Wegwezen

WegwezenDe ouders van Bram Botermans besluiten dit jaar eens geen Kerst thuis te vieren, maar op vakantie te gaan naar een tropisch eiland. Heerlijk!

Hoewel… Bram denkt daar anders over. Hij blijft het liefste thuis. Tot overmaat van ramp gaat tijdens de vakantie natuurlijk alles mis. Brams vlucht is een ramp en het vakantiepark blijkt ook minder paradijselijk dan verwacht. Als tot slot echt alles in de soep dreigt te lopen, kunnen Bram en zijn familie nog slechts één ding denken: ‘Wegwezen!’

Twaalfde deel van de serie Het leven van een loser.

Vertaald door Hanneke Majoor.

Recensie

Ben jij ook de tel al kwijt bij de serie Het leven van een loser? De fans zullen je waarschijnlijk wel direct kunnen vertellen dat je met dit boek deel 12 (!) in handen hebt. De serie blijft ongeëvenaard populair en ook dit deel zal ongetwijfeld weer een succes worden.

Het is fijn dat elk boek onafhankelijk van het andere te lezen is. Kinderen die net ‘instappen’ kunnen gewoon bij deel 12 beginnen. Elk boek heeft zijn eigen thema, al was er in deel 11 niet echt een duidelijk afgerond verhaal. In dit boek is dat wél het geval: het vertelt namelijk over de vakantie van de familie Botermans naar het tropische, paradijselijke Isla de Corales. Naar dat eiland zijn de ouders van Bram op huwelijksreis geweest en zij besluiten dit jaar Bram, zijn grote broer Rick en peuterbroertje Max mee te nemen naar dit zonnige oord. Bram vindt het maar niks, want hij viert liever Kerstmis thuis. (Of zou het misschien komen door zijn ervaringen in deel 9 – Flutvakantie?)

In Wegwezen lees je het reisverslag van Bram over zijn vakantie naar Isla de Corales. Zonder dat Bram grappig wil zijn, is zijn verhaal toch erg vermakelijk, want werkelijk alles wat mis kán gaan, gaat ook mis. Dat begint al op het vliegveld met een natte sok en een hoop vertraging.

Wegwezen illustratie

@2018, De Fontein, illustratie van Jeff Kinney uit Wegwezen

In het resort heeft Bram last van de drukte, de luide muziek, agressieve vogels, vreselijk vermaak (onder leiding van de ‘Pretleider’), enge leguanen en nog veel engere, grote spinnen. Hoewel natuurlijk lekker aangedikt, geeft het boek een vrij goed beeld van een resortvakantie op een tropische bestemming! Herkenbaar voor degenen die wel eens op zo’n plek zijn geweest, maar misschien wel nog leuker voor degenen die er nog nooit zijn geweest (en hierna waarschijnlijk ook niet meer zo hard hoeven).

Wegwezen illustratie 2

@2018, De Fontein, fragment uit Wegwezen van Jeff Kinney, blz. 101

Tja, al die grote letters voegen weinig toe aan het verhaal, maar kinderen vinden het blijkbaar leuk. De vele illustraties zijn echter wel een verrijking: niet alleen maken ze het boek voor minder enthousiaste lezers heel aantrekkelijk; ze maken het verhaal heel visueel en daardoor nog veel grappiger. Al met al een ontspannend boek dat je helemaal in vakantiestemming brengt. Of ervoor zorgt dat je het prima vindt om thuis te blijven!

Lestips

Hoewel de boeken van Het leven van een loser niet bedoeld zijn om voor te lezen (de illustraties vormen immers onderdeel van het verhaal en deze boeken kunnen kinderen nou juist prima zelfstandig lezen), is het wel leuk om stukjes uit het boek voor te lezen vlak voor of na de (zomer)vakantieperiode of tijdens een vakantieproject. Hiermee kun je kinderen prikkelen om zelf iets over hun vakantie-ervaringen te vertellen.

Lees bijvoorbeeld het volgende fragment voor:

Op de dag (…) rennen ze WEG. (blz. 13 t/m 21)

en vraag: Op welke manieren kun je allemaal op reis gaan? Vertel eens over jouw ervaringen!

Of lees een stukje voor over de dieren op de tropische bestemming:

Ik vond een (…) tafel moesten vegen. (blz. 96 t/m 98)

en vraag: Heb jij wel eens dieren gezien tijdens je vakantie die je nooit eerder gezien had of waar je bang van werd?

Of lees een stukje voor en daag kinderen uit hun eigen vakantieverslag te schrijven. Laat ze er desnoods een eigen graphic novel met heel veel tekeningetjes van maken!
Een leuke opdracht voor na de zomervakantie!


Lees ook:

Flutvakantie  Drie keer niks

 

 

 

 


Uitgeverij De Fontein, 2018

Wegwezen bol.com

 


Genre: Humor
Series: Leven van een loser | Onderwerpen: 2018, Dagboek, Familie, Graphic Novel, Reizen & vakantie, Resort, Serie, Tip van Daan, Tropen, Vakantie, Vliegtuigen
Geïllustreerd door Jeff Kinney

One Response

  1. V Dempster
    V Dempster at · Reply

    leukste boeken ooit

Leave a Reply