Slimme Pim 2: De lucht in!

Slimme Pim: De lucht inPim is het slimste jongetje van de klas. Thuis maakt hij de meest waanzinnige uitvindingen en doet hij experimenten die nog niemand eerder gedaan heeft.

Pim heeft steeds een slim antwoord klaar wanneer er iets fout loopt. Maar als het op romantiek aankomt, is hij minder slim, vindt Mara…

Recensie

Maar liefst bijna 100 hilarische stripjes zijn in dit boek gebundeld. Slimme Pim verschijnt al meer dan 12 jaar in de Vlaamse Kits-krant, maar wat is het fijn dat de strips ook in boekvorm zijn gebundeld! De hoofdpersonen worden aan het begin van het boek geïntroduceerd en ondanks dat er een duidelijke lijn in de stripjes te vinden is, zijn de verhaaltjes erg afwisselend en is elke strip weer verrassend.

Elke strip bestaat steeds uit slechts 3 of 4 kaders en gaan over Pim, zijn beste vriend Max, zijn klasgenootje Mara en drie volwassenen: zijn ouders en de meester. De kracht zit hem vooral in de herkenbaarheid: school- en thuissituaties die veel voorkomen, maar dan toch weer met een grappige, zeer verrassende twist. En Pim is niet bepaald een doorsnee kind. Hij is erg slim (de titel is niet sarcastisch bedoeld) en daardoor behoorlijk bijdehand. Hij heeft het dan ook regelmatig aan de stok met zijn meester… maar, die is ook niet op zijn mondje gevallen!

Slimme Pim 2 strip

©2020 De Eenhoorn, Aimée de Jongh uit Slimme Pim 2

Slimme Pim

©2020 De Eenhoorn, illustratie van Aimée de Jongh uit Slimme Pim 2

De strips worden afgewisseld met een aantal weetjes (over dieren, eten of je lichaam), spelletjes en eenvoudige proefjes. Dat past goed bij de strips, want Pim is ook altijd bezig met kennis en experimenten. Al lopen die niet altijd goed af…

Of kinderen het boek grappig zullen vinden, is natuurlijk afhankelijk van hun gevoel voor humor. Slimme Pim zit vol met ‘slimme grapjes’ en kinderen moeten zelf veel verbanden leggen om de grappen te begrijpen. Qua humor lijkt het wel een beetje op de strips over Casper & Hobbes en dat doet mij in ieder geval regelmatig schateren van het lachen!

Lestips

Over humor valt niet te twisten! Dus of kinderen dit boek leuk vinden, zullen ze zelf moeten ontdekken. Je kunt op het digibord alvast een aantal stripjes laten zien door middel van het inkijkexemplaar.

Pakkende binnenkomers

Wat het boek in ieder geval óók heel erg leuk maakt, is dat de stripjes ontzettend goed passen bij allerlei lesvakken en schoolse situaties. Daardoor kun je de strips heel goed beginnen als ‘pakkende binnenkomer’ aan het begin van de schooldag of aan het begin van een les. Het stripje kan dan een geweldig uitgangspunt zijn voor een klassengesprek of activiteit!

Slimme Pim 2

©2020 De Eenhoorn, Aimée de Jongh uit Slimme Pim 2

Hieronder een lijst met suggesties:

 • (Na) de zomervakantie: blz. 32, 66, 68, 83, 84
 • Schoolreisje: blz. 11
 • Uitvindingen: blz. 5, 8, 15, 28, 34, 37, 51, 74, 77, 80, 86
 • Leonardo da Vinci: blz. 6
 • Wetenschappelijke experimenten: blz. 7, 43, 60, 69, 94
 • Mediawijsheid / technologie: blz. 14, 19, 35, 53, 61, 79, 87, 106
 • Ruimtevaart: blz. 22, 26, 46, 82, 101, 108
 • Rekenen/wiskunde: blz. 29, 40
 • Sinterklaas: blz. 39
 • Voeding en koken/bakken: blz. 41, 49
 • Recycleren, milieu: blz. 58, 70
 • Herfst: blz. 50, 71, 89

The making of

Slimme Pim bestaat al sinds 2007! Striptekenaar Aimée de Jongh was toen nog maar 18 jaar oud. Op deze (‘geheime’) pagina kun je zien hoe ze te werk gaat. Ontzettend leuk om te (laten) zien! Wat een verschil tussen de ruwe schets en de uitwerking!

Nóg leuker is het om kinderen te verwijzen naar deze pagina op de website van kinderkrant Kits! Ook daar vind je een inkijkexemplaar (niet alleen strips uit deze bundel, maar ook uit deel 1: Nerd alert), maar ook 3 proefjes (deze staan dus ook in de bundels!) én een mini-cursus ‘Slimme Pim tekenen’!


De Eenhoorn, 2020

In juni 2020 is er via de uitgeverij een actie waarmee je beide bundels met korting kunt kopen!

Slimme Pim 2 bol.com

Slimme Pim 1 bol.com


Genre: Humor, School
Onderwerpen: 2020, Experimenten, Media & journalistiek, Mediawijsheid, Onderzoek & wetenschap, Proefjes, Ruimtevaart, School, Serie, Sterren & planeten, Strip, Technologie, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Tess, Uitvindingen, Uitvindingen & machines
Geïllustreerd door Aimée de Jongh

Leave a Reply