Onze toekomst is nu!

Onze toekomst is nu!Strijd met Greta Thunberg voor het klimaat

In dit boek lees je het verhaal van Greta Thunberg en hoe zij de wereld probeert te redden. Greta is inmiddels een bekende actievoerder, maar toen ze voor het klimaat begon te strijden, was ze helemaal alleen. Greta’s verhaal laat zien dat iedereen kan helpen en de dingen die ze doet, kunnen jou misschien wel inspireren om óók iets te doen.

Zo radicaal als Greta hoeft niet eens; kijk maar bij de tips in dit boek, dan zie je hoe snel je al een verschil kunt maken.

WEES EEN HELD, RED DE WERELD!

Vertaald door Merel de Vink.

Recensie

Er zullen weinig mensen in de wereld zijn die níet van Greta Thunberg hebben gehoord. De jonge milieu-activiste is inmiddels wereldberoemd door haar strijd voor een beter klimaat. Maar hoeveel kinderen (mensen) weten eigenlijk hoe dat zo gekomen is?

Onze toekomst is nu, illustratie

©2019 Ploegsma / Davidsfonds|Infodok, illustratie van Franziska Viviane Zobel uit Onze toekomst is nu!

In dit boek lees je het levensverhaal van Greta. Hoe zij opgroeide, gepest werd, depressief werd van een film over de plasticsoep en besloot iets te gaan doen voor de wereld. Ook wordt uitgelegd dat Greta het Syndroom van Asperger heeft en hoe dat haar helpt in haar strijd, maar er tegelijkertijd voor zorgt hoe intens zij deze moet beleven.

Het boek spreekt duidelijk jonge kinderen aan. Soms levert dat een iets te eenvoudige schrijfstijl op, met onnodig korte zinnen. Tegelijkertijd worden moeilijke woorden niet geschuwd, waardoor het boek soms juist weer lastig te lezen is voor jonge kinderen. Maar hoe je het ook wendt of keert: de boodschap is duidelijk. Het is een bijzonder verhaal en het zal kinderen zeker kunnen inspireren om ook iets te doen voor het klimaat.

Er is geen Planeet B!
(blz. 35)

De schrijvers zijn duidelijk in hun bedoeling: ze hopen dat de lezers ook in actie komen en Greta daarin als voorbeeld nemen. Ze vertellen over Fridays-for-Future en raden kinderen aan om een klimaatclub te beginnen. Ook stimuleren ze dat kinderen hun ouders, grootouders, tantes, ooms, zus of broer overtuigen om iets te gaan doen. Dat kan simpel zijn, zoals de verwarming iets minder hoog zetten of één dag vegetarisch eten. In het boek worden handige tips gegeven hoe je met iets kleins toch al een groot verschil kunt maken. Er staan zelfs twee (veganistische) recepten in het boek! Wel fijn voor de goede vrede: de auteurs geven regelmatig aan dat je even met je ouders moet overleggen (als je bijv. je kleding wilt gaan verkopen). Wat dat betreft hoeven ouders en leerkrachten niet bang te zijn dat lezers van dit boek massaal gaan staken op vrijdag.

Wat ontbreekt in dit boek is een precieze uitleg hoe het nu allemaal zit met die klimaatverandering. Terwijl je volgens de auteurs hier wel veel over moet weten:

Alleen als je echt weet waar je het over hebt, kun je anderen overtuigen. (blz. 75)

Hoe wij het klimaat beïnvloeden wordt wel uitgelegd (energie, voedsel, consumptie en mobiliteit), maar vrij kort door de bocht. Achterin het boek staat nog wel een ‘klein klimaatwoordenboek’ met extra uitleg van moeilijke begrippen, zoals bijv. biologische landbouw. Het is echter niet de insteek van dit boek om uitgebreide informatie te geven over de problemen die er zijn; dit boek wil juist vertellen hoe kinderen iets kunnen veranderen. Sowieso is het levensverhaal van Greta Thunberg erg interessant en inspirerend om te lezen en dat maakt dit boek een heel mooie aanvulling op andere boeken die er zijn over het klimaat!

Lestips

Greta Thunberg en het klimaat zijn zo vaak in het nieuws, dat alle kinderen haar waarschijnlijk kennen. Is het niet via het Jeugdjournaal of Kidsweek, dan wel via Nieuwsbegrip of gewoon omdat je het erover hebt gehad in de klas. Even zoeken op ‘Thunberg’ op de site Jeugdjournaal.nl levert al talloze links naar filmpjes op. Daarbij is dit boek natuurlijk een prachtige aanvulling.

Het levensverhaal van Greta zorgt ervoor dat je haar ook beter begrijpt. Mooi is ook hoe het aspergersyndroom eigenlijk op een positieve manier naar voren komt in dit boek: het zorgt ervoor dat Greta doet, wat ze doet. En het is duidelijk hoeveel ze daarmee heeft bereikt…

De tips in het boek zijn niet heel vernieuwend, maar wel praktisch. Misschien kunnen de kinderen de recepten uit het boek eens proberen te maken?

Je kunt het boek al prima voorlezen vanaf groep 5, al zul je waarschijnlijk regelmatig wat moeilijke woorden of uitdrukkingen moeten uitleggen (denk aan sceptici, politici, debatteren, zwart-wit perspectief).

Voor een goed beeld van het boek, kun je het inkijkexemplaar bekijken!


Uitgeverij Ploegsma (Nederland) en Davidsfonds | Infodok (België), 2019

Onze toekomst is nu

 


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2019, Activisme, Anders zijn, Asperger, Autisme, Biografie, Greta Thunberg, Klimaat, Klimaatverandering, Milieu & duurzaamheid, Tip van Lucas
Geïllustreerd door Franziska Viviane Zobel

Leave a Reply