Volle Muil

Volle MuilEen groep uilen heeft een nieuwe leider nodig. ‘Vannacht is de nacht’ zegt Wijze Uil tegen zijn zoon. ‘Je moet de maanvis vangen.’ Maar Kleine Uil slaat zijn vleugels voor zijn ogen. Hij wil het liefste verdwijnen. Maar als zoon van de leider kun je niet zomaar verdwijnen. Het wordt kiezen tussen duiken of opkrassen.

Recensie

In 2016 won Merlijne Marell een Vlag en Wimpel voor haar prentenboek Schobbejacques en de 7 geiten. Dat boek viel op door haar kunstige illustraties in zeefdruk en zeer inventieve, maar daardoor voor kinderen lastige tekst. Maar nu is daar Volle Muil met een lief verhaal over angst en moed en prenten die jong en oud zullen betoveren.

Zodra je het boek openslaat, betreed je een nachtelijk bos. Dieren slapen, de maan schijnt… en dan valt er ineens iets naar beneden:

Duizenden druppels spatten op. De maan dreef uit elkaar en in de struiken kraakten de takken.

Het is Kleine Uil, die de maanvis moet zien te vangen. Het lukt niet en hij wordt keihard uitgejouwd door de groep uilen die geleid wordt door Wijze Uil – zijn vader. Kleine Uil wil opgeven, maar dat kan natuurlijk niet. Hij moet de nieuwe leider worden… Hij krijgt nog maar twee kansen…

Het is ongelooflijk knap hoe goed het gevoel van Kleine Uil wordt uitgebeeld op de prenten: ineengedoken en vol angst en schaamte zit hij op een tak en je ziet hem denken: “Kan ik nú verdwijnen?!” Dit gevoel zal bijna iedereen wel herkennen en daarmee vertelt dit boek een universeel verhaal: over hoe je af en toe iets moet doen, waar je heel bang voor bent, maar wat tóch gedaan moet worden… En als het dan lukt…! Opluchting! Triomf!
Tegelijkertijd is dit een verhaal over ouderliefde en het geven van ruimte om te groeien. Prachtige thema’s, die ondanks het korte verhaal duidelijk voelbaar zijn. Dat heeft de Vlaamse dichter Tom Marien erg mooi verwoord.

Volle Muil met prentjesHet verhaal zou echter een stuk minder sterk zijn zonder de sfeervolle illustraties (zie hier). Vooral het prentje op de voorkant van het boek straalt heel veel warmte en liefde uit. Je kúnt dit plaatje echter vervangen door een andere scène uit het verhaal! Achterin het boek vind je een envelopje met vijf losse plakprentjes, zodat je zelf de voorkant van je boek kunt kiezen. Hoe bijzonder!

Daarnaast zitten er ook nog zes ex-librisplaatjes in het envelopje, zodat je zelfs in je andere boeken nog een beetje kunt genieten van Volle Muil. Want genieten zul je zeker van dit boek. En hopelijk met jou ook de kinderen in je klas!

Lestips

Vanzelfsprekend zullen er kinderen zijn die dit boek uit zichzelf erg mooi zullen vinden. Toch komt dit boek waarschijnlijk het beste tot zijn recht als je het klassikaal met de kinderen bekijkt en bespreekt.

Filosoferen

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen in je klas kun je ze meer of minder begeleiden in het zoeken van de betekenis van dit verhaal. Bij jongere kinderen (of kinderen die niet zo talig zijn) help je ze door het stellen van veel vragen; bij de hoogste groepen hoef je eigenlijk alleen maar te vragen:
Waar gaat dit verhaal eigenlijk over? Gaat dit nu alleen over een groep uilen? Of kunnen we hier meer uithalen?

Tom Marien, de auteur van het boek, heeft hierbij de volgende tip:
Vraag de kinderen eens hoe het nu zit met die maanvis. Kijk samen goed naar de prenten en bespreek de tekst.
Bestaat de maanvis eigenlijk wel? En heeft Kleine Uil de vis wel echt gevangen?

En stel, de maanvis bestaat niet, hoe kan het dan dat Kleine Uil zijn buik voelt zwellen (kennen de kinderen in je klas deze uitdrukking trouwens al – zwellen van trots?)?
Hoe kan Kleine Uil trots zijn als hij eigenlijk niets gevangen heeft?

Je zult zien dat er op deze manier vanzelf een filosofisch gesprek ontstaat, want… er is geen goed of fout antwoord!

Mooie denk- en gespreksvragen zijn verder:

  • Wat betekent het als je je klein voelt? Heb jij je wel eens klein gevoeld? Of juist heel groot? Kun je je ook groter voelen dan dat je bent?
  • Heb jij wel eens iets moeten doen wat je eigenlijk niet durfde? Heb je het toen toch gedaan? Hoe voelde dat?
  • Wat vind je ervan dat Kleine Uil iets moet doen wat hij eigenlijk niet durft/wil?
  • Wat vind je van het gedrag van de groep uilen? Wat vind je van het gedrag van de vader?

Het is ook erg interessant om met de klas te praten over welk prentje het mooiste zou zijn op de voorkant van het boek. Welk prentje vinden zij het beste bij het verhaal passen?
Of passen ze allemaal bij het verhaal en is het puur een kwestie van smaak?

Uilen

Tenslotte nog een interessante natuurvraag: Hoe noem je een groep uilen?
Ik vroeg mij dit zelf af! Het antwoord heb ik hier gevonden!


Uitgeverij Loopvis, 2018

Op de website van bol.com kun je een mooi inkijkexemplaar van het boek vinden.

Volle muil bol.com


Genre: Dieren, Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2018, Angst, Filosofie, Gevoelens, Illusie, Illustraties, Keuzes, Maan, Moed, Natuur, Prentenboek, Uilen, Vogels, Zelfvertrouwen
Geïllustreerd door Merlijne Marell

Leave a Reply