Ruby’s safari
door Bart Vos

Ruby's safari‘Voor een safari hoef je niet naar de savanne.’

Dat is Ruby’s motto. In het park om de hoek zit veel meer wild dan je denkt!

In Ruby’s safari laat Ruby Vos je een heel bijzondere Big Five zien: de vijf mooiste vogels van de stad.

Onderweg ontdekt ze nog veel meer mooie vogels en dat is haar bijvangst. Van boomklever tot boomkruiper en van roodborst tot blauwborst. Ruby is supernieuwsgierig naar de dieren en de natuur om zich heen en laat jou zien hoe je ook vogels kunt spotten in de stad.

Recensie

Vogelspotten is hot! Je komt het onderwerp de laatste tijd veel tegen in fictieboeken, maar nu is er ook dit mooie, dunne fotoboek voor de beginnende vogelspotter. En het leuke is: het is helemaal gericht op vogels kijken in de stad, want Ruby woont net als haar vader (en maker van dit boek) in Amsterdam.

Ruby's safari

©2022 KNNV Uitgeverij, Bart Vos en Daniël Willemsen uit Ruby’s safari

Ruby laat zien welke vogels te vinden zijn in stadsparken of gewoon, in de tuin. Dat levert een ‘big five’ op die je niet zou verwachten in de stad. Dus geen merel, meeuw en duif, maar boomklever, putter en zelfs… de ijsvogel!

Ruby's safariBart Vos maakte prachtige foto’s en Daniël Willemsen maakte het boek nog aantrekkelijker met speelse illustraties. Er wordt helder beschreven hoe je de verschillende vogels kunt herkennen en uit elkaar kunt houden. En natuurlijk krijg je tips om zelf te gaan spotten!

Lestips

Haal die verrekijkers maar uit de kast! Dit boek kun je natuurlijk uitermate goed gebruiken om met je klas vogels te gaan spotten! In het boek staat precies hoe je dat het beste kunt aanpakken, en hoe leuk zou het zijn als kinderen daadwerkelijk een aantal vogels van de ‘Big Five’ uit het boek kunnen vinden? Oké, die kans is niet héél groot, want de vogels in de Big Five zijn wel heel bijzonder en niet in elk jaargetijde heb je evenveel kans om alle vogels te zien. Maar welke ‘bijvangst’ doen de kinderen dan?

Vooral kinderen in Amsterdam zullen de locaties uit het boek wel herkennen, maar vanzelfsprekend is het vogelspotten te doen in elk park of elke (stads)tuin.

Gebruik ook zeker een goede vogelgids of vogelapp (tip van Ruby, uit het boek!), of kijk eens in het boek Soortenschat van Geert-Jan Roebers en Pieter Fannes. Ook daarin vind je een aantal bekende buurtvogels.


KNNV Uitgeverij, 2022

Ruby's safari


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Amsterdam, Natuur, Steden, Vogelaars, Vogels, Vogelspotten
Geïllustreerd door Daniël Willemsen

Leave a Reply