Saga, de orka die geen haring lustte

Saga, de orka die geen haring lustteHet wordt winter in het hoge noorden. Saga en haar familie hebben al twee dagen niets gegeten. Dan besluit grootmoeder om in een fjord te wachten op de grote scholen haring die ieder jaar komen overwinteren. Maar daar heeft Saga helemaal geen trek in. Haring smaakt…. Iiiiiieeewww!

Stiekem gaat de jonge orka in haar eentje op jacht naar iets wat ze wél lust…

In dit prentenboek vind je naast een verhaal heel veel weetjes over de orka’s in de Noord-Atlantische Oceaan.

Recensie

In dit prentenboek volg je een jonge orka die stiekem alleen op jacht gaat. Haar familie wacht op de scholen haringen, maar Saga houdt niet van haring. De jacht verloopt echter niet bepaald succesvol en op een gegeven moment ziet ze zelfs een plastic zak aan voor iets lekkers. Gevaarlijk! Lukt het haar toch om eten te vinden en… om haar familie weer terug te vinden?

Het verhaal is echt gericht op jonge kinderen, maar de vele weetjes die erbij staan, maken het boek ook nog interessant voor kinderen in groep 5 of 6. Je leert hoe orka’s jagen, wat ze eten, hoe ze communiceren en hoe ze hun zintuigen gebruiken.

Saga 1

Wat dit boek voor oudere kinderen vooral de moeite waard maakt, zijn de prenten – die zijn echt waanzinnig mooi! Ze zijn zo levensecht getekend dat het wel foto’s lijken. Daardoor stelt het formaat van het boek (23 x 23 cm) wel enigszins teleur – dat had nog wel wat groter gemogen! Ook de glimmende cover en het glimmende papier passen eigenlijk niet bij zo’n mooi prentenboek. Nu heeft het boek het uiterlijk van een vrij standaard informatief boek en daarmee doet het de prenten eigenlijk tekort.

Toch is het zeker de moeite waard om het boek te bekijken als je meer wilt weten over orka’s. Het is een van de weinige informatieve boeken die er over orka’s en hun leefwijze te vinden zijn.

Lestips

Er is een boektrailer bij het boek gemaakt, die je prima kunt gebruiken om het boek te promoten:

Leren voorlezen

Daarnaast is er ook een luisterversie van het boek gemaakt – deze is tot en met 31 december 2020 gratis te beluisteren! Extra leuk is dat het boek wordt voorgelezen door een kind, en wel: Nathan Boekee – zonder twijfel de zoon van de auteur! Wat doet hij dat goed! Daarmee is dit luisterboek ook nog eens een prachtig voorbeeld van hoe je prentenboeken ook kunt inzetten in de bovenbouw: om goed te leren voorlezen!

De luisterversie wordt nog eens extra interessant door de geluidseffecten die erin zijn verwerkt: je hoort Nathan niet alleen vertellen over orka’s, je hoort de orka’s ook echt! Het zorgt ervoor dat je het verhaal nóg beter kunt beleven. Absoluut de moeite van het luisteren waard dus.


Uitgeverij Columbus, 2020

Saga bol


Genre: Dieren, Non-fictie
Tags: 2020, Dieren, Onderwaterwereld, Orka's, Prentenboek, Zeedieren
Illustrator: Leonardo Boekee

Leave a Reply