Totaal gesloopt

Totaal geslooptDe familie Botermans krijgt een erfenis. Bram weet daar wel raad mee, maar zijn moeder wil het geld gebruiken om het huis op te knappen. Zodra de werklui beginnen, gaat er van alles mis; de puinhoop is niet te overzien. De familie is totaal gesloopt en vraagt zich af of er nog iets te redden valt. Het wordt kiezen: nog een keer verbouwen of verhuizen?

Veertiende deel in de serie Het leven van een loser.

Vertaald door Hanneke Majoor.

Recensie

Bram Botermans blundert onverminderd door! Ook in dit 14e deel kun je weer veel grappen en mislukkingen verwachten. Zoals in alle delen van deze serie springt het verhaal regelmatig van de hak op de tak, maar is er ook een duidelijke lijn in het verhaal te ontdekken: de verbouwing van het huis van Bram.

Totaal geslooptHet boek begint relatief onschuldig: Bram vertelt over het opruimen van zijn kamer. Hij besluit zijn spullen te verkopen vanuit de tuin en daar bij gaat hij zéér creatief te werk. Die verrassende creativiteit (van de auteur) is een van de succesvolle kenmerken van deze serie en het is dan ook begrijpelijk dat deze boeken zo populair blijven! Maar natuurlijk werken de ideeën van Bram voor geen meter, dus dat maakt het allemaal extra grappig.

Zoals uit voorgaande delen ook wel duidelijk is, lijdt Bram bovendien aan enorme grootheidswaanzin en fantaseert hij er flink op los als hij denkt aan zijn toekomstige huis.

Totaal gesloopt

Mochten lezers dat een geniaal idee vinden, dan kun je ze meteen de serie Miljonairskind aanraden, want die hele serie gaat over zo’n ‘onderhuis’! De kans dat Jeff Kinney die serie kent, is behoorlijk klein. Hij verwijst in dit boek wel enkele keren subtiel naar een ander boek: De leeuw, de heks en de kleerkast (C.S. Lewis, de kronieken van Narnia), al zullen kinderen dat niet snappen als ze dat boek (of de film) niet kennen.

Totaal gesloopt

©2020 De Fontein, illustratie van Jeff Kinney uit Totaal gesloopt

Na de vrij abrupte overgang naar de begrafenis van oudtante Reina krijgt de familie van Bram de kans om hun huis écht te gaan verbouwen en dat brengt een hoop hilariteit voor de lezer met zich mee. De werkmannen halen grappen uit met Bram en natuurlijk gaat alles uiteindelijk helemaal mis. Misschien kunnen ze maar beter gaan verhuizen… al vindt Theo, Brams beste vriend, dat duidelijk een ontzettend slecht idee. Tot aan het einde blijft het spannend hoe dit verhaal gaat aflopen. Hoewel… het gaat natuurlijk wel over het leven van een loser!

Lestips

Deze serie heeft overduidelijk geen promotie nodig; al jaren domineren de boeken de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken (samen met De Waanzinnige boomhut). Kinderen die deze serie graag lezen en hun boekbespreking over dit boek zouden willen houden, kunnen gebruik maken van ‘het boekbesprekingspakket‘ ofwel, een powerpoint met handige plaatjes!

Bouwen

Maar dit boek is wel heel erg leuk om te introduceren of zelfs te gebruiken tijdens een project over (ver)bouwen! In het boek lees je van alles over het inschakelen van werkmannen (met een Dixie in de tuin) en termen die met bouwen te maken hebben fundering, aanbouw, mortel (hilarisch -> blz. 81)…

Bram heeft bovendien allerlei wilde ideeën over hoe hij een verbouwing zou aanpakken en dat leidt natuurlijk heel mooi tot de vraag:

Hoe zou jij je huis willen verbouwen?

Helemaal leuk is het om die vraag twee keer te laten beantwoorden:

  • Een keer mag en kan álles! Gebruik je fantasie en ontwerp jouw droomhuis (wel uitgaande van je bestaande huis!)
  • Een keer ga je het echt serieus aanpakken: welke mogelijkheden zijn er daadwerkelijk bij een verbouwing en wat zou haalbaar zijn bij jouw huis (nieuwe badkamer, dakkapel, serre…?)

Verhuizen

Een ander onderwerp in het boek is verhuizen. Bram weegt allerlei voor- en nadelen van verhuizen tegen elkaar af. Praat daar eens over met de klas. Hoe zouden zij het vinden om te gaan verhuizen? Of misschien hebben ze wel ervaring met een verhuizing – hoe was dat? Wat was fijn, wat was niet fijn?

Ook gaat Bram met zijn familie huizen kijken. Misschien kun je naar aanleiding daarvan eens met kinderen kijken op een huizenverkoopsite. Hoe werkt dat eigenlijk, een huis kopen?

Of andersom: wat moet je doen als je je huis wilt gaan verkopen? Wat is eigenlijk de prijs van een huis? Hoe komt het dat sommige huizen duurder zijn dan andere?

Toekomst

In het boek staat ook nog een spelletje, dat kinderen zouden kunnen doen. Het is ontzettend grappig en ik ken het zelf ook wel van vroeger! Bram noemt het H.A.L.S. (blz. 166/167)

Je schrijft allerlei mogelijkheden voor je toekomst op en door te dobbelen en dingen weg te strepen ‘kom je erachter’ wat de toekomst voor jou in petto heeft: hoeveel kinderen je krijgt, waar je woont, hoe je partner heet en wat je verdient. Dat laatste is natuurlijk wat abstract. Je kunt ook andere elementen toevoegen: welk huisdier je hebt bijvoorbeeld.


Uitgeverij De Fontein, 2020

Totaal gesloopt bol.com

 


Genre: Humor
Series: Leven van een loser | Onderwerpen: 2020, Bouwen, Dagboek, Graphic Novel, KBW 2023, Serie, Tip van Daan, Tip van Finn, Verbouwen, Verhuizen
Geïllustreerd door Jeff Kinney

Leave a Reply