Spookschrijvers

SpookschrijversNa een schrijfwedstrijd wint een klasgenoot van Schaduw en Blondie een schoolbezoek van griezelschrijver GG. Dat is het begin van veel geheimzinnigheid en angstige gebeurtenissen… De winnaar van de wedstrijd is vlak na het schoolbezoek verdwenen. Spoorloos. Heeft GG daar iets mee te maken of is het toeval? Wie is die geheimzinnige griezelschrijver GG eigenlijk? Wat zit er in de doodskist achterin zijn auto? En waarom heeft hij zo gruwelijk veel succes? Schaduw en Blondie gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen en doen een schokkende ontdekking…

Recensie

Griezelverhalen zijn over het algemeen eng door hun personages: zombies, vampiers, spoken, monsters etc. Maar dit boek is op een andere manier eng en griezelig: de schrijver GG en zijn boeken krijgen om de een of andere onverklaarbare reden hele schoolklassen in hun ban en als er dan ook nog mensen beginnen te verdwijnen, wordt het verhaal wel heel erg spannend! Dat de schrijver GG griezelboeken schrijft, doet eigenlijk niet terzake. Als hij science-fictionboeken had geschreven, was het verhaal net zo eng geweest.

Het verhaal begint in een gewone schoolklas. Nou ja, gewoon… De meester is erg onorthodox: hij geeft alle kinderen bijnamen (Schaduw, Blondie, Borstelkop, Beugelbekkie…), hij rookt op het schoolplein, houdt een hoed op in de klas en geeft op geheel eigen wijze les. Dat hij echter wel betrokken is bij zijn leerlingen, blijkt als hij samen met Schaduw en Blondie GG probeert te ontmaskeren. Schaduw en Blondie zijn de enige kinderen die GG niet in zijn macht krijgt; Schaduw niet door zijn gebrek aan fantasie en Blondie door haar dyslexie. Bijzonder is dus dat juist de niet-lezers (en de wat vreemde meester) in dit boek de heldenrol vervullen.

Het boek houdt de lezer bladzijden lang in zijn greep en zorgt ervoor dat het maar moeilijk weg te leggen is. De ontknoping van het verhaal is erg wensvervullend en fantasievol en maakt het verhaal daardoor wel wat minder realistisch. ‘De magie van het lezen’ kun je in dit boek erg letterlijk nemen! De spanning ebt naar het einde toe wel een beetje weg, maar dit maakt de schrijver weer goed met een open einde dat de jonge lezer toch weer even flink wakker zal schudden!

Lestips

Een fragment voor boekpromotie:

Op een vrijdagochtend (…) ontwaken blijft hangen. (blz. 36 t/m 41)

Dit boek is een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2017. Begrijpelijk, want het motto: Gruwelijk eng! past hier perfect bij. En dan gaat het ook nog eens over griezelverhalen. Een ideaal voorleesboek voor tijdens deze week dus.

Als je zelf dan ook nog even een schrijfwedstrijd organiseert – net als in het boek – zul je zien dat die een stuk spannender zal zijn dan normaal! Hoewel.. dan moet je natuurlijk wel een schrijver op school uitnodigen… (sowieso een goed idee tijdens de Kinderboekenweek). Of… laat een ouder zich verkleden als de griezelschrijver GG en organiseer een prijsuitreiking aan het einde. Heb je meteen een griezelige en feestelijke afsluiting van de Kinderboekenweek! Grrrrruwelijk eng!


Uitgeverij Holland, 2012

Spookschrijvers bol.com

 


Genre: Detective, Griezelverhaal
Onderwerpen: 2012, Anders zijn, Boeken, Kinderboekenweek 2017, Magie, Ontvoering, School, Schrijvers, Tip van Emma, Wedstrijd

Leave a Reply