Skandar en de eenhoorndief

Skandar en de eenhoorndiefSkandar droomt er al zijn hele leven van om een eenhoornrijder te worden. Om samen te trainen en de ultieme race te winnen. Om het Eiland en het Vasteland te beschermen. Om een held te zijn.

Maar net op het moment dat Skandars droom lijkt uit te komen, doemt er een vijand op die de wereld voorgoed kan wegvagen.

Vertaald door Maria Postema.

Recensie

Zoals je al wel aan de cover ziet, is dit een rasecht fantasyverhaal. Een verhaal waarin eenhoorns allesbehalve lief en schattig zijn….

Het waren er acht. Boosaardige demonen die over het gras galoppeerden en hun skeletachtige vleugels uitsloegen om op te stijgen.
Zwarte rook wervelde om hen heen als het oog van een duistere orkaan; de donder rommelde in hun kielzog en bliksemschichten raakten de aarde ver onder hun huiveringwekkende hoeven. (blz. 11)

Toch speelt het verhaal zich af in onze eigen wereld – in een nabije toekomst – waarin ineens een mysterieus eiland blijkt te bestaan tussen Wales en Ierland, waar woeste, doodenge wilde eenhoorns leven. Om de eenhoorns te temmen, kunnen 13-jarige kinderen eenhoornruiter worden. Skandar wil niets liever en maakt zich klaar voor het ruiterexamen. Doordat zijn stoere zus Kenna hem overhoort, kom je als lezer precies te weten hoe alles in elkaar zit.

Al snel blijkt alles echter anders te gaan dan verwacht. Skandar mag niet meedoen met het ruiterexamen, maar wordt toch opgehaald om naar het Eiland te gaan. De raadsels stapelen zich al snel op en maken dit avontuurlijke boek verslavend spannend. Dat geeft tegelijkertijd aan dat het boek erg goed geschreven is, want het concept van het verhaal is eigenlijk best cliché: kind blijkt voor hem of haar onbekende (en zelfs verboden) krachten te bezitten, doet mee aan een indelingsceremonie, gaat naar een speciale school met zeer bijzondere lessen, sluit onverwachte vriendschappen en moet het – vanzelfsprekend – opnemen tegen een levensgevaarlijke slechterik. Denk: Harry Potter, Amari, Nevermoor en De verdwenen steden… Maar toch. Dit betoverende verhaal wordt zó levendig verteld, dat het je helemaal opslurpt. Het is duidelijk dat iemand zich enorm kan gaan uitleven op de verfilming van dit verhaal!

Het blijft knap dat een schrijver de verwondering over een fantasiewereld zo goed en geloofwaardig weet over te brengen. En een stoer verhaal over eenhoorns die eruitzien als spookachtige, rottende monsters spreekt sowieso al heel erg tot de verbeelding.
Kom maar door met deel 2!

Lestips

Om dit boek te promoten, zou ik de spanning lekker opvoeren! ‘Want… jullie denken dat eenhoorns niet bestaan? Nou… dat dachten de mensen in dit boek ook. Maar toen kregen ze beelden te zien die rechtstreeks uit een nachtmerrie leken te komen…’

Lees dan de proloog voor! (blz. 11/12)

Aansluitend kun je nog de flaptekst voorlezen.


Em. Querido’s Uitgeverij, 2022

Skandar en de eenhoorndief


Genre: Sprookjes / fantasie
Series: Skandar | Onderwerpen: 2022, Anders zijn, Eenhoorns, Fabeldieren, Familie, Fantasie, Fantasiewezens, Geheimen, Raadsels, Serie, Strijd, Tip van Emma, Tip van Liam, Tip van Sem, Vriendschap

Leave a Reply