De bij is misschien (nog) niet zo populair als een held op voetbalschoenen of een zangeres met een gouden stem. Maar als je haar beter leert kennen, ontdek je dat de bij een absolute kampioen is. Belangrijker dan welk menselijk idool dan ook. Niets of niemand brengt zoveel leven, kleur en smaak in de wereld als deze kleine krachtpatser.
En dan hebben we het niet alleen over die pot met heerlijke honing. Door haar bijzondere samenwerking met de bloemen vormt de bij een onmisbare schakel in al wat leeft.
Dit boek neemt je mee in de fascinerende wereld van de bij. Lees het en word ook bijenfan!
Recensie
Door allerlei campagnes en een aanstekelijk liedje van Kinderen voor Kinderen (Red de bij), weten de meeste kinderen al wel dat bijen heel belangrijk zijn. Of ze ook fan zullen zijn van de zoemende beestjes? Misschien niet. Maar na het lezen van dit boek vast wél! In dit boek lees je werkelijk alles over bijen. Niet alleen waarom ze zo bijzonder en belangrijk zijn, maar ook hoe ze in elkaar zitten, waar ze wonen, over hun levensloop, dat de meeste bijen helemaal niet in zwermen bij elkaar wonen, dat een nest van honingbijen uit 100.000 broed- en voorraadcellen bestaat, hoe de oude Egyptenaren bijen zagen als goddelijke wezens en dat zij ook al wisten dat honing helpt bij het genezen van wonden. Alles. En wist je dat Maya de bij eigenlijk als wesp is getekend?
Het handboek is een behoorlijk omvangrijk boek en 165 pagina’s over bijen lees je niet zomaar even achter elkaar weg. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Het boek is heel mooi, overzichtelijk opgebouwd in 5 delen en vertelt over de bij als beestje, over het leven van solitaire bijen, het leven van sociale bijen, honingbijen en over hoe wij met de bij om kunnen/moeten gaan. Gerard Sonnemans heeft de theorie goed verdeeld over korte hoofdstukken van slechts twee pagina’s en legt alles grondig uit. Achterin vind je bovendien een woordenlijst waarin je moeilijke woorden nog eens kunt opzoeken.
Maar de prachtige illustraties maken het lezen van dit boek écht een feest. Werkelijk elke bladzijde is oogverblindend mooi door de gedetailleerde natuurtekeningen van Jasper de Ruiter. Vooral de tekeningen van bijenzwermen zijn zeer indrukwekkend. Tot in de kleinste details kun je de bijen bekijken, maar ook bloemen zijn levensecht nagetekend. Want ja, bijen houden van bloemen, dus die horen ook in dit boek. En dat niet alleen: elk deel sluit af met een (aantal) doepagina(‘s), zoals het maken van bij-vriendelijke bloementuin.
Dit fascinerende boek laat je ongetwijfeld met nieuwe ogen kijken naar zoemende, bezige bijtjes! Vergeet ook zeker niet een kijkje op de bijbehorende website van het boek, want daar vind je nog veel meer interessante weetjes, filmpjes, foto’s en waanzinnige illustraties – ‘om een nog grotere bijenfan te worden’. Nou… gelukt!
Lestips
Dit boek kun je natuurlijk fantastisch goed gebruiken als naslagwerk als je les wilt geven over de bij. Op de website bijenfans.nl vind je een heel mooi overzicht van de verschillende delen en onderwerpen uit het boek. Ook kun je er inkijkpagina’s downloaden. Deze kun je ook heel goed gebruiken voor boekpromotie, want laten we niet vergeten: dit is een geweldig boek voor kinderen om zelf te bekijken en te lezen.
Daarnaast staan er handige links voor leerkrachten en leerlingen op deze pagina van de bijenfans-website, zoals naar lesmateriaal van Nederland zoemt en spreekbeurttips van de Bijenbrigade van Oerrr.
Een mooi moment om het boek erbij te pakken, is in de week vóór de Nationale bijentelling (in 2019 op 13/14 april). In Vlaanderen heb je elk jaar de Week van de bij (in 2019 van 2 t/m 9 juni).
En natuurlijk kun je het liedje Red de bij van Kinderen voor kinderen met de klas gaan zingen. Wist je ook al dat er filmpjes zijn om de songtekst en de dans aan te leren?
Wedden dat de kinderen in jouw klas ook bijenfan worden als ze er zoveel over weten?
Uitgeverij Menuet, 2018
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2018, Bedreigde dieren, Bijen, Dieren & evolutie, Illustraties, Insecten, Samenhang
Geïllustreerd door Jasper de Ruiter