Coole dieren vind je ook bij ons
Wil jij ook wel eens zo’n spannend dier als de cobra in het wild zien? Of dieren als een tijger of een barracuda?
Dat kan. Gewoon in je eigen land! Want hier leven namelijk net zulke gevaarlijke, snelle en mooie beesten. Ze zien er alleen wat anders uit. En ze hebben een andere naam – adder, wezel en snoek, om precies te zijn.
Ga mee op safari en ontdek dat de jungle vlakbij is!
Recensie
Geert-Jan Roebers, die snapt het. Als je van wilde natuur houdt, wil je graag een keer op safari. Naar Afrika of Zuid-Amerika, naar de savanne of een tropisch moeras… Fantastisch! Maar Roebers begrijpt ook dat dat niet voor iedereen haalbaar is. En dus heeft hij goed nieuws: het kan ook gewoon in eigen land.
Wat een geweldig concept heeft dit boek: je leest een beetje over dieren van ver, maar vooral over dieren van dichtbij. Steeds krijg je een korte omschrijving van een exotisch dier – afgebeeld met een prachtige foto en kort, grappig commentaar, waarna Roebers prachtig uitlegt waarom een dier in Nederland of België minstens zo stoer/bijzonder/interessant is. Daar neemt hij maar liefst vijf pagina’s de tijd voor, dus je krijgt echt heel veel te weten over de dieren om ons heen.
Adders zoek je niet onder het gras, maar op de hei. (blz. 11)
Steeds word je geprikkeld met verrassende vergelijkingen. Zij de tijger? Wij de wezel! of Zij de gnoe? Wij de spreeuw! Wat?! Sommige dieren lijken helemaal níets met elkaar te maken te hebben, maar in een rechthoekig vakje staat steeds te lezen wat de overeenkomst is tussen deze twee dieren. Roebers praat zo enthousiast over ‘onze’ dieren, dat je je bijna niet kunt wachten om zelf dieren te gaan spotten – en dat is ook precies de bedoeling, want het boek sluit niet voor niets af met het hoofdstuk Boek dicht en wegwezen!
De vele weetjes zijn ontzettend interessant, maar het boek is ook nog eens heel humoristisch. Niet alleen strooit Roebers regelmatig met spitsvondige grapjes, hij heeft een heerlijk nuchtere vertelstijl en vertelt zo verrassend, dat het regelmatig op je lachspieren zal werken.
De kameleon is een levende toverbal. Oké, jij kunt ook van kleur veranderen. Maar dan moet je wel een paar uur in de zon liggen.
(blz. 86/87)
Het boek leest door de korte, grappige tekstjes heel gemakkelijk weg en illustrator Wendy Panders heeft met haar vele speelse tekeningen van dit boek ook nog eens een heel fijn kijkboek gemaakt. Niet alleen voegen haar illustraties grapjes toe, ze verduidelijken de tekst ook heel goed. Zo kun je door haar tekeningen bijv. in een oogopslag het verschil tussen een bever, een beverrat en een muskusrat zien.
Wat een schat aan informatie vind je in dit boek! En dat is mooi want hoe meer je over de natuur ontdekt, hoe leuker het wordt. Daarom is het extra fijn dat Roebers in het boek ook nog wat tips geeft om de dieren te spotten (al geeft hij ook wel toe dat je bijv. de zeekat het makkelijkste vindt op de vismarkt). Maar zelfs als je het houdt bij het ‘lekker kijken naar een natuurfilm’, zul je na het lezen van dit boek ongetwijfeld met andere ogen – vol bewondering – kijken naar de dieren in ons land.
Lestips
Dit dierenboek is niet alleen ontzettend interessant, maar door de humoristische toon ook erg leuk om te lezen.
Lees om het boek te promoten bijv. de vraag voor op blz. 28 – die klinkt als een mop, maar is serieus bedoeld! Als je dat antwoord dus ook voorleest, is de toon voor dit boek direct gezet.
Vervolgens kun je de inleiding voorlezen – dan weten kinderen precies wat ze van dit boek kunnen verwachten. Strooi evt. nog met een paar leuke weetjes (bijvoorbeeld over Harry Potter en de link met dieren – blz. 13 en 21) en dan zullen er zéker kinderen zijn die dit boek graag willen lezen!
Wilde dieren (in Nederland en België)
Door de verrassende opzet van dit boek ga je de dieren in ons land én de natuur waarin zij leven alleen maar extra waarderen! Hoe stoer klinkt de Oostvaarderssavanne?! Een stuk beter eigenlijk dan de Oostvaardersplassen. Je krijgt er spontaan zin van om op safari in eigen land te gaan en daardoor is dit boek heel geschikt om kinderen enthousiast te maken voor de natuur.
Tegelijkertijd leren ze ook nog over dieren die ver weg leven. Hieronder zie je de inhoudsopgave van het boek, met een mooi overzicht:
Gottmer, 2016
Onderwerpen: 2016, Dieren, Kinderboekenweek 2022, Natuur, Natuurgebieden, Tip van Lucas, Vogels, Wilde dieren
Geïllustreerd door Wendy Panders