Opa vlucht

Opa vluchtDe opa van Jack was ooit een gevreesd gevechtspiloot. In de Tweede Wereldoorlog verdedigde hij zijn vaderland, vliegend in een razendsnelle Spitfire. Maar nu is opa vooral een oude en verwarde man, die zijn oorlogsavonturen elke dag opnieuw beleeft…

Daarom besluiten de ouders van Jack om hem naar een bejaardentehuis te sturen. Jack en zijn opa plannen meteen een originele ontsnappingsstunt, maar de gemene directrice juffrouw Knor doet alles om die te verhinderen.

Recensie

Het boek start met een illustratie en introductie van alle personages die in het verhaal voorkomen. Opvallend is het personage Raj – de krantenverkoper. Hij is in alle boeken van David Walliams dezelfde figuur en speelt ook dezelfde rol. Grappig, want daardoor krijg je het idee dat al zijn verhalen zich in elkaars buurt afspelen.

Opa vlucht is een behoorlijk dikke pil (388 blz.), die is opgebouwd uit 4 delen. De dikte wordt echter vooral veroorzaakt door de vele, grote illustraties van Tony Ross (die doen denken aan Quentin Blake). Ook zijn sommige woorden en zinnen (flink) uitvergroot, waardoor het verhaal vrij snel leest. Daardoor is het boek ook aantrekkelijk voor de wat minder gretige lezer.

Het eerste deel gaat met name over opa’s dementie en is echt ontroerend. Naarmate het boek vordert, wordt het steeds grappiger. De delen 2 en 3 zullen kinderen wel aanspreken: de slapstick-achtige humor zal ongetwijfeld op hun lachspieren werken. Het vierde deel is weer een stuk emotioneler.

Het boek kenmerkt zich door grote overdrijvingen en Britse, flauwe humor (denk: Monty Python en Little Britain), maar heeft duidelijk ook een serieuze kant. Niet alleen dementie, maar ook afscheid nemen speelt een belangrijke rol in het verhaal. Verder krijgt de Tweede Wereldoorlog veel aandacht, aangezien Jack’s opa hier erg veel over vertelt. Het is interessant om over WO II te lezen vanuit Engels standpunt, al is de interesse van de schrijver voor de RAF (Britse luchtmacht) en vliegtuigen wel érg duidelijk in het verhaal aanwezig. Ook het ‘troetelnaampje’ voor Jack – eskadercommandant – heeft hiermee te maken en ligt niet echt lekker in de mond. Achterin het boek worden veel begrippen uitgelegd.

Kinderen die van vliegtuigen houden zullen zich extra goed kunnen inleven in Jack, maar waarschijnlijk zal dit boek door de humor en afwisseling heel veel kinderen aanspreken. Door de korte hoofdstukken is het boek extra geschikt als voorleesboek. Je kunt je als leerkracht flink uitleven met de kolderieke tekst. Er zou in ieder geval een leuke film van het boek gemaakt kunnen worden!

Lestips

Kinderboekenweek 2016

Dit verhaal past perfect binnen het thema van de Kinderboekenweek 2016: ‘Voor altijd jong’. De opa van Jack denkt immers dat hij nog steeds in de tijd van WO II leeft en gedraagt zich dan ook als een ‘jonge man’. Het verhaal kaart echter ook een serieuze ziekte aan: Alzheimer. Er zullen ongetwijfeld kinderen in de klas zijn die hiermee te maken krijgen bij hun opa of oma en dit is dan ook een mooi verhaal om voor te lezen. Niet te zwaar, maar wel serieus genoeg om er met de klas over te praten.

Tweede Wereldoorlog

Ook in een project over WO II kun je dit boek goed gebruiken. Vooral de toelichting achterin het boek bevat een aantal interessante feiten over de oorlog vanuit Brits standpunt. De opa van Jack vertelt een aantal interessante verhalen over de RAF (Britse luchtmacht), maar als losstaande lesstof vind ik deze niet zo geschikt; daarvoor zitten ze te goed in het verhaal verweven.

Voorlezen en boekpromotie

Zoals hierboven al geschreven, is dit een leuk voorleesboek, dat ook nog eens prima bij verschillende thema’s past. De vormgeving van het boek komt echter beter tot zijn recht als kinderen het boek zelf lezen. Om het boek te promoten voor zelfstandig lezen, is het volgende fragment erg leuk; in dit fragment moet het boek zelfs worden gedraaid om de tekst te lezen. Grappig en speels dus en een mooi voorbeeld voor de rest!

‘HÉ, JIJ DAAR! (…) te zijn. BOEM! (blz. 138 t/m 151)


Uitgeverij Clavis, 2016

Opa vlucht bol.com


Genre: Humor
Tags: 2016, Dementie, Gezondheid, Grootouders, Kinderboekenweek 2016, Rouwproces, Techniek, Uitvindingen & machines, Verdriet, VK & Ierland, Vliegtuigen, WO II
Illustrator: Tony Ross

One Response

  1. Hannah Lodewyckx
    Hannah Lodewyckx at · Reply

    kei goed

Leave a Reply