Perronpapegaaien & krekelcriminelen

Perronpapegaaien en krekelcriminelenOp safari in de stad

In dit boek neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra je mee op safari in de stad. Want daar is veel meer natuur te vinden dan je denkt! We ontmoeten spreeuwen die treinen laten vertrekken, een meeuw die boodschappen doet, vissen die hun eigen deurbel hebben en nog veel meer.

Voor veel dieren is de stad een all you can eat-restaurant, zolang ze maar uitkijken met oversteken… En wist je dat sommige planten en dieren zich zo goed hebben aangepast aan het stadsleven, dat je het zelfs evolutie kunt noemen?

Recensie

Perronpapegaaien & krekelcriminelenMaak je maar klaar voor een ware safari door de stad, gewoon vanuit je luie stoel, met dit boek! Auke-Florian Hiemstra is je gids en vertelt superenthousiast en met een zeer creatieve blik over alle geweldige dieren en planten die je tegen kunt komen, als je maar een beetje goed om je heen kijkt.

De stad kun je als een koraalrif zien. (…) Er leeft zóveel dat je het koraal soms nauwelijks nog ziet. Dat geldt ook voor een stad. Die is dan wel door mensen gemaakt, maar wordt inmiddels bewoond door een wilde mix van uiteenlopende soorten. Er vliegt, kruipt, zwemt, graaft en rent van alles door de stad, en in dit boek stel ik al die bewoners stuk voor stuk aan je voor. (blz. 4)

Zo lees je dus over perronpapegaaien, maar ook over metromuggen, dropduiven of klikokrakers. Auke-Florian laat je zien waar je stoepfossielen kunt spotten en legt uit hoe geweldig een boomspiegel is. Hij vertelt over dieren in de winkelstraat, in het park, rondom het huis, in de gracht en zelfs onder de grond. Maar hij begint op het station, want dat is waar zijn eigen safari in de stad vroeger altijd begon. Zijn eerste ontdekkingsreizen door de stadsnatuur. En daar vertelt hij zo smakelijk over, dat je je daadwerkelijk samen met hem op excursie waant.

Perronpapegaaien & krekelcriminelenDeze bioloog, die inmiddels in Leiden woont en werkt voor Naturalis, is echter niet alleen maar enthousiast. Hij laat ook zien dat veel dieren bedreigd worden door ons afval. Zo vertelt hij over de MacFlurry-egel, duiven met witte kragen en vissen die verstrikt raken in plastic handschoentjes. Gelukkig geeft hij ook veel tips: hoe je zelf zwerfafval kunt gaan rapen of de stad groener kunt maken. Tegelijkertijd vertelt hij ook hoe afval soms heel bruikbaar is voor diverse dieren: zo zijn er mussen die graag sigarettenpeuken verzamelen, kraaien die een nest maken van kleerhangers en meerkoeten die broeden op zonnebrillen, telefoonoortjes en schilderskwasten. Wat bizar veel leuke weetjes lees je in dit verrassende boek!

Perronpapegaaien & krekelcriminelen

©2022 Ploegsma, illustratie van Annette Fienieg uit Perronpapegaaien & krekelcriminelen

Naast al die leuke weetjes krijg je ook nog bergen safari-tips en leuke ideeën voor experimenten. De vele foto’s en mooie tekeningen van Annette Fienieg zorgen ervoor dat je de stad eigenlijk niet eens in hoeft: in dit boek is al genoeg te zien! Maar mocht je toch de echte stad in gaan, dan bekijk je die voortaan ongetwijfeld met een andere blik. Na het lezen van dit boek speur jij enthousiast naar vogelflatsen, houd je stare downs met meeuwen en ga je voortaan onderin zitten in een dubbeldekkertrein. Waarom? Lees dit boek maar!

Lestips

Echt een fantastisch boek voor in de klas: een betere verteller over stadsnatuur kun je je niet wensen. Auke-Florian Hiemstra weet ook wel hoe hij kinderen moet aanspreken, want hij was jarenlang de dierenexpert bij Willem Wever.

Op de site van de uitgever staat een mooie, korte biografie waarin je meer kunt lezen over zijn achtergrond, maar je kunt ook dit filmpje laten zien, waarin Auke-Florian Hiemstra o.a. vertelt over de vogelnesten waar hij onderzoek naar doet.

Wil je het boek verder promoten, dan kun je het korte stukje ‘Ongelofelijk’ voorlezen op blz. 5. Daarmee houdt Auke-Florian zelf eigenlijk al een boekpromotie voor zijn boek.

Natuur in de stad

Dit boek maakt kinderen ongetwijfeld enthousiast om op safari te gaan in de stad! Je haalt heel gemakkelijk ideeën uit het boek bij de safaritips en experimenten.

Tijdens het speuren naar dieren kunnen kinderen gebruiken maken van een zoekkaart die je kunt downloaden op de website van de uitgever. Daarop kunnen ze bijhouden welke dieren zij hebben gespot in de stad.

Plastic in de natuur

Auke-Florian Hiemstra vertelt in zijn boek ook over zijn onderzoek naar meerkoetnesten (blz. 80/81), maar wat hij in het boek niet vertelt, is dat jij hier zelf ook mee kunt doen! (Ook wel begrijpelijk, want tegen de tijd dat je het boek leest, is het misschien al afgerond) Vorig jaar deed hij een oproep in het NOS Jeugdjournaal:

Kijk op meerkoetnest.nl of en hoe je mee kunt doen aan dit onderzoek.


Ploegsma, 2022

Perronpapegaaien & krekelcriminelen


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Afval, Dieren, Meerkoeten, Milieu & duurzaamheid, Natuur, Nesten, Plastic, Steden, Tip van Lucas, Vogels, Voorleestopper
Geïllustreerd door Annette Fienieg

Leave a Reply