Zomerlezen 2024
Het is weer bijna zomervakantie!
Tijd voor zomerlezen!
Vorig jaar vond je HIER mijn 25 Zomerlezen Kinderboekentips, omdat de campagne van Stichting CPNB zich alleen op volwassenen richtte. Maar – hoera hoera – dit jaar richt Stichting CPNB zich in de campagne Lang leze de zomer! ook op kinderen!
Naast 25 zomerse boekentips voor volwassenen, krijg je nu ook 10 kinderboekentips.
De tips zijn zeer divers: van prentenboek tot YA.
Voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool zitten er ook zeker leuke tips bij (De zeven sleutels!)… maar de kans is groot dat ze bijvoorbeeld Inkoppertje uit de serie Het leven van een loser ook zonder de tiplijst wel hadden ontdekt.
Dus ook dit jaar krijg je hier weer kinderboekentips voor zomerlezen! Je kunt ze delen met de kinderen in je klas, maar ze zijn ook bedoeld voor JOU!
Doe mee met Zomerlezen voor leerkrachten!
De zomervakantie is voor mij altijd de uitgelezen periode om lekker veel (kinder)boeken te lezen. Eindelijk tijd voor de wat dikkere pillen, maar vooral heerlijk ontspannend! Kinderboeken zijn vaak zeer fantasierijk, soms héél spannend en meestal fijn leesbaar en hoopvol – wat wil je nog meer? Er is dus echt niets mis met kinderboeken lezen tijdens je vakantie. Zie het niet als werk, maar als ontspanning waar je ook nog wat aan hebt. Want de mooie pareltjes die jij ontdekt, kun je mooi gebruiken voor boekpromoties of als voorleesboek in het nieuwe schooljaar!
Gooi gewoon altijd een boek in je tas en pak het er even bij als bijvoorbeeld je kinderen lekker aan het spelen zijn of als je geniet van het zonnetje op een terras. Even geen Insta, Facebook of ander sociaal gedoe… lekker even in de wereld van het kinderboek kruipen – wie weet wat je ontdekt!
24 Zomerlezen Kinderboekentips
Dit jaar geef ik per vakantieweek vier boekentips binnen een bepaald thema. Kies er per thema eentje uit en laat je elke week verrassen! Om er een echte challenge van te maken, is het extra leuk om dit met het hele (bovenbouw)team tegelijkertijd te doen! Deel na de vakantie jullie ervaringen. En misschien hebben sommige kinderen in je klas hier ook wel zin in
Ik ga de lijstjes trouwens ook gebruiken! Vrijwel alle boeken die hieronder staan, heb ik zelf namelijk ook nog niet gelezen. Van deze 24 kinderboeken hoop ik deze zomer tenminste de helft te lezen… maar niets moet, alles mag! Ik krijg er in ieder geval al lekker veel leeskriebels van.
Fijne leeszomer!
De linkjes hieronder verwijzen naar bol.com., zodat je prijs, ISBN etc. kunt vinden. Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen.
WEEK 1: HET IS ZOMERVAKANTIE!
De Gouden IJscoupe
Eveline Baar & Karin van der Vegt (ill.)
Volt
Een verhaal over Italiaans ijs met een reis door Italië; veel zomerser wordt het niet! Vito gaat met zijn beste vriendin en zijn oma op zoek naar het oudste recept voor Italiaans ijs ooit, in de hoop daarmee de vijftigste Gouden IJscoupe te winnen. En er is ook nog een raadsel op te lossen: wat heeft opa’s verdwijning lang geleden met de wedstrijd te maken?
Een snufje magie
Lucas Eden
Lemniscaat
Jula blijft in de zomervakantie thuis, want haar ouders runnen een boekwinkel in een supertoeristisch plaatsje. Maar saai wordt de zomer niet, want Jula ontdekt dat ze een zeer bijzondere, magische gave heeft! Daarnaast probeert ze met haar beste vriend Ben te ontdekken wie de toeristische stoomboot van zijn moeder saboteert.
De zomer die alles was
Mariska Overman
Kluitman
Een zomers verhaal, maar uit een heel ander genre: voor Puca kan de zomervakantie niet snel genoeg voorbij gaan; ze ziet uit naar de middelbare school, waar hopelijk niemand haar nog raar vindt. Maar dan ontmoet ze Rover. Hij wil zich juist vervelen en de tijd oprekken als elastiek. Als ze Rovers verdrietige geheim ontdekt, moet Puca besluiten of ze Rover wil helpen om de tijd wil vertragen.
De spin en de sleutel
Anna Woltz
Querido
De hitte slaat bijna van de bladzijden in dit intrigerende boek over Atlas en Elena. Tijdens een bloedhete zomer vlucht Elena naar de boerderij van Atlas en haar tante. Ze komt in een gezin vol geheimen terecht… maar de laatste keer dat Elena iemand probeerde te helpen, ging het compleet mis. Ik las het al (zie recensie) en vind het een absolute zomerleestopper! Winnaar Zilveren Griffel 2024 voor 12+. Luisteren en lezen kan ook via de online bieb!
WEEK 2: OP REIS NAAR VERRE PLEKKEN
De wonderlijke wereldreis van Zebedeus
Koos Meinderts & Annette Fienig (ill.)
Hoogland & Van Klaveren
Ook Zebedeus en het ganzenbord van Wisse heeft net een Zilveren Griffel gewonnen. Dit vervolg zal ongetwijfeld eveneens uitblinken in mooi filosofisch taalspel. Op een dag gaat Zebedeus de Beer als een echte ontdekkingsreiziger op zoek naar het einde van de wereld. Onderweg ontmoet hij wonderlijke figuren en komt hij op heel bijzondere plekken.
Vandaag komen we niet meer thuis
Enne Koens en Maartje Kuiper (ill.)
Luitingh-Sijthoff
Dit is duidelijk geen gezellig reisverhaal, maar de boeken van Enne Koens zijn altijd zo prachtig, dat ik dit recent verschenen boek toch graag tip voor zomerlezen. Het verhaal gaat over een jongen die halsoverkop door zijn vader wordt meegenomen naar hun land van herkomst en daar zijn eigen plek moet zien te vinden.
Koningsspel
Linda Dielemans en Sanne te Loo (ill.)
Leopold
Deze dikke pil van 448 bladzijden ligt al een hele tijd op mijn leesstapel en is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. De hoogste tijd om het te gaan lezen! Het boek neemt je mee op reis naar Groenland, Schotland en Noorwegen en speelt zich af in de 12e eeuw. Het verhaal is gebaseerd op een archeologische vondst: een schaakspel gemaakt van walrusivoor.
Dat stomme boek
Tiny Fisscher
Volt
Tiny Fisscher is al 25 jaar schrijfster en dat wordt gevierd met deze heruitgave van Dat stomme boek. Dit verhaal verscheen in 2013 en wordt veel gelezen op de middelbare school. Het is een soort dagboekverslag van adhd’er Ivan, hoe hij samen met zijn moeder en zusje op zoek gaat naar zijn plotseling verdwenen vader. De reis voert naar Berlijn en is bizar, spannend en grappig tegelijk. Klinkt als een ideaal zomerleesboek.
WEEK 3: WIE IS DE DADER?
Het uurwerkmysterie
Sam Sedgman (vertaling: Merel Leene)
Condor
Deze heb ik al gelezen en kan ik echt aanraden als je wel houdt van een uitdagend leesavontuur! Spannend, mysterieus en vol raadsels, leerzaam en toch lekker vlot. De vader van Isaac wordt ontvoerd en dat lijkt iets te maken te hebben met de Nieuwe Tijdswet: een voorstel om de tijdsindeling te veranderen. Isaac gaat samen met Hattie, de dochter van zijn peetvader, op onderzoek uit. En dat is niet zonder gevaar…
Het spel van Westing
Ellen Raskin (vertaling: Dirk-Jan Arensman)
Nieuwezijds
Een échte whodunnit! Een spannend moordmysterie vol woordspelletjes begint wanneer zestien mensen samenkomen bij een notaris voor het voorlezen van het testament van de steenrijke zakenman Samuel Westing. Het testament blijkt een spel te zijn: de winnaar erft Westings enorme fortuin. Het enige wat ze moeten doen om te winnen, is het antwoord vinden op de vraag: wie van hen heeft Samuel Westing vermoord?
Fun Jungle: Poten omhoog!
Stuart Gibbs (vertaling: Dorette Zwaans & Rianne Aarts)
Pelckmans
Een moordmysterie in de dierentuin, in deze stevige paperback! Nils het nijlpaard is dood gevonden in zijn hok. De 12-jarige Theo weet zeker dat Nils is vermoord, maar de bewaking van Fun Jungle weigert hem serieus te nemen. Maar hoe meer Theo te weten komt, hoe gevaarlijker het voor hem wordt…
De verborgen verrader (Dader op het spoor 5)
M.G. Leonard & Sam Sedgman (vertaling: Anne Douqué) en Elisa Paganelli (ill.)
De Fontein
Net als in de voorgaande delen gaan Alex en zijn oom op reis met de trein, maar nu in het binnenland van Australië. Dit keer is er geen dief of moordenaar die moet worden opgespoord, maar een saboteur. Wie zorgt ervoor dat de Solar Expres ineens op hol slaat? En heb je geen zin om dit boek te lezen? Je kunt het ook luisteren via de online bibliotheek!
WEEK 4: IS DIT DE TOEKOMST?
Lily 3: Staal
Tom De Cock
Pelckmans
Wat kijk ik uit naar het lezen van dit boek! Het zou vorig jaar oktober al verschijnen, maar het boek wordt nu begin juli verwacht. Vorig jaar zomer las ik deel 1, een ijzersterk toekomstverhaal over social media, klimaatverandering, plasticsoep en politiek. Of dit 3e deel nog een boek is voor de basisschool, is de vraag, want Lily is inmiddels 16. Maar ik móet weten hoe het verder gaat! 🙂
De macht van Algas
Marco Kunst
Lemniscaat
Net als in Niemand houdt mij tegen en Lily is de zeespiegel gestegen en heeft Nederland nieuwe grenzen. In 2317 gaat het in dit boek echt goed mis: bijna lijkt het Zeeuwse eiland Walcheren ten onder te gaan. Gelukkig weet het oppermachtige bedrijf Algas een grote ramp te voorkomen… Hoewel, gelukkig? Dat lijkt toch niet zo te zijn in dit spannende verhaal over macht.
De grote vloed
Sjoerd Kuyper
Hoogland & Van Klaveren
Welja, in het nieuwste (en na 50 jaar schrijverschap misschien wel zijn laatste!) boek van Sjoerd Kuyper is de zeespiegel zelfs zo hoog dat er nog maar één berg is die na de vloed boven water uitsteekt. De flaptekst belooft een ‘huiveringwekkend verhaal’ dat ontroerend en dolkomisch tegelijk is. Ik verwacht inderdaad zowel scherpe humor als stevige maatschappijkritiek. Heel benieuwd!
De laatste verhalenverteller
Donna Barba Higuera (vertaling: Adiëlle Westercappel)
Querido
En tot slot een compleet ander dystopisch science-fiction verhaal, dat zich zelfs afspeelt op een totaal andere planeet: de nieuw ontdekte planeet Sagan. Daar worden Petra en haar Mexicaanse familie na 400 jaar wakker, nadat ze van de aarde gevlucht zijn vanwege een komeet. Robots hebben het geheugen van iedereen gewist, maar Petra kan zich de aarde nog herinneren… En haar verhalen blijken erg belangrijk te zijn.
WEEK 5: FANTASTISCHE AVONTUREN
Oerbloed 1: De Raadselbreker
Rob Koops en Maruga Koops (ill.)
HarperCollins
In dit eerste deel van de trilogie begint een gevaarlijke tocht dwars door Norgië, om het geheimzinnige Zevende Boek in veiligheid te brengen. Klinkt een beetje als De brief voor de koning, maar Obbe moet het niet opnemen tegen kwaadaardige ridders, maar tegen rovers, beesten en nevelgeesten. Het avontuur gaat verder in deel 2: De Schaduwsluiper, dat eind augustus zal verschijnen. Die kan dus ook meteen op je zomerleeslijstje!
De fluistervlammen: Het geheim van de Doolhofstad
Jordan Lees (vertaling: Maria Postema)
Van Goor
Jaaaa, dit is echt een steengoed fantasy-verhaal dat ik in mijn meivakantie al las. Met dit boek maak je een fantastische, spannende tocht door een wonderlijke wereld! Benjamiah komt door een mysterieuze pop in Slingerwald terecht, een magische stad waarin iedereen verdwaalt die te ver van huis gaat. Daar helpt hij Elizabella om de verdwijning van haar broer op te lossen.
De toch niet zo eenzame tocht van Torre
Annekarijn Overduin en Sophie Pluim (ill.)
Gottmer
Torre stond twee zomers geleden ook al op mijn zomerleeslijst! Maar hij staat er nu gewoon weer op, omdat dit een compleet herziene versie is van het oorspronkelijke boek. Met nieuwe illustraties, bij een nieuwe uitgever én met inhoudelijke veranderingen. Dat wordt dus vergelijken met versie 1, maar dat is geen straf, want het fantasievolle bergavontuur van Torre met geitje Natneus, aardmannen en de lorrelokker is heerlijk om te lezen!
Umbrador
Marieke Smitshuis en Jeska Verstegen (ill.)
Querido
Begin april was ik bij de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, waar dit boek voor was genomineerd. Door het interview met Marieke Smitshuis werd ik er wel heel nieuwsgierig naar! Ook fijn: je kunt het lezen via de online bibliotheek! Handig als je in het donker buiten wilt lezen… Dat past wel bij een duister verhaal over magische schaduwen!
WEEK 6: WEER NAAR SCHOOL
Windstil
Saskia Eelman & Charlotte Peys (ill.)
Lannoo
Alleen al vanwege de prachtige, sfeervolle illustraties krijg ik leeskriebels van dit boek. Jonas is verhuisd naar het waddeneiland waar zijn vader vandaan komt. Hij moest daarom afscheid nemen van zijn beste vriend en ziet op tegen het nieuwe schooljaar. Vindt hij daar wel weer nieuwe vrienden? Hij vindt kletsen namelijk niet zo makkelijk. Maar heeft Jonas op het eiland veel woorden nodig om nieuwe vriendschappen te sluiten?
De lijst van Violet Sopjes
David Vlietstra en Yoko Heiligers (ill.)
Gottmer
Ook Violet heeft moeite met ontmoetingen. Ze gaat daarvoor elke week praten met Ingeborg. Die heeft haar de opdracht gegeven om over haar ontmoetingen te schrijven in een schriftje. Violet bedenkt een plan: dit schooljaar wil ze met álle kinderen uit haar klas gaan spelen. Dat levert geweldige verslagen op. Maar hoe verder je leest, hoe merkwaardiger Violets verhalen worden… Te lezen via de online bibliotheek!
Jessie tekent een beste vriendin
Sara Shepard (vertaling: Hanneke Majoor)
Condor
Een boek vol meidenvenijn en vriendschapsperikelen… Jessie herkent haar beste vriendin nauwelijks terug als ze na de zomervakantie in groep 7 zit. Je leest erover in dit dagboek, dat Jessie aan haar hond Cosmo schrijft. Dit boek verscheen vorige zomer al, maar is bij mij blijven liggen… Inmiddels is ook deel 2 al verschenen: Jessie tekent en steelt de show. Dus je kunt lekker vooruit 🙂
Doen, durven of de waarheid
Nora Dåsnes (vertaling: Femke Muller)
Gottmer
Ook Tuva begint in deze stevige, vrolijk gekleurde graphic novel enthousiast aan een nieuw schooljaar in groep 8. Maar er ontstaan ineens twee kampen: meisjes die verliefd zijn en een vriendje hebben en meisjes die jongens maar stom vinden. En dan begint Tuva gevoelens te krijgen voor een heel leuk nieuw meisje… Een soort Heartstopper voor jongere lezers!
Veel leesplezier!