Swinging Christmas

Swinging ChristmasIn de dagen voor Kerst ontmoet Robin de oude Bernard – een kluizenaar die diep in het bos woont. Bernard leeft van zijn herinneringen aan zijn oude liefde Sol. Hij neemt Robin mee naar de wereld van de jazzmuziek en leert hem tegelijk wat leesplezier is. Er ontstaat een innige vriendschap tussen de twee.

Bij dit grote, vierkante prentenboek hoort een cd met 5 jazzliedjes van Olivia Ruiz & The Red Star Orchestra.

Recensie

Illustratie Swinging ChristmasDeze bijzondere uitgave valt direct op door de prachtige, paginagrote illustraties van de bekende Franse illustrator Benjamin Lacombe. Zijn tekenstijl zal ook oudere kinderen (en volwassenen) erg aanspreken, waardoor dit boek prima geschikt is voor de bovenbouw. Ook de sfeervolle jazzmuziek die op de bijgaande cd staat (leuk detail: de cd ziet eruit als een langspeelplaat), zal oudere kinderen kunnen betoveren.

Het boek is volgens de titelpagina geschreven ‘naar een novelle van Olivia Ruiz’. Dat zou kunnen verklaren waarom de tekst niet zo lekker loopt: soms lijkt er iets te grof in het verhaal te zijn gesneden en zijn de overgangen wel erg groot. Vooral het einde is erg abrupt. Het maakt wel nieuwsgierig naar het oorspronkelijke verhaal, maar die novelle is nergens te vinden.

De zinnen lopen helaas ook niet altijd even lekker; het lijkt af en toe té direct uit het Frans te zijn vertaald. Zonde, want het verhaal zelf, de muziek en de prenten roepen een heel mooie, warme sfeer op. Daarbij komt dat het verhaal juist een ode is aan het lezen en het hebben van leesplezier:

Dankzij de boeken konden ze naar verre plaatsen reizen en de gekste personages ontmoeten.*

Heel mooi is dat Bernard een manier weet te vinden om Robin ontspannen te laten lezen: door eerst tot rust te komen door het luisteren naar muziek én lezen te vergelijken met luisteren naar muziek.

‘Als je wilt lezen, beste jongen, moet je ontspannen zijn. Laat de woorden op je afkomen zonder ze te beoordelen, laat je zonder angst meeslepen, zoals je dat bij muziek zo goed lijkt te kunnen.*

Kortom, hoewel het boek tekstueel gezien geen hoogstandje is, is dit zeker een bijzonder mooi en betoverend boek.

* Er staan geen paginanummers in het boek.

Lestips

Illustratie Swinging ChristmasScan de prachtige illustraties van Benjamin Lacombe in voor op het digibord, lees het verhaal voor en laat je onderbreken door de sfeervolle jazzmuziek die bij het verhaal hoort. Leuk is ook dat de teksten van de liedjes achterin het boek staan gedrukt.

Het eerste nummer is Have yourself a merry little Christmas, maar ook de andere nummers roepen een warme, gezellige sfeer op. Dat maakt dit boek uitermate geschikt om voor te lezen in die donkere weken voor Kerst. Of tijdens het kerstdiner!


Uitgeverij Clavis, 2013

Swinging Christmas bol


Genre: Kerst, Verhalen
Onderwerpen: 2013, Jazzmuziek, Kerstmis, Leesplezier, Lezen, Liefde, Prentenboek
Geïllustreerd door Benjamin Lacombe

Leave a Reply