De 11-jarige Sam heeft vakantie, maar op de boerderij waar hij woont is niks te beleven. Gelukkig heeft hij van zijn ouders een vlogcamera gekregen, dus gaat hij vloggen. Maar hoe krijgt hij zoveel mogelijk likes? Door te gaan stuntvloggen!
Terwijl hij druk bezig is met het bedenken van spannende vlogs, komt hij echter via zijn buurmeisje Nathalie een wolf op het spoor in de bossen rond Weverseind. Ineens heeft Sam behalve vloggen heel andere dingen te doen: zorgen dat de wolf niet in handen komt van de boosaardige boswachter en zijn vrienden. En daarbij blijkt zijn YouTube-kanaal nog goed van pas te komen…
Recensie
Op een koe door de wasstraat of via een wildmelkbaan het erf af sjezen… Je moet wát hè, in de zomervakantie op het platteland! Maar Sam bedenkt deze hilarische, gekke stunts vooral omdat hij een beroemde vlogger wil worden, met veel volgers. En hoe doe je dat? Door te gaan stuntvloggen dus! En dat werkt dus echt heel goed!
‘Ik ga viral!’ riep hij met overslaande stem, waarna hij een rondedansje deed.
Zijn moeder en vader, die aan de keukentafel met elkaar aan het praten waren, keken hem geschrokken aan. ‘Och lieve schat toch,’ zei zijn moeder. ‘Wat vervelend nou. Misschien moet je een paracetamolletje nemen? En heb je ook koorts? Moet ik de dokter bellen?’
Sam keek zijn moeder niet-begrijpend aan. ‘Ik heb meer dan twintigduizend views!’ riep hij, waarmee hij hoopte wat duidelijkheid te scheppen, maar ook nu verbaasde gezichten.
‘Je bent dus niet ziek?’ vroeg zijn moeder. ‘Ziek van een virusje?’ (blz. 31/32)
De stunts in het boek zijn echt leuk en het vloggen speelt een belangrijke, positieve rol in het verhaal. Kinderen zullen de stunts echt fantastisch vinden en de stripachtige illustraties passen erg goed bij deze stoere, grappige kant van het verhaal. Tegelijkertijd laat de auteur ook kritische geluiden over social media en telefoongebruik doorschemeren in het verhaal.
Het gebeurde Sam wel vaker. Dan moest hij eigenlijk zijn kamer opruimen of huiswerk maken, maar in plaats daarvan ging hij alleen maar op zijn telefoon zitten kijken. Terwijl daar vaak niets gebeurde. (blz. 152)
Het verhaal hinkt eigenlijk een beetje op twee benen: aan de ene kant is het grappig en zeer onwaarschijnlijk (met drie karikaturale slechteriken); aan de andere kant is het juist behoorlijk serieus en soms zelfs een beetje braaf. Na de eerste gekke stunts wordt er namelijk weinig meer gevlogd: Sam vindt samen met zijn buurmeisje in het bos een wolf met jongen. De boswachter mag de wolven niet vinden, want hij wil ze voor veel geld verkopen! Het verhaal is daardoor spannender dan je aan het begin zou denken! Het boek leest lekker vlot door, maar soms wordt er net iets teveel tijd uitgetrokken voor details, zoals het verzinnen van namen voor de wolfjes of het debatteren over wel of niet liegen tegen ouders.
Naar het einde toe komt het verhaal wel weer in een stroomversnelling en verzint Sam een ludieke, waanzinnige (en vrij ingewikkelde) stunt, om de wolven te redden. Het wordt een groot succes en de bijbehorende vlogs ook! Het lijkt een fantastische manier om na de zomervakantie aan de middelbare school te beginnen, want Sam is beroemd! Maar een kleine vooruitblik aan het volgende deel verraadt al dat Sam concurrentie kan gaan verwachten van een nieuwe klasgenoot… Dat gaat ongetwijfeld nog veel meer stunts opleveren!
Lestips
Het is best lastig om een goed voorleesfragment te kiezen uit dit boek, want als je alleen iets voorleest over een waanzinnige stunt, geef je het verkeerde beeld van het boek en als je alleen iets voorleest over de wolf, krijgen de kinderen ook geen goed beeld van het verhaal!
Ik zou dan ook het volgende doen: eerst de achterkant voorlezen en daarna het volgende fragment, waarin Sam net zijn eerste stunt heeft geüpload. In dit fragment gaat het zowel over vloggen als over de wolf. Ook de boosaardige boswachter wordt geïntroduceerd!
‘Ik ga viral!’ (…) vasthouden. Maar hoe? (blz. 31 t/m 37)
Wolven
Zeker nu er steeds vaker wolven in Nederland worden gezien, heeft dit verhaal een zeer realistische kant. De wolf van Weverseind rooft bijvoorbeeld een kip en ook de wolven in Nederland nemen weleens boerderijdieren te grazen. Het is dus wel heel realistisch dat er mensen zijn die niet blij zijn met de komst van wolven (maar dat dat een boswachter is… dat dan weer niet).
In het verhaal wordt ook verteld over het risico van het helpen van wilde wolven:
Onderweg hiernaartoe heb (…) biefstukken meer dus.’ (blz. 154 t/m 156)
Luitingh-Sijthoff, 2019
Bekijk bij bol: Bekijk bij bol:
Series: Stuntvlogger Sam | Onderwerpen: 2019, Boerderij, Dieren, Dierenbescherming, Geheim, Platteland, Samenwerken, Serie, Stunten, Tip van Daan, Tip van Sem, Vloggen, Wolven, Zomervakantie
Geïllustreerd door Wilbert van der Steen