Tim en Taco redden een zeehond

Tim en Taco redden een zeehondTim en Taco zijn op vakantie op Terschelling als ze op een drooggevallen zandplaat een zeehondje vinden. Ze schakelen hulp in: zeehondenman Hessel geeft het huilertje Eerste Hulp en brengt het beestje naar de Zeehondencrèche in Pieterburen. Taco en Tim willen het zeehondje graag adopteren, want dan mogen ze het een naam geven en mee als het weer wordt vrijgelaten in zee. Adopteren kost wel veel geld. Ze willen dat bij elkaar krijgen met een actie op school. Maar de school kiest voor een andere mooie actie. Tim en Taco krijgen er zelfs ruzie over. Wat nu? Lukt het ze nog om het bedrag bij elkaar te krijgen?

Recensie

Lieke van Duin heeft een heel realistisch verhaal geschreven over het redden van een zeehond. Daarnaast zit er ook nog enige diepgang in het verhaal door het verhaal van de scheiding van de ouders van Tim en de ruzie tussen Taco en Tim. Al met al een goed verhaal voor kinderen in groep 6, die al lezende veel leren over zeehonden en de Zeehondencrèche. Bijzonder is dat gedeeltes in het Groningse dialect geschreven zijn.

Ondanks dat blijft het verhaal makkelijk leesbaar. Spannend (zoals de achterflap vermeldt) is het niet, maar het verhaal verveelt geen moment!

Dit verhaal is het vervolg op het boek “Tim en Taco op Terschelling”. Het verhaal is echter ook zelfstandig te lezen. Dit boek is het vijfde boek in de serie “Tim en Taco”. Het eerste deel heet “De kinderen van de binnentuin”.

Lestips

Verschillende onderdelen in dit boek zijn interessant om te gebruiken in een les.

Provincie Groningen

Tijdens een les over de provincie Groningen is het leuk om iets te vertellen over de Zeehondencrèche in Pieterburen. Daarvoor is het volgende fragment geschikt. In het fragment wordt ook Gronings gesproken – ook leuk om dit te laten horen natuurlijk!

 “Goeiemorgen, heren.” (…) het grote bassin. (blz. 46 t/m 49)

Keuzes maken

Ook is het interessant om het te hebben over dezelfde discussie die de kinderen in het boek voeren: wat is een betere geldinzamelactie: een actie voor een zeehond of een actie voor kinderen (in Afrika)? Hoe maak je de juiste keuze?

 De eerste dag (…) Wat nu? (blz. 80 t/m 81)

Vriendschap en ruzie

Bovenstaande dilemma levert ook ruzie op tussen Taco en Tim. Taco wil niet meer bevriend zijn met Tim, omdat Tim een andere keuze maakt dan Taco. Taco voelt zich verraden. Een mooie ingang voor een gesprek over vriendschap en ruzie: mogen vrienden het met elkaar oneens zijn? En wat vinden de kinderen van het gedrag en de reactie van Taco?

 Vandaag wordt er (…) mag dat niet. (blz. 82 t/m 85)


Lees ook:

Tim en Taco op Terschelling


Uitgeverij Mozaïek, 2009


Genre: Dieren
Series: Tim en Taco | Onderwerpen: 2009, Dieren, Groningen, Keuzes, Ruzie, Serie, Vriendschap, Zeehonden
Geïllustreerd door Harmen van Straaten

Leave a Reply