Rosa Parks

Rosa Parks

Van klein tot groots

Rosa Parks (1913 – 2005) groeide op in Alabama (VS), waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding.

Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.

In dit boek lees je haar levensverhaal.

Vertaald door Antje Schoehuys-Blaak.

Recensie

De serie Van klein tot groots bestaat uit prentenvertellingen over bijzondere vrouwen en is eigenlijk bedoeld voor jonge kinderen. Dat is te zien aan de opzet: paginagrote illustraties met korte teksten, in een groot lettertype. Het verhaal is simpel, maar de boodschap is dat zeker niet.

Rosa Parks

©2020 De Vier Windstreken illustratie van Marta Antelo uit Rosa Parks

In weinig tekst wordt hier het krachtige verhaal verteld van Rosa Parks, die in de 20e eeuw ontzettend veel heeft betekend in de strijd tegen ongelijkheid. Ze is vooral bekend van haar strijd tegen de apartheid, maar in dit boek lees je dat ze ook vocht voor vrouwenrechten. Achterin het boek kun je op foto’s zien hoe Rosa er in het echt uitzag en staat nog extra informatie over haar leven (in veel moeilijker taalgebruik).

Rosa Parks

©2020 De Vier Windstreken illustratie van Marta Antelo uit Rosa Parks

In eenvoudige taal en ook door de mooie, grote illustraties wordt hier een heel duidelijk verhaal verteld, dat ieder kind zou moeten kennen. Het maakt absoluut nieuwsgierig om meer over deze vrouw te weten te komen.

Lestips

Als je het in de klas hebt over vrouwenemancipatie of de strijd tegen apartheid en racisme, dan kun je niet om Rosa Parks heen. Misschien zullen kinderen in de bovenbouw denken dat dit boek niet voor hen is, omdat het eruit ziet als een simpel prentenboek.

Lees het dan gerust voor. Er staat genoeg in om met je klas over te praten! Aansluitend zullen er ook best kinderen zijn die het boek zelf willen lezen en vooral bekijken – de prenten maken het verhaal nog krachtiger.


De Vier Windstreken, 2020

Rosa Parks bol


Genre: Non-fictie
Series: Van klein tot groots | Onderwerpen: 2020, Anton de Kom, Apartheid, Emancipatie, Noord-Amerika, Racisme, Rosa Parks, Tijd van televisie en computers, Tijd van wereldoorlogen, Verenigde Staten, Vrouwenemancipatie
Geïllustreerd door Marta Antelo

Leave a Reply