Van boswachter tot YouTuber

Van boswachter tot YouTuberHeb jij er al eens over nagedacht wat je zou willen worden later? In dit boek vind je bergen inspiratie! Lees bijvoorbeeld hoe het is om LEGO-ontwerper te zijn, geheim agent, explosievenopruimter of YouTuber.

Je leest in dit boek namelijk interviews met 25 leuke, bijzondere of juist heel gewone Nederlanders. Zij vertellen wat er leuk of juist moeilijk is aan hun beroep, geven slimme tips en verklappen hun geheimen.

Met verhalen van astronaut André Kuipers, boswachter Tim, voetballer Kika van Es, patissier Robèrt van Beckhoven, YouTuber Dylan Haegens, goochelaar Victor Mids en reptielenkenner Sterrin Smalbrugge.

Oh ja, en Samantha, Luuk en Hendrik proberen alle beroepen zelf uit.

Recensie

Van boswachter tot YouTuber

©2021 Fontaine Uitgevers, illustratie van Marijke Klompmaker uit Van boswachter tot YouTuber

Of het nu plastic soup surfer is of LEGO-ontwerper, astronaut of natuurfilmer, goochelaar of patissier… alle beroepen in dit boek spreken enorm tot de verbeelding! Maar wat dit boek echt een fijn leesboek maakt: het enthousiasme spat werkelijk van de bladzijden af. Iedereen in dit boek vindt zijn werk ontzéttend leuk. En wat een positief voorbeeld is dat: dit zijn dus echt mensen die hun dromen hebben gevolgd. Een ontzettend originele en goede selectie. Heel inspirerend!

Daarnaast is het boek ook gewoon heel informatief! Zo leer je dat gamedesigners eerst een ouderwets kartonnen bordspel maken van een game. Of dat een monnik echt niet altijd de hele dag een pij draagt. Dat een hacker lang niet altijd een crimineel is. En dat het werk van een geheim agent eigenlijk best saai kan zijn (maar wel geheim moet blijven voor eigen vrouw en kinderen!).

Van boswachter tot YouTuber

Van boswachter tot YouTuberElk interview sluit af met een kader waarin staat hoe jij dit beroep ook zou kunnen gaan doen – welke opleiding of eigenschappen je daarvoor nodig hebt. Het enige beroep waar ik in eerste instantie echt niets van begreep was ijsbergbeklimmer. Wie gaat er nou ijsbergen beklimmen? Maar dat bleek een leesfout 🙂 – het gaat natuurlijk om een ijs-bergbeklimmer… ofwel een alpinist. Want ja, zelfs daar kun je je geld mee verdienen!

Van boswachter tot YouTuber

©2021 Fontaine Uitgevers, illustratie van Marijke Klompmaker uit Van boswachter tot YouTuber

En alsof de interviews nog niet inspirerend genoeg zijn: bij elk beroep staat ook nog een paginagrote illustratie van Marijke Klompmaker. Deze illustraties vertellen hun eigen verhaal: over Samantha, Luuk en hun hondje Hendrik die alle beroepen zelf “uitproberen”. Ontzettend grappig! Dit leuke boek zal heel veel kinderen motiveren om te worden wat ze willen!

Lestips

Vanzelfsprekend is dit een geweldig boek voor een project over het thema beroepen. Maar je kunt ook een bepaald interview eruit lichten als je het over een specifiek thema hebt, zoals bijvoorbeeld reptielen (Sterrin Smalbrugge), mediawijsheid (Dylan Haegens), sport (Kika van Es) of de ruimte (André Kuipers).

Of wat denk je van het beroep tornadojager? Hartstikke interessant om voor te lezen als er tornado’s door de VS rondwervelen. Of forensisch onderzoeker – kan ook interessant zijn na het horen van een nieuwsbericht.

Op bol.com vind je een inkijkexemplaar met daarin de inhoudsopgave – zo kun je gemakkelijk opzoeken welke beroepen er allemaal in dit boek staan.

Lesbrief

Van boswachter tot youtuber

1e druk, 2018

Het boek verscheen al in 2017, maar werd in 2021 thematitel voor de Kinderboekenweek met het thema Beroepen. Een begrijpelijke keuze! Het boek kreeg daarom een nieuw jasje én er werd een lesbrief bij geschreven door Stichting CPNB. Deze kun je downloaden op de website van de uitgever!


Fontaine Uitgevers, 2021 (2e gewijzigde druk)

Van boswachter tot youtuber

 


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2021, Beroepen, Interviews, Kinderboekenweek 2021, Tip van Daan
Geïllustreerd door Marijke Klompmaker

Leave a Reply