De vieste, raarste en leukste banen van vroeger en nu
Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat je geen poephulp van de koning meer kunt worden. Die baan bestaat niet meer. En de tijd dat je zweet kon schrapen als beroep is ook voorbij. Net als oksels plukken of grappen maken op het kerkhof.
Maar het goede nieuws: je kunt wel weer geld verdienen door in de rij te staan, door hondenvoer te proeven of door met lego te spelen. En zelfs door niets te doen!
Recensie
Jan Paul Schutten vindt dat kinderen eigenlijk nog helemaal niet hoeven weten wat ze later willen worden. Dat komt wel. En zoals hij terecht in dit boek opmerkt: er komen steeds weer nieuwe banen bij.
Misschien bestuur je wel een auto die kan vliegen. Of je geeft les aan robots. Kan toch? (blz. 2/3)
Als bewijs draagt hij in dit boek talloze banen aan die vroeger heel gewoon waren, maar nu niet meer bestaan. Gelukkig maar, meestal. Want wie zou er nou klappen voor de prins willen opvangen? Willen stampen in een bad vol plas? Als acteur gaan huilen op het kerkhof? Of kegels rechtop willen zetten op een bowlingbaan? Hoewel… soms kon je er ‘stinkend rijk’ mee worden, zoals Schutten in fijne, eenvoudige taal uitlegt in dit verrassende boek.
Maar in het boek vind je niet alleen beroepen van vroeger; de hedendaagse vieste, raarste en leukste banen zijn net zo verrassend en interessant! Wist je dat je bijvoorbeeld geld kunt verdienen met aan oksels ruiken? Of dat je kunt lesgeven aan een sluipwesp? Eigenlijk zijn de beschreven banen van zichzelf al verbazingwekkend genoeg, maar Jan Paul Schutten vertelt er ook nog eens heel vermakelijk over.
De vele en vaak paginagrote tekeningen van Anne Stalinski maken het boek nóg aantrekkelijker. Haar zwierige illustraties voegen ontzettend veel humor toe aan de bizarre verhalen en maken dit een heerlijk lees- en kijkboek. Er zit niet echt een logische volgorde in; je gaat van het oude Rome naar de fabrieken van vroeger en weer terug naar de oude Grieken… Maar dat maakt het boek alleen maar afwisselender. Je vliegt werkelijk door de 39 banen heen! Dat het boek ook nog eens in niet al te moeilijke taal geschreven is, helpt daar ook nog bij. Ondanks dat het boek volgens de achterkant geschikt is voor ‘zelf lezen vanaf 7 jaar’, is dit nog steeds een erg grappig, boeiend en interessant boek voor de bovenbouw. Waarschijnlijk leer je er zelf ook nog wat van!
Lestips
Dit hele boek bestaat uit ultrakorte hoofdstukjes: per beroep slechts 2 of 3 bladzijden tekst en dan een grote illustratie erbij. Om het boek te promoten kies je simpelweg een beroep uit dat je aanspreekt of je leest de intro voor! Nog makkelijker, want Jan Paul Schutten legt het meteen uit:
Waar gaat dit boek over? (blz. 2/3)
Je kunt ook de achterkant voorlezen, want dit is ook lekker wervend geschreven -> Als je alles wilt weten over de gekste, leukste en engste banen van vroeger en nu, dan moet je gauw dit boek lezen!
Beroepen
Vanzelfsprekend is dit een ontzettend leuk boek om te laten lezen of om uit voor te lezen tijdens een project over beroepen. Het past dan ook uitermate goed bij het thema van de Kinderboekenweek 2021.
Het is ook erg leuk om naar aanleiding van dit boek met de klas te gaan nadenken over de toekomst: welke banen zullen in de toekomst gaan verdwijnen? Welke banen zullen er juist gaan komen? Jan Paul Schutten geeft al een aanzet in de intro, dus die kun je mooi als uitgangspunt voor het gesprek gebruiken. Om kinderen een beetje op gang te brengen, kun je over een aantal beroepen voorlezen: beroepen die er nu niet meer zijn (dat zijn er een heleboel!) én beroepen die er vroeger juist niet waren (hacker of golfbalduiker).
Rijk worden
Het laatste beroep kan ook een mooi klassengesprek opleveren! Je kúnt namelijk heel veel geld verdienen met niets doen. Nou ja, bijna niets. Je moet alleen af en toe een pil slikken of een prikje krijgen. Zouden kinderen dat doen voor geld?
En dat geldt natuurlijk voor meer van de banen die nu niet meer bestaan. Sommige leverden veel geld op, maar waren echt verschrikkelijk. Toch vonden veel mensen het geld blijkbaar belangrijk genoeg. Hoe denken jouw leerlingen daarover? Wat is voor hen belangrijk in een baan?
Em. Querido’s Uitgeverij, 2021
Onderwerpen: 2021, Beroepen, Geld, Kinderboekenweek 2021, Rijkdom, Tijd van burgers en stoommachines, Tijd van Grieken en Romeinen, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Lucas, Toekomst, Toekomst & technologie
Geïllustreerd door Anne Stalinski