijks de Week van de Pleegzorg georganiseerd. Het doel van deze actieweek is om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg. Kinderen weten over het algemeen weinig over pleegzorg. Dit boek is perfect om dit onderwerp ter sprake te brengen. Op de website van Pleegzorg Nederland kun je nog veel meer informatie vinden over pleegzorg, inclusief verhalen van pleegkinderen.


Lees ook:

Boeken die (qua thema) vergelijkbaar zijn met dit boek, zijn:

Mosselvogel  Plan C - Simone Arts

 

 

 

 

 


Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2016

Ollie en het kronkeldier bol.com


Genre: Verhalen
Onderwerpen: 2016, Afscheid, Angst, Fantasievriend, Liefde, Pleegouders, Pleegzorg, Rouwproces, Tekenen, Verdriet, Vertrouwen, Vriendschap
Geïllustreerd door Marieke Nelissen

Leave a Reply