Kinderboekenweek 2016
Het is bijna zover: op woensdag 5 oktober a.s. gaat de Kinderboekenweek van start. Dit jaar is het thema Voor Altijd Jong! Laat je inspireren door onderstaande ideeën en suggesties.
Boekpromotie
Vanzelfsprekend is de Kinderboekenweek de uitgelezen kans om veel boeken onder de aandacht van de kinderen te brengen. Op deze manier kunnen ze in aanraking komen met nieuwe schrijvers, nieuwe genres en titels waar ze nog niet eerder van gehoord hadden. Boekpromotie is dan ook een zeer belangrijke activiteit tijdens de Kinderboekenweek!
Twee soorten tiplijsten
- Natuurlijk ga je kinderboeken promoten die gaan over het thema Voor Altijd Jong! Boeken over actieve opa’s en oma’s, opa’s en oma’s met dementie (die in hun hoofd nog altijd jong zijn), grootouders die spannende verhalen over vroeger kunnen vertellen enzovoort.
Hier vind je een lijst met kinderboeken over het thema Voor Altijd Jong, inclusief voorleesfragmenten. - Een andere leuke mogelijkheid is om kinderboeken onder de aandacht te brengen die nog steeds worden uitgegeven, maar die de opa’s en oma’s zelf ook al gelezen kunnen hebben. Verhalen van meer dan 50 jaar oud dus! Vaak in een nieuw jasje, soms zelfs hertaald.
Klik hier voor ‘oude’ boeken voor groep 5/6 en klik hier voor ‘oude’ boeken voor groep 7/8.
Het leukste is natuurlijk om de tweede vorm van boekpromotie te doen terwijl je verkleed bent als oma of opa. Misschien wil één van de teamleden zich verkleden en de groepen langs gaan? Boeken in een mandje en vertellen maar.
Kijk ook eens op de websites van de Digitale Bibliotheek van Nederlandse Letteren en Het geheugen van Nederland. Hier vind je ingescande oude kinderboeken – erg leuk om deze met de boeken van nu te vergelijken!
Organiseer een filmmiddag
Veel kinderboeken van vroeger zijn inmiddels verfilmd. Denk aan Dik Trom, De Scheepsjongens van Bontekoe of De Schippers van de Kameleon. Oude verhalen, nieuwe films! Het kan kinderen enorm motiveren om de (oude) boeken te gaan lezen, als ze de film eenmaal hebben gezien. Film kijken kan zo ook leesbevorderend werken.
Maak een middagje in de Kinderboekenweek vrij om ‘terug naar grootmoeders tijd‘ te gaan: in elke klas laat je een boekverfilming zien. Door eerder in de week de verhalen al te promoten, weten de kinderen wat ze kunnen verwachten. Het is extra leuk als je deze activiteit groepsdoorbroken organiseert: laat kinderen zelf kiezen naar welke film ze gaan. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de leeftijdsaanduiding.
Op de lijst van kinderboeken van vroeger staat ook aangegeven welke boeken verfilmd zijn en voor welke leeftijd de film geschikt is.
Opa’s en oma’s uitnodigen in de klas
Nodig opa’s en oma’s in de klas uit en laat hen voorlezen of spannende verhalen vertellen. Vele varianten zijn mogelijk:
- Laat de grootouders voorlezen uit hun eigen favoriete kinderboek;
- Laat de grootouders voorlezen uit hun favoriete voorleesboek (van nu);
- Nodig meerdere grootouders op hetzelfde moment uit en laat ze gelijktijdig aan kleine groepjes kinderen voorlezen;
- Kies een vast moment op de dag en laat één opa of oma een verhaal vertellen of voorlezen;
- Organiseer een wedstrijd voor opa’s en oma’s: wie kan het meest fantastische verhaal vertellen? Het hoeft natuurlijk niet echt gebeurd te zijn…
Versier de school
Een Kinderboekenweek wordt pas echt feestelijk als de school leuk versierd is en het thema duidelijk zichtbaar wordt. Dit jaar gaan wij op school onze eigen Plintposters maken!
Plint komt namelijk met een nieuw tijdschrift: DICHTER. Het eerste nummer heeft als thema ‘Voor altijd jong’. Fantastisch – de gedichten uit dit nummer zijn natuurlijk uitermate goed te gebruiken! Voor elke klas kiezen we een gedicht. Deze typen we over en printen we op een blanco vel uit. Elk kind krijgt een gedicht en mag daar vervolgens een eigen illustratie bij bedenken. De ‘posters’ worden na afloop door de hele school opgehangen. Zo heb je dus een school vol gedichten over opa’s en oma’s, inclusief prachtige kunstwerken.
Natuurlijk is het leuk om na afloop ook nog even de originele pagina uit het tijdschrift te laten zien!
Overige activiteiten
Voorleestoeter
Laat elke dag iemand door de school lopen met de voorleestoeter. Als de toeter gaat (bijv. zo’n EK-luchttoeter), legt elke leerkracht meteen het werk neer en leest 10 minuten voor. Dit kan zijn uit het voorleesboek van de klas, maar ook een losstaand gedicht of verhaaltje (bijv. in het thema van de Kinderboekenweek). Het moment is elke dag anders (’s ochtends even met elkaar afstemmen wanneer het echt niet kan, vanwege toetsen o.i.d.), zodat het voor de kinderen een verrassing blijft wanneer het werk neergelegd gaat worden.
Nationale Voorleeswedstrijd
Doe mee met de Nationale Voorleeswedstrijd! Houd voorrondes in de klas en kies een klassenwinnaar. Op de laatste dag van de Kinderboekenweek is het vervolgens tijd voor de grote finale. Alleen de groepen 7 en 8 kunnen deelnemen aan de landelijke wedstrijd, maar in een kleine school kun je er natuurlijk een ‘Grote Voorleesshow’ van maken. Dan lezen alle klassenwinnaars voor om te laten horen hoe goed ze dat doen (meteen weer leuke boekpromotie). Alleen de kinderen uit groep 7 en 8 ‘strijden’ dan nog tegen elkaar.
Oude-spelletjesmiddag
De kinderen uit de groepen die niet meedoen aan ‘de Grote Voorleesshow’ kunnen verkleed als opa of oma naar school komen. Organiseer een spelletjesmiddag met ouderwetse spelletjes, zoals koekhappen, hinkelen, elastieken, bokjespringen etc. Nodig evt. zelfs opa’s en oma’s uit. Gezellig!