Zo zonde van de zee

Zo zonde van de zee!Het is bloedheet in Rokford, dus de familie Stilton gaat verkoeling zoeken aan het strand van Korsthaven. Maar dat valt vies tegen! Het is er DRUK en gi-ga-gantisch vervuild!

Samen proberen ze het afval op te ruimen, maar het is veel te veel. Ze hebben hulptroepen nodig! Gelukkig hebben ze een fantastisch plan!

Vertaald door Loes Randazzo.

Recensie

Geronimo Stilton gaat met zijn tijd mee en heeft een nieuwe serie: DOEN VOOR GROEN! In dit fris gekleurde deel is er aandacht voor plastic afval. En hoewel dat een enigszins belerend verhaal zou kunnen opleveren, is het daarentegen verrassend grappig.

Zo zonde van de zee

©2022 Pelckmans, illustratie van Walter Leoni uit Zo zonde van de zee

In het zomerse verhaal gaat Geronimo met zijn familie op zoek naar wat verkoeling aan zee… Met een megacamper – niet echt goed voor het milieu, maar dat terzijde – rijden ze naar de kust. Daar wordt het massatoerisme op geweldige wijze op de hak genomen: het strand is zo druk, dat de familie Stilton alleen nog maar staanplaatsen kan krijgen! En als Geronimo na een slalom eindelijk bij het water weet te komen, wordt hij in zijn nekvel gegrepen om mee te doen met de aquagym. Hilarisch!

Eindelijk was de les aquagym afgelopen en sleepte ik me naar het strand om uit te puffen. Ik ging liggen in het natte zand en sloot mijn ogen. Ik was moe, uitgeput, afgepeigerd. (blz. 47)

Zo zonde van de zeeAfgezien van het opvallende, maar bekende feit dat veel woorden in allerlei kleurtjes en lettertypes staan, valt op dat kinderen met dit soort teksten hun woordenschat aardig kunnen uitbreiden! Overigens wordt de typografie vaak heel creatief gebruikt: met bijvoorbeeld golvende letters in het woord ZEE of speciale letters die samen het woord PLASTIC vormen.

De familie zoekt namelijk haar heil op een ander, rustig strand, maar daar blijkt een enorme berg plastic te liggen en… dat is ‘zo zonde van de zee’. Toch wordt het verhaal nog steeds niet moralistisch. In plaats van een serieuze opruimactie organiseert de familie Stilton ‘het zinderende zomertoernooi’. En laat daarbij nou toevallig heel veel worden opgeruimd!

Echt een lekker leesboek dus, met achterin ook nog eens flink wat puzzels en knutselideeën. Dat zal kinderen nog eens extra motiveren om dit boek te pakken.

Lestips

Wat een ontzettend leuk boek om te (laten) lezen als je het hebt over de plastic vervuiling. Hoewel het een serieus onderwerp is, laat dit boek wel zien dat een boek daarover nog steeds erg vermakelijk en grappig kan zijn.

En wie weet, brengt het zinderende zomertoernooi de kinderen nog op leuke ideeën! Het laat zien dat je van afval opruimen ook een leuke challenge kunt maken (Wie maakt de grootste berg?).

Voor in het boek staat trouwens ook nog een kort informatief en serieus stukje over plastic afval. Dit kun je voorlezen als boekpromotie, zeker tijdens een project over het milieu. (blz. 10/11). Vervolgens kun je vertellen dat de familie Stilton een erg creatieve oplossing heeft bedacht voor het opruimen van afval.


Uitgeverij Pelckmans, 2022

Zo zonde van de zee


Genre: Avontuur, Humor
Series: Doen voor groen! | Onderwerpen: 2022, Afval, Kinderboekenweek 2022, Milieu, Milieu & duurzaamheid, Milieuvervuiling, Opruimen, Plastic, Samenwerken, Strand, Tip van Daan, Tip van Lisa, Toerisme, Vakantie, Vervuiling
Geïllustreerd door Christian Aliprandi, Walter Leoni

Leave a Reply