Uitvinder Otto en de slakmobiel
door Bas Rompa

Uitvinder Otto en de slakmobielOtto is een jongen die goed nadenkt over de normale dingen in het leven. In dit boek zoekt hij een oplossing voor het fileprobleem en onderzoekt hij het verplaatsen van slakken. Zijn overpeinzingen beginnen in de auto naar het feest van zijn tante Nora, vervolgen in haar achtertuin en zijn onderzoek eindigt weer bij Otto thuis. Een heel duidelijk uitgewerkt plan blijft helaas uit.

Recensie

Het verhaal springt nogal van de hak op de tak. De overgangen zijn zo abrupt, dat het verwarring veroorzaakt. Het personage ‘Jasmijn’ – de zus van Otto – past ook niet goed in het verhaal. Jasmijn is duidelijk ouder dan Otto, heeft blijkbaar een kater van een feestje, drinkt al een wijntje, maar gaat volledig mee in het onderzoek van haar broertje. Al met al een erg onsamenhangend geheel.

Lestips

Toch geeft dit boekje (slechts 61 pagina’s) een mooi handvat om het over het fileprobleem te hebben. Otto’s overpeinzing of de file wel echt een probleem is, is een goede manier om een discussie te starten. Ook de opdracht die hij op school heeft gekregen om een werkstuk te maken over het tegengaan van de opwarming van de aarde, is een leuk idee om te gebruiken in de aardrijkskundeles.

Otto denkt na (…) eens tijd voor. (blz. 10 t/m 12)

Achterin het boekje staan bovendien 10 tips voor de beginnende uitvinder, evenals een oefening, die erg waardevol zijn.

Tips voor de beginnende uitvinder + oefening (blz. 57 t/m 61)


Uitgeverij Clavis, 2008

 


Genre: Verhalen
Tags: 2008, Milieu, Milieu & duurzaamheid, Uitvindingen & machines, Verkeer & OV
Illustrator: Willeke de Boer

Leave a Reply