Vlucht

VluchtMidden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in.

De volgende dag valt Anna in de klas in slaap. De meester wil weten wat er aan de hand is. Maar dat kan ze niet vertellen, nooit. Dat is een groot geheim.

Dit boek is een deel uit de serie Hoera, ik kan lezen! en is speciaal bedoeld voor kinderen in de bovenbouw die nog wat moeite hebben met lezen.

Recensie

Dat een simpel geschreven verhaal toch heel veel impact kan hebben, bewijst dit boek. In eenvoudig taalgebruik (AVI E4) wordt verteld over Anna, die regelmatig samen met haar moeder op de vlucht gaat voor haar dronken vader. Het verhaal is heel subtiel verteld, met veel ruimte voor de gevoelens van Anna. De liefde die ze ondanks alles voor haar vader voelt, de angst, de wanhoop…

Het boek is geschreven voor kinderen in de bovenbouw (vanaf 9 jaar) en gedrukt in letters die (volgens de IWAL Instituten voor Dyslexie) prettig lezen als je dyslexie hebt. Ook bevat het boek veel stoere zwart-wit illustraties.

Eigenlijk is het jammer dat er op de voorkant van het boek zo duidelijk staat dat het boek AVI E4-niveau heeft. Dit zal kinderen uit de bovenbouw misschien ervan weerhouden om het boek (openlijk) te gaan lezen. Terwijl dat zonde is – het boek heeft voor alle kinderen vanaf 9 jaar heel veel te bieden, ook voor de goede lezers. Het eenvoudige taalgebruik is helemaal niet storend en het verhaal is heel uniek. Boeken over een vader met alcoholisme en mishandeling van een moeder… die heb je niet zoveel voor deze leeftijdsgroep!

De schrijfster weet de ernst van de situatie heel goed over te brengen, zonder dat het verhaal te heftig wordt voor jonge lezers. Het einde is tegelijk realistisch en hoopvol. Het mooiste is echter dat dit verhaal maar weer eens heel duidelijk maakt dat elk kind zijn eigen verhaal heeft. Als een kind daadwerkelijk in de klas in slaap valt, zal dat in eerste instantie spot en afkeuring oproepen… Dit boek maakt duidelijk dat daar zomaar een serieuze oorzaak achter kan zitten. Een waardevol leesboek voor de basisschool!

Lestips

Door het eenvoudige taalgebruik is dit boek juist geschikt om te promoten, in plaats van voor te lezen. Het is immers bedoeld om kinderen zélf te laten lezen!

Je kunt, om dit boek te promoten, eenvoudigweg de achterkant voorlezen en vertellen dat het in simpel taalgebruik geschreven is, speciaal voor kinderen met leesproblemen. Dan zal het echter niet veel gelezen worden. Ik zou het dus anders aanpakken.

Vlucht achterkantVertel dat je een boek hebt gevonden dat je opviel door de donkere en dreigende kaft. Vertel dat je dat eigenlijk niet vindt passen bij een boek voor groep 4 – terwijl het wel AVI E4-niveau is! Vertel vervolgens dat je daarom de achterkant eens hebt gelezen. Daarop staat dat het boek bedoeld is voor kinderen vanaf 9 jaar. En ook de tekst vond je wel intrigerend (lees voor). Maar wat je het meeste opviel, was het onderwerp van het boek: alcoholisme, ruzie en bang zijn (verwijs naar het plaatje van het leesniveau, met AVI en CLIB). Vertel dat je daarom bent gaan lezen… en moet je horen:

‘Anna, word wakker. (…) de kroegbaas belt. (blz. 22 t/m 24)

Sluit af met de conclusie dat dit dus zeker geen kinderachtig verhaal is en dat het zeer de moeite waard is om te lezen. Vraag desnoods direct wie het boek wel zou willen lezen. Als kinderen zien dat er meerdere kinderen zijn, die het boek interessant vinden, dan zullen ze het zelf ook sneller gaan lezen.


Uitgeverij De Vier Windstreken, 2014

Vlucht bol.com


Genre: Verhalen
Series: Hoera ik kan lezen! | Onderwerpen: 2014, Alcoholisme, Dyslexie, Familie, Geheim, Makkelijk Lezen, Mishandeling, School, Tip van Julia, Verslaving
Geïllustreerd door Veerle Hildebrandt

Leave a Reply