Thuis in de toekomst

Thuis in de toekomstZou jij weleens je tanden willen zetten in een sprinkhaanburger? Lijkt het je wat om je huis te verwarmen met energie uit poep? Of wat denk je van slijmzwammen gebruiken om de slimste route naar school te vinden, en planten als lamp op je nachtkastje?

Iedereen weet dat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor de planeet. Maar wist je ook dat wetenschappers al heel wat geniale én gekke oplossingen hebben bedacht om de aarde te redden?

In dit boek lees én zie je hoe je leven er in de toekomst uit zou kunnen zien. Elk hoofdstuk beschrijft een vertrouwde plek en laat je daarna ontdekken welke slimme, bizarre uitvindingen ons dagelijks leven duurzamer kunnen maken.

Vertaald door Joost Mulder.

Recensie

Na een eerste zeer prikkelende indruk – een mooie vormgeving (met reliëf op de cover) met superdrukke tekeningen in lekker felle kleurtjes – lijkt dit toch een vrij standaard informatieboek over duurzaamheid en de toekomst, vol korte zakelijke tekstjes en een woordenlijst met uitleg van moeilijke begrippen achter in het boek.

Maar… dit boek verrast vervolgens toch in heel veel opzichten! Want ook al is de spetterende vormgeving behoorlijk overweldigend en zijn de teksten op zichzelf misschien wat droog, als je eenmaal begrijpt hoe het boek in elkaar zit, valt hier een ongelooflijk interessante wereld te ontdekken.

Thuis in de toekomst

©2022 Gottmer, illustratie van Jisu Choi uit Thuis in de toekomst

In de inhoudsopgave wordt niet voor niets uitgelegd ‘hoe het boek werkt’: elk hoofdstuk van dit boek begint met een tekening van een vertrouwde omgeving – de ontbijttafel, de badkamer, school, het park, de stad of de boerderij – die laat zien hoe deze er in de toekomst uit zou kunnen zien. Een echte kijkplaat dus, waar ongelooflijk veel details op zijn te vinden. Jisu Choi’s kleurrijke en vrolijke tekeningen doen, ondanks het ontbreken van de typische oogjes, denken aan de kawaii stijl en zitten vol kleine grapjes.

Maar nog belangrijker zijn de vele weetjes die in de tekeningen zijn verwerkt. Ze zijn aangegeven met een cijfer, en onderaan de kijkplaat krijg je al een idee van wat je ziet; van poepgoede straatlantaarns tot zelfherstellende zwemkleding, van zonnefornuis tot levende muren… De verrassende termen maken enorm nieuwsgierig en nodigen uit om snel verder te lezen.

Thuis in de toekomst

Op de spread die volgt, lees je over al die bijzondere vindingen van de kijkplaat. Dan blijkt dat dit een boek is met een schat aan futuristische uitvindingen en ideeën – ongelooflijk inspirerend! Waarom gebruiken we onze koffieprut niet standaard als briketten voor de barbecue? Waarom maken we geen mest van vissenpoep? Hoezo heb ik nog geen zelfkoelend voetbalshirt?! Het antwoord is simpel: omdat veel van deze uitvindingen nog in ontwikkeling zijn. Daarmee laat dit boek kinderen dus zien hoe hun toekomst eruit zou kunnen gaan zien door allerlei technologieën.

Thuis in de toekomst

Thuis in de toekomstIn elk hoofdstuk lees je ook nog waaróm het zo belangrijk is dat deze nieuwe technologieën er komen. Je leest over de opwarming van de aarde, over vervuiling of het verdwijnen van de biodiversiteit. Vervolgens wordt er gelukkig ook uitgelegd hoe we hier iets aan zouden kunnen doen.

Als je eenmaal aan het lezen bent, valt die chaotische, drukke vormgeving dan ook helemaal niet meer op: in dit boek zijn zoveel boeiende weetjes te vinden, dat je zult merken dat je vanzelf begint te fantaseren over een mooie toekomst. Wie weet wat voor futuristische uitvindingen er door de inspiratie uit dit boek nog gedaan gaan worden! Met de tips achter in het boek kunnen kinderen in ieder geval al lekker zelf aan de slag.

Lestips

Wat een ongelooflijk leuk boek voor projecten over duurzaamheid of uitvindingen! Hier staan zoveel verrassende ideeën in, dat je vanzelf enthousiast wordt om de wereld te verbeteren. Je kunt hier dan ook heel veel interessante ideeën uithalen om bijv. de les mee te beginnen. Vertel over de meest waanzinnige uitvinding die je in het boek kunt vinden (het is lastig kiezen…) en gebruik dat om kinderen enthousiast te maken voor het onderwerp toekomst & technologie.

Om kinderen verder te enthousiasmeren voor dit boek, is het natuurlijk het leukste om samen op ontdekking te gaan. Bekijk samen bijvoorbeeld eens de kijkplaat OP SCHOOL (blz. 34). Helaas is er geen inkijkexemplaar van het boek beschikbaar, dus je zult hem zelf even moeten inscannen.

Praat vervolgens over de plaat: wat zien jullie allemaal? Wijs de kinderen op de cijfers in de plaat en op de woorden onderaan de pagina’s – zo begrijpen ze meteen hoe het boek werkt.

Laat ze fantaseren over wat ‘meegroeikleren’ zouden kunnen zijn of hoe dat zou kunnen werken. Snappen ze al wat er met ‘ondergrondse oplossing’ of ‘taal op bestelling’ zou kunnen worden bedoeld, door slechts te kijken naar de tekening?

Lees tussendoor tekstblokjes van de volgende pagina’s voor en verwonder je met elkaar over de geweldige uitvindingen die zijn bedacht.

Laat aansluitend zien dat het hoofdstuk verder gaat met een typisch probleem van school (koeling en verwarming – de makers weten duidelijk waar ze het over hebben…) en dat daar op nog een spread verder oplossingen voor worden aangedragen. Want niemand wil tijdens de gymles in een grote zweetplas eindigen.

De rest van het boek kunnen ze dan lekker zelf ontdekken!


Uitgeverij Gottmer, 2022

Thuis in de toekomst bol


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: Duurzaamheid, Illustraties, Milieu & duurzaamheid, Technologie, Tip van Lucas, Toekomst, Toekomst & technologie, Uitvindingen
Geïllustreerd door Jisu Choi

Leave a Reply