Spinder

SpinderHidde, die door zijn broer Spinder wordt genoemd, heeft een insectenverzameling in de kelder van zijn huis. Nu wil zijn broer de kelder inpikken! En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans tegen zijn grote broer, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim…

Lees mee in het schrift van Hidde, waarin hij zijn geheim aan jou vertelt.

Dit boek won in 2013 een Gouden Griffel en in 2014 de 1e prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Recensie

Als je een boek gaat lezen dat een Griffel gewonnen heeft, weet je al dat je (literaire) kwaliteit kunt verwachten. Het boek ziet er bovendien erg aantrekkelijk uit: opvallende kleur, leuk lettertype, grappige tekeningetjes… Ook het binnenwerk van het boek spreekt kinderen enorm aan: veel tekeningen, opsommingen, plattegrondjes en een ruime bladspiegel. Best opvallend voor een Griffelwinnaar! Over het algemeen zijn dat toch boeken die niet al te gemakkelijk zijn. Dit boek lijkt een uitzondering op de regel.

Maar schijn bedriegt. Hoewel het verhaal er heel toegankelijk en ontspannend uitziet, is dit een vrij schokkend verhaal. Niet alleen de broederruzie is behoorlijk intens; het geheim is inderdaad net zo verschrikkelijk als Hidde zelf al aankondigt op de eerste bladzijde:

Maar besef waar ik je mee opzadel. Als je dit hebt gelezen, is er geen weg meer terug. Weet dat ik je ga meesleuren in onze oorlog. Als je daar geen zin in hebt, of als je het niet durft aan te horen, moet je nu stoppen met lezen en moet je dit schrift opbergen. Heel goed opbergen. (blz. 5)

Hiermee is niets teveel gezegd: dit is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Toch spreekt het veel kinderen aan. Ze kunnen zich bijvoorbeeld goed inleven in de hoofdpersoon, die getreiterd wordt door een oudere broer. Of ze vinden hem een aardige jongen, omdat hij net als zij geïnteresseerd is in insecten. Het vrij grote lettertype leest bovendien erg makkelijk en de schrijfstijl is lekker luchtig, met veel humor. Hidde spreekt de lezer direct aan, waardoor het heel persoonlijk voelt en je inderdaad echt meegetrokken wordt in het verhaal. Als je eenmaal begint met lezen, is het moeilijk weg te leggen.

Zoals gezegd, blijkt het verhaal uiteindelijk allesbehalve luchtig. Hidde en zijn broer Jeppe groeien min of meer met zijn tweetjes op, omdat hun moeder vrijwel altijd afwezig is (zowel geestelijk als fysiek). Hun oudere broer is een aantal jaren geleden overleden. Dat alleen al is vrij beladen, maar ook de ruzie van de broers neemt behoorlijk serieuze vormen aan. Het is heel knap hoe Simon van der Geest de spanning in het boek weet op te bouwen: hoe gaat deze oorlog aflopen? Erg goed geschreven en met een mooie boodschap: ‘geheimen moeten verteld worden’. Maar vrolijk word je er niet van.

Lestips

Ik vind het verbazingwekkend om te horen hoeveel jonge kinderen dit boek voorgelezen krijgen of zelf leuk vinden om te lezen. Misschien snappen zij de gebeurtenissen in dit boek nog niet zo goed, waardoor het verhaal niet zo hard bij hen binnenkomt. Of wellicht is dit boek voor volwassenen heftiger dan voor kinderen…

Om het boek in de klas te promoten, kun je de eerste pagina’s uit het eerste hoofdstuk voorlezen:

Vrijdag 20 mei (…) alles heeft verpest. (blz. 6 t/m 9)

Insecten

Veel kinderen vinden dit boek leuk vanwege de tekeningen die erin staan. Illustratrice Karst-Janneke Rogaar heeft ze gemaakt alsof ze door een kind getekend zijn. Hidde tekent zijn insecten na, omdat hij bang is dat zijn broer Jeppe ze allemaal zal doden. Op die manier blijven ze toch een beetje ‘leven’. Hidde geeft ook aardig wat informatie over zijn insecten. Zo kun je een ‘leuk’ weetje over de sluipwesp voorlezen uit dit boek:

Ik heb wel (…) leeg te vreten. (blz. 103)

Je kunt dit boek goed als voorbeeld gebruiken voor het natekenen van insecten. Op blz. 132-136 staan een paar mooie voorbeelden. Laat de kinderen zelf eens op zoek gaan naar insecten (rondom de school). Tekenpapier en potlood mee… en tekenen maar! Of neem de insecten mee de klas in, in glazen potjes, en laat ze daar natekenen.


Em. Querido’s Uitgeverij, 2012

Spinder bol.com


Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2012, Broers, Dagboek, Familie, Geheim, Gevoelens, Insecten, Keuzes, Onderzoek & wetenschap, Ruzie, Tip van Julia
Geïllustreerd door Karst-Janneke Rogaar

Leave a Reply