Topkok Kim

Topkok KimKim maakt zich zorgen. Het gaat niet goed met Pika, het eettentje van haar ouders.
Gelukkig heeft ze afleiding op de voetbalclub en tijdens de kooklessen op haar nieuwe school. Als ze samen met Lena als opdracht een kookvlog maakt, krijgt ze een idee: een geweldig plan om Pika te redden. Maar zijn ze nog op tijd?

Achtste deel uit de serie Het talent van…, geschreven in makkelijke taal (onder 1F/AVI midden 7). Alle delen zijn los van elkaar te lezen; de overeenkomst is dat alle hoofdpersonen een bijzonder talent hebben.

Recensie

Topkok KimDit boek is speciaal geschreven voor jongeren die lezen niet zo makkelijk vinden. Het heeft dan ook het keurmerk Makkelijk Lezen en dat houdt in dat het dunne boek (93 blz.) een ruime bladspiegel heeft, met grote letters en korte zinnen. Ook zijn er niet al te moeilijke woorden gebruikt.

Toch is het boek totaal niet kinderachtig! Er wordt eigentijdse spreektaal gebruikt en het boek sluit heel goed aan bij de belevingswereld van kinderen in de bovenbouw en de onderbouw van het vmbo.
Er staan enkele zwart-wit illustraties bij het verhaal en de bladzijden worden opgevrolijkt door een gezellig kronkellijntje. Ook bevat het verhaal veel levendige dialogen.

‘Zo, jij appt zeker je lievelingsrecept door?’ zegt Julian. ‘Wil je het met ons delen?’
Het vlogmeisje valt bijna van haar stoel en doet snel haar telefoon weg.
‘Hoe heet je?’ vraag Julian aan haar. ‘En wat was je aan het doen?’
‘Lena’, zegt ze, een beetje verlegen. ‘Eh, ik checkte hoeveel likes ik had op mijn vlog.’
‘En hoe heet je vlog?’ vraagt Julian door.
‘Like Lena’, antwoordt Lena.
‘I like it’, zegt Julian. ‘Maar nu: weg met die telefoon.’ (blz. 15)

Kim en Lena zijn leuke meiden, die net zijn begonnen aan de middelbare school (al lijkt het covermodel beter te passen op het mbo…). Kim houdt enorm van koken, wat ze vooral van haar oma leert, die op Curaçao woont. Ook haar ouders koken veel, want ze hebben een eettentje. Daar gaat het alleen niet goed mee; de zaak gaat bijna failliet en dat heeft ook gevolgen voor Kim, die daardoor misschien niet op voetbal kan blijven…

Lena houdt zich vooral bezig met vloggen en dat biedt kansen: Kim en Lena beginnen een kookkanaal – Dushi & Dushi – als opdracht voor school. Daardoor krijgen ze een goed idee om het eettentje van Kims ouders te redden! Het is wel jammer dat de cover niet de vrolijke, Caribische vibe uit het boek weerspiegelt, want dit is een heel fijn, positief boek vol enthousiaste personages en creatieve kookideeën.

Lestips

Om dit boek te promoten, kun je het hoofdstuk Vet voorlezen:

Aan het eind (…) in de oven. (blz. 27 t/m 31)

Vervolgens kun je nog vertellen dat Kim en Lena een heel goed plan gaan bedenken om het eettentje van Kims ouders te redden.

Koken

Kim heeft voor het Stercollege gekozen, omdat ze daar kooklessen krijgt. Houden de leerlingen van je klas van koken? Hebben zij, net als Kim, een favoriet recept?

In Kims klas wordt haar recept uitgekozen om klassikaal te gaan maken: Bolitas di Keshi, een recept van Curaçao. Misschien wil een van je leerlingen dit Antilliaanse recept (thuis) wel maken?

De opdracht die op het koken volgt is ook ontzettend leuk: Maak in tweetallen een recensie, vertel hoe je het recept maakt én hoe het volgens jou smaakt. De vorm kies je zelf. (blz. 27) Dat kun je natuurlijk ook in de klas doen, als er thuis of in de klas lekker gekookt is!

In het boek maken twee jongens een rap (blz. 48) en die is echt leuk! Wat een goede verwerkingsvorm om zelf te gebruiken in de klas!

Vloggen

Wat ook zo leuk is aan dit verhaal, is dat vloggen op een heel positieve manier wordt ingezet. Het wordt zelfs onderdeel van het lesprogramma. Zo laat het verhaal zien hoe je mooi kunt aansluiten bij de interesses van je leerlingen!


Eenvoudig communiceren, 2021

Topkok Kim bol


Genre: School
Series: Het talent van ... | Onderwerpen: 2021, Beroepen, Brugklas, Creatief denken, Creatief schrijven, Curaçao, Dyslexie, Kinderboekenweek 2021, Koken, Makkelijk Lezen, Middelbare school, Recepten, Suriname & Antillen, Talenten, Tip van Lisa, Vloggen, Vriendschap
Geïllustreerd door Jitske Wadman

Leave a Reply