Smile

SmileRaina wil niets liever dan erbij horen op school. Maar als ze op een avond struikelt en op de stoep smakt, breken haar voortanden af. Wat volgt is een hele reeks tandartsbezoeken en gênante beugels – soms zelfs met neptanden eraan… Wat zullen Raina’s vriendinnen wel niet denken? En zien leuke jongens haar ooit nog staan?

Vertaald door Marjon Hoffman.

Recensie

Raina Telgemeier maakte veel indruk met haar boek Spoken; een indrukwekkende en ontroerende graphic novel over de Dag van de Doden, angst, troost en taaislijmziekte. Dat boek bevatte al veel biografische elementen, maar dit boek is volledig autobiografisch! In dit boek vertelt Raina namelijk ‘over wat er gebeurde met haar tanden’.

Smile

©2020 Condor, illustraties van Raina Telgemeier uit Smile

Nu vraag je je misschien af hoe een verhaal over tanden interessant kan zijn, maar het boek zit bomvol herkenbare elementen voor kinderen in de pubertijd én is zo bizar dat het inderdaad een ontzettend boeiend verhaal oplevert. Dat het verhaal ook nog eens volledig getekend is, maakt het extra bijzonder.

Raina vertelt over talloze beugeldrama’s, schoolperikelen, vriendinnengedoe en prille verliefdheden. Elke leerling van groep 8 of in de eerste klassen VO zal hier wel iets van herkennen. Bij Raina is alles echter net iets extremer en dat wordt nog eens versterkt door de grappige, expressieve tekeningen. Het zorgt ervoor dat dit verhaal boeit van begin tot einde.

Lestips

Hoe je de promotie van dit boek kunt aanpakken, staat uitgebreid en zeer praktisch beschreven in de mooie lesbrief die je kunt vinden op de website van de uitgever.

Je kunt bij de boekpromotie bovendien gebruik maken van dit inkijkexemplaar.

In de lesbrief wordt o.a. ingegaan op het feit dat dit een graphic novel is en wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een strip en een graphic novel (handig!).

Het is verder handig om zelf even de Amerikaanse setting uit te leggen: Raina wordt als brugklasser bijvoorbeeld verliefd op een achtstegroeper, maar ze zitten wel bij elkaar in de klas. Dat kan alleen op de middle school natuurlijk!

Tijd van televisies en computers

Het is tijdens het lezen ook goed om te beseffen dat dit verhaal zich in een andere tijd afspeelt (zie tv – formaat koelkast – en ouderwetse spelcomputer), want in die tijd waren beugels nog niet zo normaal als nu en werden kinderen daar genadeloos mee gepest.

Smile

©2020 Condor, illustraties van Raina Telgemeier uit Smile

Ook gaat Raina naar de bioscoop en ziet daar de Disneyfilm De kleine zeemeermin. Daar zal een puber van nu niet snel meer naar kijken, maar het leuke is dat Raina niet alleen naar het verhaal kijkt, maar ook naar de manier waarop de film gemaakt is. Ik kan mij herinneren dat ik zelf ook op die manier naar animatiefilms keek! In die tijd was elke tekenfilm weer mooier en spectaculairder gemaakt. Mooi is dat Raina zichzelf ook te oud vindt voor de film, maar er zo van onder de indruk is dat ze ter plekke besluit wat ze wil worden: tekenfilmmaker! Uiteindelijk is met dit boek ook meteen duidelijk wat er van haar droom terecht is gekomen!

Worden wie je wilt zijn

Dit boek past dan ook mooi bij het thema beroepen (ook het vak orthodontist/tandarts komt uítgebreid aan bod…), maar het laat ook op een andere manier zien dat je keuzes kunt maken voor je eigen toekomst.

Raina heeft een vaste vriendinnengroep, maar gedurende het verhaal blijkt wel dat haar vriendinnen eigenlijk geen echte vriendinnen zijn. Ook hebben ze compleet verschillende interesses en Raina beseft dat ze helemaal niet wil zijn zoals haar vriendinnen. Juist die zoektocht van Raina wie ze dan wél wil zijn en hoe ze haar leven inricht, maakt dit boek zo interessant voor tieners: zij zullen precies dezelfde ontwikkeling doormaken!

In hierboven al genoemde lesbrief (bedoeld voor groep 7, 8 en brugklas) vind je ook interessante verwerkingsopdrachten over vriendschap en jezelf zijn. Mooi zijn ook de opdrachten over ‘begrijpend kijken’ waarbij kinderen worden uitgedaagd extra goed naar de illustraties te kijken en deze te interpreteren.


Condor, 2021

Smile

 


Genre: School, Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2021, Animatiefilms, Beroepen, Beugels, Gevoelens, Graphic Novel, Illustraties, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Keuzes, Middelbare school, Schoolleven, Strip, Tandarts, Tijd van televisie en computers, Tip van Daan, Tip van Julia, Tip van Lisa, Verenigde Staten, Verliefdheid, Vriendschap
Geïllustreerd door Raina Telgemeier

Leave a Reply