Zwartbessie

ZwartbessieEr was er ’s een zwarte kip. Zwartbessie was haar naam.
Die zat aldoor te jammeren en te meieren voor het raam.
Ze wou zo graag gespikkeld zijn. Ze dacht het o, zo dikkels:
Waarom ben ik zo effen zwart? Waarom heb ik geen spikkels?

Zwartbessie wil bijzonder zijn, maar als ze daar iets over zegt, lachen de andere kippen haar uit en krijgt ze een depressie. Hoe komt ze daar nou bovenop?

Recensie

Al in de jaren ’50 schreef Annie M.G. Schmidt het gedicht Zwartbessie, over een depressieve kip. Annemarie van Haeringen maakte daar nu een compleet prentenboek van, dat duidelijk maakt:

Zwartbessie is met stip de mooiste kip!

Zwartbessie

©2021 Querido, illustratie van Annemarie van Haeringen uit Zwartbessie

Annie M.G. Schmidt ging best ver in haar gedicht: Zwartbessie voelt zich zó ongekend, dat ze doodgaat van depressiviteit. Althans… daar lijkt het wel eventjes op. Stiekem is het een list van Zwartbessie om toch erkenning te krijgen – en dat werkt nog ook. Nu hadden ze voor niets gehuild, en dat is altijd zonde. Lekker zwarte humor dus, en dat in een heerlijk klinkend versje.

Het maakt duidelijk waar de kracht van Annie M.G. Schmidt lag: haar vertellende manier van dichten en haar scherpe humor maken dit een gedicht voor jong én oud. De prenten van Annemarie van Haeringen passen daar fantastisch bij! Ze laat heerlijk expressieve kippen zien, met net zoveel humor (een kip met een behaatje) en prachtig uitgevoerd met inkt in heldere kleuren.

Zwartbessie

©2021 Querido, illustratie van Annemarie van Haeringen uit Zwartbessie

Door van één gedicht een heel boek te maken, krijgt de boodschap bovendien de aandacht die hij verdient – want ook al is dit humoristische gedicht vooral heel vermakelijk; het gaat natuurlijk wel over een interessant thema aan: enerzijds over blij zijn met jezelf en anderzijds over het serieus nemen van de gevoelens van een ander. Hoe dan ook is er een leuke discussie te voeren over de aanpak van Zwartbessie!


Lestips

Zwartbessie is een echte klassieker, dat blijkt wel uit onderstaand geluidsfragment, waarin Zwartbessie op muziek wordt voorgedragen door Hetty Blok (VARA Radio, 22 juni 1958).


Em. Querido’s Uitgeverij, 2021

Zwartbessie bol


Genre: Dieren, Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2021, Annie M.G. Schmidt, Depressiviteit, Gedichten, Kippen, Poëzie, Prentenboek, Tip van Mila
Geïllustreerd door Annemarie van Haeringen

2 Responses

  1. Anita Kooijman
    Anita Kooijman at · Reply

    Dit versje is al in de jaren 60 verschenen in de bundel Vingertje Lik

Leave a Reply