Suiker in melk

Suiker in melkEen jong meisje, eenzaam en alleen in een vreemd nieuw, land.
Een Perzische leider, een volk en een verre kust.
Een Indiase koning met twijfels over de vreemdelingen in zijn land.

Een bokaal melk en een lepel suiker die alles veranderen.

Vertaald door Fatiha Achatibi.

Recensie

Suiker in melk

©2021 ROSE Stories, illustratie van Khoa Le uit Suiker in melk

Deze schitterende prentenvertelling brengt niet alleen een oude Perzische legende tot leven, maar laat ook zien hoe tijdloos sommige verhalen zijn.

De legende vertelt namelijk over een Perzisch volk ‘dat huis en haard moest achterlaten’ en over een Indiase koning die die nieuwkomers niet wil verwelkomen. Deze legende wordt verteld aan een meisje, dat ook net in een nieuw land aangekomen is en zich daar eenzaam en verdrietig voelt.

Suiker in melk

Haar tante troost haar met dit verhaal, waarin de mensen elkaar niet verstaan en er geen plaats lijkt te zijn voor vreemdelingen. Maar de Perzische leider laat met een bokaal melk en een lepel suiker zien, dat de komst van een nieuw volk juist rijkdom kan brengen.

net als de suiker in de melk
zal onze aanwezigheid
jullie leven zoeter maken.

Suiker in melk

©2021 ROSE Stories, illustratie van Khoa Le uit Suiker in melk

Wat een mooie en krachtige boodschap! Hoewel de tekst eenvoudig is, maakt het verhaal ongelooflijk veel indruk. De suiker in de melk is een prachtige metafoor en zal niet alleen het meisje in dit verhaal, maar ook jonge lezers laten beseffen hoeveel mooier een samenleving kan zijn door haar diversiteit.

De sprookjesachtige, oogstrelende illustraties van Khoa Le brengen bovendien precies de juiste sfeer over en zorgen ervoor dat dit verhaal je echt raakt. Wat een prachtig, positief boek over immigratie en diversiteit!

Lestips

Dit boek is geschikt voor jong én oud! Je kunt het al voorlezen aan kleuters, maar ook voor de bovenbouw is dit nog steeds een prachtig verhaal. Niet alle jonge kinderen zullen de mooie metafoor namelijk direct begrijpen, terwijl de boodschap die in dit verhaal zit juist voor oudere kinderen heel krachtig is.

Het is een bijzonder mooi verhaal om voor te lezen als introductie voor een gesprek over nieuwkomers en integratie. Ook illustreert het verhaal heel mooi dat immigratie iets is van alle tijden.

Mooi is ook dat het boek de kracht van verhalen laat zien. Eigenlijk is het een raamvertelling: niet alleen de lezer van dit boek hoort de Perzische legende, maar ook het meisje in het verhaal. Mocht de lezer niet direct een les uit de legende leren, dan helpt het meisje daarbij: zij ziet de wereld na het horen van het verhaal ineens heel anders.

Er was niets veranderd.
En toch was alles anders.

Dat is een mooie uitspraak om met je klas over in gesprek te gaan. Hoe kan het dat dit meisje ineens anders naar haar omgeving kijkt? Wat heeft haar gevoel veranderd?

Bijzonder is verder dat het verhaal indirect laat zien hoe belangrijk je eigen mindset is: terwijl er niets is veranderd, voelt alles toch anders en gaat alles ook meteen anders. Het onderstreept het belang van positief denken en dat is natuurlijk een ontzettend waardevolle boodschap die je kinderen kunt meegeven!


ROSE Stories, 2021

Suiker in melk bol


Genre: Sociaal / politiek verhaal
Onderwerpen: 2021, Burgerschap, Diversiteit, Gevoelens, Immigratie, Integratie, Legenden, Nieuwkomers, Positief denken, Tip van Julia, Tip van Lisa, Tip van Mila, Vluchtelingen, Vluchtelingen & vrijheid, Volksverhalen
Geïllustreerd door Khoa Le

Leave a Reply