Pech onderweg

Pech onderwegOver barre tochten en rampzalige reisjes

Het zal je maar gebeuren…
* met een tijdreismachine reis je naar de dinosaurustijd, maar een tyrannosaurus rukt de broek van je benen…
* met een duikbootje wil je gezellig zeepaardjes gaan spotten, maar je wordt zelf gespot door een enorm monster…
* met een vliegende hangmat wil je de originaliteitsprijs winnen in een vliegwedstrijd, maar je verbreekt alle afstandsrecords…
* met de laatste trein rijd je naar huis, maar je wordt wakker in de treinwasserette…
Dat is nu echt, wat je zegt, pech onderweg.

Tosca Menten en Jozua Douglas schreven – als schrijversduo ‘De Gouden Grijns’ – voor dit boek grappige, spannende en griezelige verhalen, moderne spreuken en wijsheden, limericks en handige reistips.

Recensie

Twee jaar geleden schreven Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel onder de naam ‘De Lachende Zaag’ een bundel met verhalen die naadloos aansloot bij de Kinderboekenweek. Dit jaar deden Menten en Douglas dat met z’n tweetjes: als schrijversduo ‘De Gouden Grijns’ hebben ze precies dát boek geschreven, zoals je het je voorstelt bij een Kinderboekenweek-kerntitel: grappig, spannend en helemaal passend bij het thema ‘vervoermiddelen’ (2019). Geert Gratama maakte er levendige illustraties bij, die het boek helemaal af maken.

Pech onderweg illustratie

©2019 De Fontein & Unieboek | Het Spectrum, illustratie van Geert Gratama uit Pech onderweg

Laat het maar over aan twee van de populairste schrijvers van Nederland om een grappig boek over reizen en vervoer te schrijven. Ze halen echt alles uit de kast om kinderen aan het lachen te krijgen in dit boek. Ze zijn aan elkaar gewaagd, deze twee. Jozua Douglas is een ster in het verzinnen van knotsgekke details, zoals een oom die niet op Ziggy kan passen omdat hij druk was met zijn mierenboerderij. Tosca Menten verzon een opa die op de gekste momenten rijmwoorden in een zin knalt – ‘Klaar is Kees, bolle koolmees’ (blz. 51) – wat na een aantal bladzijden enórm op de lachspieren gaat werken. Douglas schreef een verhaal over een spook op de treinrails; Menten griezelt erop los in een spookhuis met een man zonder hoofd.

De verhalen zijn veelal geschreven in de ik-vorm, waardoor niet direct duidelijk is of er een jongen of een meisje aan het woord is (leuk!) en bevatten een mooie, culturele mix van namen: Floor, oom Cor, Amir, Zahra, Guus en tante Samar. De meeste verhalen zijn overduidelijk uit de duim gezogen, maar er zitten ook waargebeurde verhalen bij, waaronder Mentens eigen ervaring in de treinwasserette (tip: zet een wekker) en pech tijdens de eerste maanlanding. Daarnaast geeft Jozua Douglas nog handige tips (‘Wat je moet doen als je ontvoerd wordt in een buitenaards ruimteschip / Wat je moet doen als je zonder parachute uit een vliegtuig valt) en lees je diverse tegeltjeswijsheden.

Pech onderweg tegeltje

Tenslotte heeft ‘De Gouden Grijns’ ongetwijfeld erg veel lol gehad bij het verzinnen van diverse limericks. Het plezier spat er in ieder geval echt weer van af in deze bundel. Alleen ‘Nummer 13’ is met zijn wat ongelukkige einde niet zo grappig, maar ja… dat krijg je waarschijnlijk met een ongeluksgetal. Het is dus weer een mooie mix geworden, van hilarische verhalen, leuke weetjes, maar ook voldoende spanning. Want bij de pech onderweg in dit boek gaat het meestal serieus mis en is het wel degelijk spannend hoe dat allemaal afloopt. Een fantastisch voorleesboek voor tijdens de Kinderboekenweek dus, maar ook nog lang daarna!

Lestips

Je zou als boekpromotie onderstaand filmpje kunnen laten zien. Maar eigenlijk is het nóg veel slimmer om gewoon een verhaal (of het hele boek) voor te lezen. Dan willen kinderen het boek (zelf ook) wel lezen!

Meer promotiefilmpjes voor het boek vind je op de website van Jozua Douglas.

Limericks en tegeltjeswijsheden

De leukste activiteit die je naar aanleiding van dit boek kunt doen, is waarschijnlijk het schrijven van limericks! Limericks schrijven is geweldig!! Het is grappig en ook nog te combineren met een topografieles, want er móet een plaatsnaam in!

Hoe je een limerick schrijft, hoef je niet eens zelf uit te leggen. Dat doen Tosca Menten en Jozua Douglas wel voor je!

Ook de tegeltjeswijsheden zijn ontzettend grappig en inspirerend! Kunnen de kinderen er ook eentje verzinnen?

Beter thuis met …
dan …

NB de tweede regel moet over vervoer en/of reizen gaan!

Het lijkt waarschijnlijk makkelijker dan het is! Het kan helpen om eerst op het digibord een opsomming te maken van álle mogelijke vervoermiddelen en reizen die kinderen kunnen verzinnen; vervolgens kunnen ze daar rijmwoorden bij gaan zoeken. Dan komt er vast iets heel grappigs uit.
Je kunt ook een tegeltjeswijsheid uit het boek als uitgangspunt nemen (1e of 2e regel hetzelfde) en slechts een klein stukje veranderen. Als dat lukt, kun je kinderen een geheel nieuwe laten bedenken.

Op de website van Jozua Douglas kun je de originele tegeltjes uit het boek downloaden! Met dank aan illustrator Geert Gratama en de uitgever!

Boekbespreking

Wijs kinderen ook op de website van De Gouden Grijns! Daar vind je bijv. een leuke achtergrond voor een powerpoint (handig als je een boekbespreking over het boek houdt), maar ook kunnen kinderen er een spreekbeurtpakket aanvragen!

Schrijven en tekenen

Van zoveel creativiteit krijgen kinderen misschien zelf ook wel zin om te schrijven! Je kunt ze verschillende opties geven:

  • Schrijf een verhaal over een waargebeurde ramp met een vervoermiddel. Je kunt iets uit je eigen ervaring vertellen, maar ook informatie zoeken op internet.
  • Verzin handige tips voor als je pech onderweg hebt. Denk aan: Wat moet je doen als je met een lekke band in de polder staat? – Zorg dat de tips zo grappig en gek mogelijk zijn. Laat je fantasie de loop!
  • Verzin een avontuur met een tijdreismachine. Waar ga je naartoe en wat gaat er mis?

Vanzelfsprekend lees je de verhalen uit het boek voor ter inspiratie!

Ook kun je leuke tekenopdrachten aan dit boek verbinden:

  • Ontwerp een vliegmachine die de originaliteitsprijs zou kunnen winnen in de vliegwedstrijd in het verhaal ‘De Vliegende Zwabber’. Bedenk natuurlijk ook een pakkende naam.
  • Maak een grappige illustratie bij een van de tegeltjeswijsheden of limericks uit het boek.

Uitgeverij De Fontein / Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, 2019

Pech onderweg bol.com


Genre: Humor
Onderwerpen: 2019, Buitenaardse wezens, Creatief schrijven, Dinosaurussen, Griezelen, Illustraties, Kinderboekenweek 2019, Ongeluk, Reizen & vakantie, Ruimtevaart, Spoken, Sterren & planeten, Taal, Tijdreizen, Tip van Daan, Tip van Finn, Treinen, Verkeer & OV, Vervoer, Vliegen, Voorleestopper
Geïllustreerd door Geert Gratama

One Response

  1. Jozua Douglas
    Jozua Douglas at · Reply

    Wat leuk! Dank je wel!

Leave a Reply