Zomaar een straat door de eeuwen heen

Zomaar een straat door de eeuwen heenEen wandeling door 12.000 jaar geschiedenis

In dit boek komt de geschiedenis tot leven. Je maakt een wandeling door de tijd en ziet hoe een straat in de loop van 12.000 jaar kan veranderen van een simpele nederzetting van jagers en vissers tot een modern, hedendaags zakencentrum. Je kunt zelfs al een kijkje nemen in de toekomst! Dankzij gedetailleerde tekeningen en inkijkjes in gebouwen maak je kennis met bewoners van toen en nu.

De eerste Nederlandstalige druk van dit boek komt uit 1999. Deze 12e, geheel herziene druk, bevat de straat van de toekomst.

Vertaald door J.H. Gever.

Recensie

Zomaar een straat door de eeuwen heenAls een één boek is dat je een mooi inkijkje geeft in onze geschiedenis, dan is het wel dit fantastische, grote prentenboek. Op dit boek – in deze druk in oblong formaat – raak je echt niet uitgekeken! Op elke geïllustreerde spread zijn ongelooflijk veel details te vinden en de vele weetjes onderaan de pagina – die met nummers aangeven over welk deel van de tekening het gaat – maken het boek nóg interessanter.

Het boek begint met een tijdlijn die laat zien wat er buiten ‘onze straat’ gebeurde: een aaneenschakeling van internationale belangrijke ontwikkelingen, uitvindingen en gebeurtenissen. Door grote foto’s wordt ook deze geschiedenis tot leven gebracht en onderaan de pagina zie je een detail uit ‘de straat’, zodat je alles goed in de tijd kunt plaatsen. De tijdlijn loopt na 1000 n.Chr. verder op de achterste schutbladen.

Maar het boek draait natuurlijk om die straat. Wat begon als een kamp midden in de bossen, groeit uit tot een hedendaagse stad, waar geen lapje groen meer is te ontdekken. Alleen de rivier zie je op elke bladzijde terug – en in de inleiding wordt ook duidelijk gemaakt dat deze essentieel is in de ontwikkeling van de stad, steeds op een andere manier.

Zomaar een straat door de eeuwen heen

Je ziet alles voorbijkomen: de prehistorie, de Romeinen, de Vikingen, de kasteelheer, de pest, de pruikentijd, de industriële revolutie… en omdat het heel visueel is gemaakt, vallen de verschillen ook extra goed op. Zo is het bijna onvoorstelbaar dat het leven na de Romeinse tijd bijna weer net zo primitief werd als daarvóór! Hoe kon dat gebeuren?! Het boek biedt door zijn vele details enorm veel gespreksstof.

Extra mooi is dat dit boek voor jong en oud interessant is. Voor de jongste kinderen zijn er kleine kijkopdrachtjes ingebouwd (‘tel het aantal schoorstenen’, ‘hoeveel stenen zie je?’). Voor oudere kinderen zijn er ook interessante vragen: ‘Deze vrouw heeft een vreemd schild gevonden in de rivier. Weet jij nog uit welke tijd het schild stamt?

Zomaar een straat door de eeuwen heenIn deze nieuwste editie is bovendien ‘de straat van de toekomst’ opgenomen, waarin ideeën van kinderen zijn opgenomen. Dat is natuurlijk extra prikkelend! Grappig zijn bijvoorbeeld de technologievrije zone, de robothulpjes bij de kapper en de loopbandbrug. Wat zou jij als lezer bedenken? Op deze manier is dit boek veel meer dan alleen een kijkboek. Door alle weetjes en de vele getekende details is het een boek dat nieuwsgierig maakt naar méér! Het is dan ook niet gek dat er een jongen is op de laatste pagina die het boek wil kopen (zoeken maar!)… Dit boek mag gewoon niet ontbreken in je schoolbibliotheek!

Lestips

Dit boek kun je tijdens zoveel geschiedenislessen gebruiken! Eigenlijk ‘ontbreekt’ alleen de tijd van de wereldoorlogen – vanuit de tijd van burgers en stoommachines spring je zo naar ‘de straat vandaag’. Ook de tijd van regenten en vorsten komt niet prominent in het boek aan bod; waarschijnlijk omdat het boek oorspronkelijk uit Engeland komt.

  • Het boek begint, zoals gezegd, met een overzichtelijke tijdlijn.
  • Daarna volgt de prehistorie: steentijd, eerste boeren, ijzertijd.
  • Dan de Romeinse tijd.
  • Vervolgens vallen de barbaren binnen, komen de Vikingen en ontstaat er een middeleeuws dorp, dat uitgroeit tot een middeleeuwse stad.
  • Rond 1500 breekt de pest uit.
  • De Tachtigjarige oorlog staat er ook in: rond 1600 werd er gevochten over het geloof.
  • Daarna volgt de pruikentijd: een tijd vol welvaart.
  • De tijd van burgers en stoommachines komt er minder rooskleurig vanaf: het contrast tussen arm en rijk wordt duidelijk zichtbaar gemaakt en de vervuiling is duidelijk ook niet mis.
  • Het boek sluit dus af met de straat van vandaag en de straat van de toekomst.

Het is leuk om per spread alle details te bekijken en te bespreken en zo helemaal in een bepaalde periode te duiken, maar het is óók interessant om juist één detail eruit te lichten en dat gedurende het boek steeds te volgen.

>> Hoe zit het bijvoorbeeld met de wc? In welke tijd was die er wel en in welke tijd was die er niet? Wat zijn de verschillen?

>> Ook interessant zijn de archeologische vondsten en restanten uit de oudheid: wat blijft er uiteindelijk over van de stenencirkel? Wat zie je terug in de musea van nu en de toekomst? Kun je die restanten terugvinden op de eerdere spreads?

>> Of: hoe ontwikkelt de herberg zich? Wanneer ontstond deze en waar zal dat mee te maken hebben gehad?

Kortom: het boek daagt uit tot het stellen vele vragen en het doen van onderzoek!


Uitgeverij Gottmer, 2021

Zomaar een straat... bol


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2021, Archeologie, Door de eeuwen heen, Onderzoek, Pest, Tachtigjarige Oorlog, Tijd van burgers en stoommachines, Tijd van Grieken en Romeinen, Tijd van jagers en boeren, Tijd van monniken en ridders, Tijd van pruiken en revoluties, Tijd van steden en staten, Tijdlijn, Tip van Lucas, Toekomst, Toekomst & technologie
Geïllustreerd door Steve Noon

Leave a Reply