De vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack wonen in het dorpje Oudelijst, waar nooit iets spannends gebeurt. Dat verandert als ze een oude schets in handen krijgen en een geheime kamer in huis ontdekken. De raadsels stapelen zich op en zorgen voor het spannendste avontuur van hun leven: een tijdreis naar het verleden – op zoek naar Leonardo da Vinci en het geheim van ‘De Verloren Leonardo’. Een reis die niet zonder gevaren blijkt te zijn…
Dit is deel 1 van de serie Secret Scouts. De 1e druk verscheen in 2013 bij House of Sprouts en is in 2016 herdrukt door Aerial Media Company. De nieuwe cover past bij de cover van deel 2: Secret Scouts en de vermiste president.
Recensie
Leonardo da Vinci’s werk spreekt zeer tot de verbeelding en zijn leven zit vol met raadsels. Denk aan de Mona Lisa, Da Vinci’s honger naar kennis, zijn vele aantekeningen in spiegelschrift, zijn anatomische tekeningen en, niet te vergeten, zijn schilderij in het Palazzo Vecchio dat tot de dag van vandaag verstopt lijkt te zitten achter een muur. Het schrijversduo Wendel en Dennis Kind heeft al deze elementen op ingenieuze wijze verwerkt in dit filmische en spannende boek.
Het boek begint met een overzicht aan feiten en een spannende actiescène, die op dat moment nog niet te plaatsen zijn. Tijdens het lezen wordt echter steeds duidelijker welke rol de genoemde feiten spelen. Heel knap is hoe de schrijvers mysteries rond Leonardo Da Vinci in dit verhaal ‘verklaren’ door de avonturen die Tom, Lisa, Sophie en Jack beleven. Dit doen ze op zo’n manier dat ‘het zomaar zou kunnen’!
Het verhaal wordt hierdoor een goede mix van fictie en feiten. Je leert tijdens het lezen erg veel over kunst(geschiedenis), het leven in de late middeleeuwen en natuurlijk over Leonardo da Vinci (1452 – 1519). De belevenissen van ‘de Secret Scouts’ zijn zo levendig en beeldend beschreven, dat ze je nog lang bij zullen blijven. Het kost weinig moeite om de middeleeuwse straten van Florence voor je te zien! Tegelijkertijd is het verhaal – dat vol zit met smartphones, apps en verwijzingen naar de 21e eeuw – zeer eigentijds.
In het boek en op de bijbehorende website www.secretscouts.com is te lezen dat vele (proef)lezers uit groep 7 & 8 het boek fantastisch vonden. Het is echter geen boek voor elke basisschoolleerling… er zitten erg spannende en zelfs wat lugubere fragmenten in het verhaal (Leonardo staat erom bekend dat hij lijken opgroef… ik bedoel maar). De hoofdpersonen zijn niet op hun mondje gevallen en vertonen onvervalst pubergedrag. Dat zal sommige leerlingen van groep 8 dus zeker aanspreken, maar het is niet voor niets een C-boek.
Het open einde schreeuwt om het vervolg! Gelukkig is deel 2 (Secret Scouts en de vermiste president) net verschenen… want geloof me: je wilt weten hoe dit avontuur verder gaat!
Lestips
Om een boek te promoten zoek ik meestal een spannend, nieuwsgierig makend fragment uit. Dat hebben de schrijvers nu eigenlijk ook al gedaan: het eerste hoofdstuk (maandag 23 juni, einde middag) is namelijk een vooruitblik, die later in het verhaal ook weer terugkomt. Ik vond dat eerste fragment echter vrij verwarrend, omdat je nog totaal geen idee hebt van waar het over gaat. Kinderen kunnen daardoor juist afhaken – ze snappen het niet en stoppen direct met lezen. “Saai boek” zeggen ze dan.
Om het boek te promoten zou ik wel dezelfde gebeurtenis kiezen, maar dan later in het verhaal – daarin staan weliswaar meer details die vertellen welke kant het verhaal opgaat, maar dat is voor veel kinderen juist een prettige houvast.
Sophie keek angstig (…) hij ons verwachtte.’ (blz. 170 t/m 172)
Leonardo da Vinci
Wil je in de klas aandacht besteden aan (het leven van) Leonardo da Vinci, dan is dit zéker een boek om te gebruiken. Het is een erg mysterieus en spannend boek om voor te lezen en het zal zowel jongens als meisjes aanspreken. Je hebt dan tal van aanknopingspunten om met de klas te bespreken. Ook kun je de erg spannende stukjes direct nabespreken. Een aanrader dus!
Wil je in één keer veel weten over de kunstenaar, lees dan het volgende fragment (voor), waarin de vader van Lisa en Sophie over Da Vinci vertelt:
‘Pap!’ riep Sophie (…) Dacht Sophie hetzelfde? (blz. 108 t/m 112)
National Geographic heeft een documentaire uitgezonden over de zoektocht naar ‘De Verloren Leonardo’ (‘The lost Da Vinci’). Een fragment hieruit is nog te zien via YouTube. Helaas is het fragment niet ondertiteld.
Meer informatie over Leonardo da Vinci en De Verloren Leonardo kun je lezen op de websites van National Geographic en het NRC.
De late middeleeuwen
Dat het leven in de late middeleeuwen / begin van de Renaissance anders was dan in onze tijd, zal iedereen wel weten. Hóe anders blijkt goed uit dit boek! Een heel levendig, spannend en zelfs een beetje gruwelijk fragment is het volgende, waarin Leonardo da Vinci de vriendengroep meeneemt om naar het spel Calcio te gaan kijken. Ook dit fragment kun je prima gebruiken voor boekpromotie. Vooral de stoere jongens zullen het erg waarderen!
Naarmate de groep (…) ze je halen. (blz. 211 t/m 215)
Lees ook:
Aerial Media Company, 2016
Series: Secret Scouts | Onderwerpen: 2013, 2016, Door de eeuwen heen, Florence, Italië, Kinderboekenweek 2020, Kunst, Kunstenaars, Kunstgeschiedenis, Leonardo Da Vinci, Onderzoek & wetenschap, Ruimte & tijd, Serie, Tijd van monniken en ridders, Tijd van ontdekkers en hervormers, Tijdreizen, Tip van Emma, Uitvindingen & machines, Voorleestopper