Pudding Tarzan

Pudding TarzanIwan Olsen is een miezerig jongetje, het mikpunt van pesterijen, de domste van de klas en de slechtste met gymnastiek. Iedereen vindt hem een domme, slappe hap en noemt hem Pudding Tarzan. Maar… op een dag laat een heks zijn wens in vervulling gaan en spuugt hij verder, leest hij beter, fietst hij harder en voetbalt hij slimmer dan alle andere jongens. Tijd voor zoete wraak!

Recensie

Dit boek is inmiddels een echte klassieker, want het stamt al uit 1976! Het verhaal is echter niet gebonden aan een plaats of periode. Daarnaast is ook het onderwerp ‘pesten’ van alle tijden. Iwan Olsen is een willoos slachtoffer en laat alles maar een beetje over zich heen komen.

‘Jij kan helemaal niks, baasje. Jij bent een grote slapjanus.’ ‘ Tjaa…’ zei Iwan Olsen. ‘Dat klopt wel.’ (blz. 14*)

Dat verandert op het moment dat hij een wens mag doen. Hij neemt wraak door in alles de beste te zijn; hij laat de grote jongens, zijn meester, gymleraar en vader een poepie ruiken! Kinderen zullen smullen van deze ommezwaai. Maar de schrijfstijl en illustraties maken dit verhaal echt tot een uniek en grappig boek. Het boek is ontzettend leuk geschreven en de tekst wordt ondersteund door grappige tekeningen die de schrijver zelf heeft gemaakt. Hij verwijst met de tekst ook echt naar de illustraties.

Dáár kun je zien hoe Iwan Olsen een pak rammel krijgt (blz. 6*)

Daar komt bij dat de tekst in een erg groot lettertype is gedrukt, waardoor het boek heel toegankelijk is voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Door de grappige schrijfstijl zou je bijna niet in de gaten hebben dat dit eigenlijk een vrij triest verhaal is, over een jongen die wordt gepest. Na zijn ‘superheld’-dag vervalt hij ook gewoon weer in zijn oude gedrag en laat de pesterijen weer over zich heen komen. Het zal kinderen wel aan het denken kunnen zetten. Iwan Olsen blijft bewonderenswaardig zichzelf, maar is dat in dit geval wel zo handig…?

Lestips

Pudding Tarzan illustratieDoor de simpele schrijfstijl is dit boek al prima te lezen door kinderen vanaf een jaar of acht. Het boek is echter ook ontzettend grappig voor oudere kinderen. Zij zullen de droge humor beter snappen. Dat maakt dit een prima leesboek voor de bovenbouw. Ook kinderen die niet zo goed kunnen lezen, zullen van dit verhaal genieten. Het boek staat vol met (paginagrote) illustraties, die in dit geval ook echt bijdragen tot het leesplezier.

Het volgende fragment kan gebruikt worden voor boekpromotie en legt direct uit waar de titel vandaan komt.

‘Tarzan is groot (…) er snel vandoor. (blz. 34 t/m 37*)

Omgaan met pesten

Je kunt dit boek ook goed gebruiken om te praten over pesten. In dit geval gaat het vooral om het gedrag van het slachtoffer – Iwan. Hoe komt het dat hij wordt gepest? Zijn vader roept op een gegeven moment:

‘Je moet van je af leren bijten, baasje. Je moet een kerel zien te worden.’ (blz. 13*)

Heeft hij gelijk? Dit kan een interessant gesprek opleveren in de klas.

* Het boek is inmiddels al vaak herdrukt. Deze fragmenten komen uit de 7e druk, uit 1999. De paginering met latere drukken kan een enkele pagina afwijken. De oorspronkelijke illustraties zijn in de laatste versies ingekleurd.

Het boek is ook verfilmd! Hieronder kun je de trailer van de animatiefilm – Pudding T – zien:


Uitgeverij Van Goor, 2015

Pudding Tarzan bol

Pudding Tarzan bol


Genre: Verhalen
Tags: 2015, Boekverfilming, Dyslexie, Jezelf presenteren, Klassieker, Pesten, Tip van Daan, Toveren
Illustrator: Ole Lund Kirkegaard

Leave a Reply