Verloren verleden

Verloren verledenMilan groeit op bij zijn oom en tante in een Drents dorpje, omdat zijn ouders zijn verongelukt toen hij een baby was. Ze bezoeken het graf van zijn moeder regelmatig, maar zijn vader is nooit gevonden. Milan is daar echter niet zoveel mee bezig; hij weet immers niet beter. Hij houdt zich meer bezig met zijn hobby: schatzoeken met zijn metaaldetector. Op een dag ontmoet hij Sophie. Met haar gaat hij op zoek naar interessante voorwerpen bij een oude grafheuvel in het bos. Maar daar stuiten ze op iets wat ze niet verwacht hadden: een vreemde man…

Recensie

Dit verhaal is nogal ongeloofwaardig. Het begint al  met het feit dat Milan nog nooit foto’s van zijn vader heeft gezien omdat zijn tante dat emotioneel te zwaar vindt. Niet erg waarschijnlijk…Dan is er nog iets met schilderijendieven in het bos… en dan die vreemde man die in een of andere schuur blijkt te wonen…. De schrijver heeft eigenlijk teveel elementen in het verhaal bij elkaar gestopt, waardoor het een erg gekunsteld geheel wordt.

Ook het historische gedeelte past niet goed in het verhaal. Het boek begint met een verhaal over de prehistorie (Drenthe… 5000 jaar geleden). Weliswaar komen de grafheuvel en het beeldje dat genoemd wordt terug in het verhaal, maar de manier waarop is niet bijster interessant en een beetje gezocht. Ik had verwacht dat het startverhaal een grotere rol zou spelen in de rest van het boek.

Het boek is onderdeel van de serie Leesladder, die bedoeld is om het leesplezier bij kinderen te vergroten, maar eerlijk gezegd zijn daar heel wat leukere boeken voor te vinden. Boeken die geschreven zijn om een bepaald leesdoel te bereiken, schieten helaas vaak hun doel voorbij…

Lestip

Het zal duidelijk zijn: ik dit boek niet actief promoten… Wat nog wel handig is: op blz. 32 kun je lezen wat een grafheuvel precies is.


Kwintessens Uitgevers, 2008


Genre: Verhalen
Series: Leesladder | Onderwerpen: 2008, Drenthe, Tijd van jagers en boeren
Geïllustreerd door Ingrid ter Koele

Leave a Reply