Tien dagen in een gestolen auto

Tien dagen in een gestolen autoDe 11-jarige Camilla wordt door haar moeder naar Zweden gestuurd om bij vrienden te gaan logeren. Direct bij aankomst blijkt het echter niet helemaal te gaan zoals Camilla heeft verwacht. De auto waarmee ze wordt opgehaald, blijkt gestolen en in plaats van de vader zit zijn 16-jarige zoon aan het stuur. Tot overmaat van ramp blijkt er op de achterbank een krijsende baby in een verhuisdoos te liggen! Camilla haat baby’s! Toch weten de jongens Camilla over te halen om in te stappen en al snel belandt ze in een spannende roadtrip naar het noorden van Zweden, achter de ontvoerders van de vader van de jongens aan…

Recensie

Dit bizarre en originele verhaal is zo intrigerend, dat je door wilt blijven lezen! Camilla is een allesbehalve doorsnee meisje, met haar grote interesse voor auto’s en haar afkeer van baby’s. Gedurende het verhaal wordt steeds duidelijker waar deze afkeer vandaan komt; dat heeft de schrijfster erg mooi opgebouwd. De persoonlijkheden van de hoofdpersonen en hun relatie worden heel goed weergegeven en dat geeft het boek veel diepgang. Daarnaast is het onderwerp heel spannend: een ontvoering die leidt tot een spannende tocht door Zweden, waarbij de interessante, onverwachte wendingen ervoor zorgen dat je het boek nauwelijks weg kunt leggen.

De setting van dit boek, in Zweden, is ook origineel. Zweden is geen bekend vakantieland, maar wordt in dit boek goed en mooi neergezet. Ook wordt aandacht besteed aan midzomernacht (heel vaag te lezen op de kaft van het boek!) en het feest dat hierbij hoort.

Lestips

Dit hele boek is geschikt om voor te lezen en er zijn tal van fragmenten te kiezen om een goed beeld van het verhaal én van Zweden te geven.

Een fragment waarin langzaam een aantal zaken duidelijk worden die belangrijk zijn voor het verhaal:

 En nog steeds (…) gelooft haar meteen. (blz. 31 t/m 39)

Ook wordt in bovenstaand fragment een mooi en realistisch beeld van Zweden gegeven.

In een ander fragment beschrijft Camilla het Zweedse landschap ook heel mooi (het verhaal is in de ik-vorm geschreven). Daarnaast krijg je middels dit fragment een heel goed beeld van haar persoonlijkheid en haar afkeer van baby’s.

 We reden niet (…) die jongens niet. (blz. 45 t/m 49)

Tenslotte nog een kort fragment over de poolcirkel, midzomernacht en het midzomerfeest:

 De volgende ochtend (…) kilometer na kilometer. (blz. 122 t/m 124)


Lees ook

Onweer / Tien dagen in een gestolen auto


Uitgeverij Leopold, 2010

Je kunt dit boek gratis lezen als e-book als je lid bent van de bibliotheek.

In 2019 is dit boek opnieuw uitgebracht in combinatie met het boek Onweer, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij.

Onweer / Tien dagen in een gestolen auto bol.com

Tien dagen in een gestolen auto bol


Genre: Detective
Onderwerpen: 2010, Ontvoering, Roadtrip, Scandinavië, Tip van Emma, Vakantie, Zweden

Leave a Reply