Vandaag, ergens op aarde

Vandaag, ergens op aardeHet hele jaar door is de natuur aan het werk. Overal gebeurt er iets anders – ergens op Aarde gaat de zon niet onder en kruipt een pinguïnkuiken uit haar ei, ergens verstopt een eekhoorn nootjes voordat het winter wordt, ergens begint een vogel aan een vlucht die een jaar zal duren…

Ontdek wat er vandaag, ergens op aarde, gebeurt. Met elke maand vier prachtige prenten, is er een wereld vol wonderen van de natuur te ontdekken.

Vertaald door Steven Blaas.

Recensie

Dit is nou echt een heerlijk kijkboek! Niet alleen zijn de illustraties van Margaux Samson Abadie práchtig, ze nemen je mee op een fantastische reis over de hele wereld, van januari tot en met december. Per maand krijg je vier totaal verschillende landschappen, dieren en natuurfenomenen te zien.

Vandaag, ergens op aarde

Het is geweldig om allerlei verschillende, mooie landschappen in de maanden van het jaar te plaatsen. Zo besef je tijdens het kijken dat het ergens anders op aarde ook echt heel anders kan zijn: koud als het hier warm is; of vol leven, terwijl hier de natuur een winterslaap houdt. Niet alleen de prenten zijn om bij weg te dromen, ook de teksten zijn erg mooi geschreven en vertaald. Dit boek is een verrijking voor de woordenschat!

… als de zomerwinden over de woestijn beginnen te waaien, in snelle, hete ademstoten, wordt het zand tot wel 15 meter de lucht in geslingerd! De uitwaaierende stofwolken scheren over het land, en kleuren de lucht zo oranje als de woestijn eronder. Hemel en aarde worden één.
(blz. 43, mei in Saoedi-Arabië)

Vandaag, ergens op aardeDe meeste landen komen vaker dan één keer voor (vooral de VS), maar de natuurfenomenen zijn zo divers en betoverend dat dat helemaal niets uitmaakt. Sterker nog: daarmee besef je juist dat er in één land ook allerlei verschillende natuurverschijnselen zijn. Nederland wordt met de bollenvelden (een golvende tulpenzee) ook een keer genoemd.

Verder is er veel aandacht voor dierenmigraties: de monarchvlinder, de gnoe en de grijze walvis, maar ook de minder bekende sardinetrek en spreeuwenzwermen worden laten zien. Daarnaast wordt het ontstaan van leven op betoverende wijze besproken. Het boek laat zien hoe wonderlijk de natuur is en hoe belangrijk sommige gebeurtenissen zijn voor het hele ecosysteem, tot een bosbrand aan toe.

De wolk drillende bolletjes bevindt zich als een piepklein universum vlak onder het wateroppervlak. Elk zwart speldenprikje is een kikkertje in spe. (…)
‘Een paar voor de kraai, een paar voor de kauw,
een paar gaan verloren, maar de rest groeit algauw.’
(blz. 22, februari in Wales)

Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de vormgeving van het boek: een mooi groot formaat, met goud op de cover. Toch oogt de mosgroene, linnen buitenkant van het boek wat minder sprankelend dan de kleurenpracht aan de binnenkant. Het is dan ook vooral een waanzinnig mooi boek om open, op een houten standaard in je klas te zetten. Elke week weer op reis naar een betoverende plek, ergens op Aarde.

Vandaag, ergens op aarde

Lestips

Dit is een boek waarin kinderen als vanzelf zullen gaan bladeren, zeker als je het open in de klas neerzet!

Als je het boek een prominente plek in de klas geeft, is het elke week ook een mooie aanleiding om een bijzonder natuurfenomeen met elkaar te bespreken en om de locatie van de spread op te zoeken in de atlas of op Google Maps. Het boek geeft niet véél informatie, maar maakt wel enorm nieuwsgierig, waardoor elke spread aanleiding kan zijn voor een groter onderzoek. Van diverse gebeurtenissen zijn mooie filmpjes te vinden (de dierenmigraties bijv.). Het is ook leuk om kinderen meerdere boeken te laten verzamelen voor aanvullende informatie.

Op de website van uitgeverij Lemniscaat vind je bovendien een lesbrief bij het boek, met schrijfopdrachten, tekenopdrachten (teken je eigen geboortemaand), een quiz en aanvullende informatie over bijv. de metamorfose van een vlinder en een kikker. In de lesbrief zit ook een wereldkaart die je in kunt kleuren – leuk om daarop bij te houden welke landen in het boek worden besproken!


Uitgeverij Lemniscaat, 2022

Vandaag, ergens op aarde


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Dieren, Herfst, Illustraties, Insecten, Lente, Leven, Migratie, Natuur, Natuurverschijnselen, Prentenboek, Seizoenen, Tip van Lucas, Vogels, Weer, Wereld, Winter, Zomer
Geïllustreerd door Margaux Samson Abadie

Leave a Reply