Wonder

Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.

WonderAugust Pullman is geboren met een gezichtsafwijking en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien. Ze staren of kijken weg.

Als hij tien is, gaat hij voor het eerst naar een gewone school. August is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Augusts uiterlijk laat afschrikken…

Wonder Palacio

Wonder – cover 2013

De nieuwste uitgave van dit boek komt uit 2016.

Eerder zijn, in 2013, twee verschillende versies van het boek verschenen. In 2015 heeft dit boek de Kinder- en Jeugdjury Prijs (van Vlaanderen) gewonnen in de categorie 12-14 jaar. Het boek is in 2017 verfilmd.

Recensie

Het verhaal van Auggie (August) fascineert vanaf de eerste bladzijde. Doordat het verhaal in de ik-vorm geschreven is, voelt het heel intiem en persoonlijk. Het is geen dagboek: de ik-persoon vertelt de lezer zijn verhaal. Hierbij kom je echter alles te weten – alle zielenroerselen en geheimen. En niet alleen van Auggie – nee, ook andere mensen komen aan het woord: zijn zus, haar vrienden en zijn vrienden. In hun vertellingen zit veel overlap, zodat je het verhaal vanuit verschillende invalshoeken leest. Geweldig!

Je leest in het boek over het eerste echte schooljaar van August en alles wat daarbij hoort. De vertaler legt op de eerste pagina van het boek uit hoe het Amerikaanse schoolsysteem in elkaar zit: August gaat naar de middenschool in New York. Door zijn gezichtsafwijking wordt zijn schoolervaring in eerste instantie natuurlijk geen pretje. Zowel kinderen als volwassenen reageren heftig op zijn uiterlijk en ook al is hij dat wel gewend, het blijft incasseren. De manier waarop August hierover schrijft is heel nuchter, maar tevens zeer ontroerend.

Toch is het zeker geen zielig boek. Het heeft een krachtige boodschap: dat uiterlijk niet maakt wie je bent. Uiteindelijk draait alles om karakter en een goed hart. Mede door zijn humor weet August een paar goede vrienden te maken en dit werkt weer als een olievlek: steeds meer mensen weten hem te waarderen om wie hij daadwerkelijk is. Het einde is hiermee wensvervullend, maar zeker niet ongeloofwaardig.

Door de korte hoofdstukjes (maximaal 4 bladzijden) leest het boek heel snel door, al is de schrijfstijl voor kinderen niet altijd even makkelijk. Deel vijf (Justin – het vriendje van Augusts zus) is bovendien zonder hoofdletters geschreven. Ook de omvang (352 pagina’s) zorgt ervoor dat dit boek voor minder goede lezers een flinke kluif zal zijn. Dit boek is echter ook niet per se een kinderboek, al is het op die manier wel in de markt gezet. Doordat het verhaal echter voornamelijk door kinderen wordt verteld, is het taalgebruik niet moeilijk en heel herkenbaar voor basisschoolkinderen.

Het is in ieder geval zeker de moeite waard om dit verhaal toegankelijk te maken voor alle kinderen in je klas. Het zal ze wakker schudden, ontroeren en boeien tot de laatste bladzijde. Kortom: dit prachtige verhaal zal een onvergetelijke indruk achterlaten!

Lestips

Dit verhaal verdient het echt om voorgelezen te worden in de klas. Door het boek voor te lezen, maak je het ook mogelijk om met de hele klas over het verhaal te praten. Dit kan natuurlijk op een ‘gewone’ manier, maar de bibliotheek in Almere kwam bij ons op school met het idee om dit aan de hand van de vragenkaartjes van Aidan Chambers te doen. In mijn artikel Boekpromotie voor gevorderden vind je meer informatie en een filmpje over deze methode. Op de site onderwijsmaakjesamen.nl vind je een handleiding en kun je de kaartjes gemakkelijk downloaden en printen.

Wil je het boek liever promoten, dan kun je daarvoor de volgende twee hoofdstukken voorlezen: Maak me maar wakker als september afgelopen is (songtekst van Green Day!) en Jack Will (blz. 73 t/m 76*).

Stellen / filosoferen

Geweldig in dit boek zijn ook de ‘Principes van meneer Brown’ – een van de leraren van August (hoofdstuk “Kies aardig zijn” – blz. 56 t/m 60*). Meneer Brown begint elke maand met een principe, zoals:

Als je kunt kiezen tussen gelijk krijgen en aardig zijn, kies dan aardig zijn.

365 days of wonderDaarover moeten de kinderen vervolgens een opstel schrijven. Aan het einde van het schooljaar mogen kinderen hun eigen principe vanaf hun vakantieadres naar hem toesturen. Alle principes zijn aan het einde van het boek op blz. 346-348* te lezen. Wat een fantastisch idee om ook zoiets met je eigen klas te doen! Laat je inspireren!

In het Engels is er ook een boek vol met deze principes verschenen: 365 days of wonder.

* De bladzijdenummers komen uit het oorspronkelijke boek uit 2013.

Boekverfilming

In 2017 is het boek verfilmd, met onder andere Julia Roberts en Owen Wilson in de hoofdrol. De grootste rol – die van August natuurlijk – wordt gespeeld door Jacob Tremblay. Je kunt de trailer hier bekijken en natuurlijk zelf beoordelen of je de film dan wilt zien.

Wonder film


Auggie & meBen je zelf ook gefascineerd door Wonder? Goed nieuws: er is nog een deel in het Engels verschenen: Auggie & me, met daarin verhalen van pestkop Julian, oudste vriend Cristopher en klasgenote Charlotte. Laten we hopen dat dit boek ook in het Nederlands vertaald gaat worden!

 

 

 


Uitgeverij Querido, 2016

Wonder bol


Genre: Verhalen
Onderwerpen: 2016, Anders zijn, Boekverfilming, Geluk, Gevoelens, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Lichaam, Pesten, School, Tip van Mila, Voorleestopper, Vriendschap

Leave a Reply