Serafina en de zwarte mantel

Serafina en de zwarte mantelSerafina is twaalf. Ze woont – in het geheim –  met haar vader in de kelders van een groot landgoed. Hij werkt op het landgoed voor de rijke familie Vanderbilt. Niemand weet van Serafina’s bestaan af, en dat moet zo blijven.

Maar op een avond verandert alles. Serafina is getuige van een bloedstollende gebeurtenis: een vreemde man in een zwarte mantel dwaalt door de gangen van het kasteel en laat een meisje verdwijnen. Dan blijkt dat dit niet zijn eerste slachtoffer was. Serafina slaat de waarschuwingen van haar vader in de wind en gaat op onderzoek uit. Maar haar zoektocht is gevaarlijker dan ze zelf beseft…

Eerste deel in de reeks Serafina.

Recensie

‘Het spannendste boek van het jaar’ staat er met een sticker op het boek. De eerste bladzijden denk je misschien nog: “Mwah. Ratten in een kelder. Dat kan spannender.” Geheimzinnig is het al wel, want dat Serafina anders is dan andere meisjes, wordt al snel duidelijk. Maar dan doet de man met de zwarte mantel zijn intrede en wordt de uitspraak op het boek meer dan waar:

Een lange man in een zwarte mantel met een kap hield het meisje bij haar polsen vast. Zijn handen zaten onder het bloed. Het meisje probeerde zich los te rukken. ‘Nee! Laat me los!’ gilde ze. (blz. 24)

Gloeps! Dit is met recht een gruwelijk spannend boek! Vol zwarte magie en onbekende duistere machten en een geheimzinnig gebouw vol geheime gangen doet het ergens wel een beetje aan Harry Potter denken. Maar dit boek heeft toch een vleugje meer realisme, want het enorme landhuis waar het verhaal zich afspeelt – Huize Biltmore – bestaat echt! Het ligt in Asheville, North Carolina (VS) en is zelfs te bezoeken. Dat maakt het boek misschien wel nog griezeliger!

Biltmore estate

Huize Biltmore (bron: biltmore.com)

Het verhaal speelt zich af in 1899, wat het verhaal extra boeiend maakt: Huize Biltmore is in die tijd ontzettend modern, met elektrisch licht (aangedreven door een dynamo) en allerlei – voor die tijd – nieuwe technieken. Maar tegelijkertijd doet het verhaal lekker ouderwets aan, met paardenkoetsen, bedienden en deftige mannen met handschoenen aan.

Serafina komt – na haar gevaarlijke ontmoeting met de man in de zwarte mantel – in contact met de jongen die in het landhuis woont: Braeden. Tussen hen ontstaat een warme en bijzondere vriendschap, waarbij het hen niet uitmaakt dat ze anders zijn dan anderen.

‘Ik vind helemaal niet dat er iets mis met je is. En misschien is er ook wel niets mis met mij. Ik weet het niet. We zijn gewoon anders dan de anderen, jij en ik, allebei op onze eigen manier. Begrijp je wat ik bedoel?’ (blz. 183)

Samen proberen ze het raadsel van de man met de zwarte mantel te ontrafelen en dat levert een adembenemend avontuur op dat je het liefst in één ruk wilt uitlezen. En…

Serafina en de zwarte mantel

Lestips

Zoek je een superspannend voorleesverhaal? Dan heb je hier een geweldig exemplaar te pakken! Dit betoverende verhaal, vol spanning en magie, zal de kinderen in je klas in zijn greep houden tot de laatste bladzijde! Pauzes zullen te kort zijn…

Voor sommige kinderen zal het boek misschien wel te eng zijn; probeer het goed in te schatten voor jouw klas voordat je het hele boek voorleest. Bepaalde scènes zouden kinderen nachtmerries kunnen bezorgen! (Maar, het is wel een wensvervullend kinderboek; het loopt goed af…)

Mocht je het boek niet gaan voorlezen, dan is het volgende fragment voldoende om ervoor te zorgen dat de kinderen het boek nog net niet uit je handen zullen rukken om te weten hoe het verhaal verder gaat…

Toen ze de (…) met raspende stem. (blz. 19 t/m 26)

Let wel op… ook het fragment is érg spannend en griezelig!

Je kunt ook deze boektrailer bekijken:

Het is verder leuk om een kijkje te nemen op de website van Huize Biltmore. Je vindt er onder meer informatie over de geschiedenis van het landgoed en foto’s van het interieur.


Uitgeverij Lannoo, 2016

 

Serafina 1 bol.com

Serafina 2 bol.com

Serafina 3 bol.com

Serafina 4 bol.com


Genre: Historisch verhaal, Spanning, Sprookjes / fantasie
Serie: Serafina | Tags: 2016, Kastelen, Kinderboekenweek 2017, Magie, Mysterie, Serie, Tip van Emma, Tip van Liam, Verdwijning, Voorleestopper, Vriendschap, Zwarte magie

Leave a Reply