Over mij

Femke

Mijn naam is Femke Ganzeman.
Van 2007-2017 heb ik als leerkracht op verschillende basisscholen in Almere gewerkt. Nu zet ik mij volledig in voor het bevorderen van lezen. Dat doe ik als onderwijskundig adviseur voor uitgeverij Schoolsupport, maar natuurlijk ook als eigenaar van Leesbevorderingindeklas.nl! Als onderwijskundig adviseur houd ik mij vooral bezig met informatief lezen. Voor Leesbevorderingindeklas.nl schrijf ik voornamelijk over fictie.


“Als kind had ik al een grote liefde voor lezen. Meteen na schooltijd fietste ik naar de bibliotheek om 3 boeken (het maximum) te lenen en elke middag las ik ze uit. Ik had mezelf als doel gesteld om alle kinderboeken uit de bibliotheek te lezen, maar helaas… dat is me nooit gelukt. Ik leerde echter diverse boeken kennen – ook van schrijvers waar ik daarvoor nog nooit van had gehoord – en hield mijn mening hierover bij in een schriftje: mijn eerste recensies!

Later kwam ik te werken voor het jongerentijdschrift Pauze, waar ik onder meer redacteur van de website werd. Op dat moment plaatsten we al wel boekrecensies in het tijdschrift, maar nog niet op de site. Daarom besloot ik mijn oude hobby weer op te pakken en ben wekelijkse recensies gaan schrijven over jeugdboeken.

Nadat het tijdschrift failliet ging, ben ik de pabo gaan doen. Tijdens deze opleiding heb ik mijn kennis over lezen en leesbevordering verder ontwikkeld. Mijn ideeën over werken met kinderboeken inspireerden mijn docenten en medestudenten dusdanig dat ik een aantal colleges over leesbevordering mocht geven. Ik heb altijd gezocht naar mogelijkheden om lezen te combineren met wereldoriëntatie en manieren om kinderen met zoveel mogelijk boeken in aanraking te laten komen.

Ik vind het geweldig om bezig te zijn met kinderboeken en heb in 2014 dan ook met veel plezier de opleiding tot leescoördinator gevolgd. In die rol hielp ik mijn collega’s o.a. met het kiezen van boeken voor projecten en heb ik methoden ontwikkeld voor boekpromotie tijdens bijvoorbeeld de Kinderjury-periode. Hierdoor kwam ik erachter dat er veel behoefte is aan heldere informatie over kinderboeken, gericht op het onderwijs. Voor de kleuterbouw waren er op dat moment voldoende sites te vinden met lesideeën en recensies over prentenboeken, maar voor de bovenbouw was er maar weinig informatie te vinden. Aangezien hier juist mijn expertise ligt (ik heb altijd lesgegeven aan (hoogbegaafde) kinderen in groep 6/7/8), ben ik begin 2016 met veel plezier deze website begonnen. Ik hoop dat ik hiermee vele leerkrachten kan helpen bij het doen aan leesbevordering in de klas!”