Papa is een ijsbeer

Papa is een ijsbeerMare heeft een raar broertje. En dat broertje zegt soms hele rare dingen.
Op een dag fluistert hij: ‘Papa is een ijsbeer.’
Mare snapt er niets van.
Papa lijkt helemaal niet op een ijsbeer.
Of wel?

Recensie

Danko is vier jaar oud en volgens zijn oudere zus Mare is hij ‘raar’. Ze denkt dat andere mensen hem ook raar vinden, omdat hij zomaar vanuit het niets tegen hen gaat praten. Meestal over dieren, want daar weet hij alles vanaf.

Papa is een ijsbeer

©2021 De Eenhoorn, illustratie van Saskia Halfmouw uit Papa is een ijsbeer

Papa is een ijsbeer

©2021 De Eenhoorn, illustratie van Saskia Halfmouw uit Papa is een ijsbeer

Toch is het ook een fijn broertje, want ‘als Mare verdrietig werd omdat ze papa miste, dan kroop Danko zonder iets te zeggen tegen haar aan.’ Danko wordt echter pas echt ‘raar’ als hij papa gaat vergelijken met een ijsbeer. Mare snapt er niets van. Totdat ze een natuurfilm over ijsberen ziet…

Het is bizar hoe zo’n kort verhaal toch zoveel indruk kan maken. Edward van de Vendel heeft in slechts enkele zinnen een heel gevoelig en liefdevol verhaal geschreven over twee kinderen met gescheiden ouders. Juist doordat hij letterlijk zo weinig zegt, geeft het boek veel ruimte om een eigen invulling te geven aan het verhaal. Het bijzondere daarbij is dat de prenten van Saskia Halfmouw dat verhaal óók vertellen, en misschien nog wel duidelijker dan de tekst. Haar kleurrijke en heldere tekeningen zijn ongelooflijk expressief, of het nu gaat om een verdrietige Mare, een nieuwsgierige Danko, een liefdevolle papa of een eenzame ijsbeer.

Papa is een ijsbeer

©2021 De Eenhoorn, illustratie van Saskia Halfmouw uit Papa is een ijsbeer

Bijzonder is dus dat je dit boek ook kunt ‘lezen’ door te kijken naar de prenten. Het is een ontzettend lief en ontroerend verhaal, vooral voor kinderen die net als Mare en Danko heen en weer moeten pendelen tussen hun gescheiden ouders. Dit warme verhaal, dat veel ruimte geeft voor eigen gedachten en gevoelens, is daardoor geschikt voor jong én oud.

Lestips

Dit boek kun je al aan jonge kinderen voorlezen – vanaf ongeveer groep 3, omdat het verhaal uitgaat van het perspectief van Mare – maar ook in de bovenbouw kun je dit simpel geschreven verhaal nog best voorlezen. Het verhaal geeft namelijk veel aanleiding om over te praten met de klas.

Zo is er ruimte om na te denken over Danko (‘is hij raar of niet?’), over de vader van Danko en Mare (‘hoe zou hij zich voelen?’) of over het leven met gescheiden ouders (‘waarom lijkt Mare verdrietiger dan Danko?’).

Het is een verhaal dat veel gevoelens bij kinderen kan oproepen, waardoor het ook juist heel fijn kan zijn om dit boek zelfstandig te lezen. Zeker een boek om iets over te vertellen in de klas, als je leerlingen hebt met gescheiden ouders.

Graphic novel

Daarnaast is het ook interessant om het met de klas te hebben over de manier waarop het boek is gemaakt: de combinatie van beeld en tekst.

Dit is nu echt een graphic novel: een boek waarin beeld en tekst net zo belangrijk zijn, of waarbij beeld zelfs domineert. Zou dit boek zonder de illustraties dezelfde kracht hebben? Zou je het boek ook kunnen begrijpen als je de tekst niet kent? Zou het boek zonder illustraties dezelfde gevoelens oproepen? Is dit voor iedereen hetzelfde?

Door dit soort zaken met de klas te bespreken, zullen ze zich bewuster worden van de kracht van tekst en beeld.


De Eenhoorn, 2021

De boeken van de Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn zijn niet continu leverbaar via het Nederlandse CB. Mocht je het boek niet in de boekwinkel vinden of via een Nederlandse boekwinkel kunnen bestellen, dan kun je het boek kopen via de website van de uitgever.

Bekijk bij bol:

Papa is een ijsbeer


Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2021, Anders zijn, Echtscheiding, Eenoudergezin, Familie, Gevoelens, Graphic Novel, Illustraties, Jeugdboekenmaand 2023, KBW 2023, Verdriet
Geïllustreerd door Saskia Halfmouw

Leave a Reply