Ridder zonder kasteel

Ridder zonder kasteel1450. Aleida woont met haar familie op kasteel Hoensbroek. Op een dag pikt haar oom de helft van het kasteel in. Haar vader en oom krijgen hier flinke ruzie over en ook Aleida is woedend. Maar als haar neef Otto het oude testament laat zien, waarin staat dat beide ridders recht hebben op het kasteel, begint ze toch te twijfelen. Maar waar is dan het ridderzegel van haar oom?

Dit is het waargebeurde verhaal van een familieruzie tussen twee ridderbroers op kasteel Hoensbroek. Je kunt het kasteel bezoeken om zelf als ridder of jonkvrouw te ontdekken wat er allemaal op een kasteel in de middeleeuwen gebeurde.

Recensie

Dit korte verhaal (73 blz.) komt uit de serie “Beleef het zelf” en dat maakt het verhaal extra leuk. Je kunt immers zelf naar de plek toe! Maar ook zonder het kasteel te bezoeken is het verhaal erg levendig en interessant. Zoals de auteur in zijn nawoord al schrijft, had hij niet veel fantasie nodig voor het schrijven van dit boek. Veel ervan is immers – hoe bizar ook – echt gebeurd!

Het verhaal over de familieruzie wordt afgewisseld met pagina’s vol wetenswaardigheden over de middeleeuwen, zoals de ridders en hun kastelen, rechtspraak in de middeleeuwen en woorden en uitdrukkingen uit die tijd. Ook het verhaal zelf zit vol met interessante feitjes.

Bovenal is dit echter een zeer vermakelijk verhaal, dat door het grote lettertype en de vele illustraties zeer geschikt is voor de beginnende lezer. Doordat het verhaal echter echt gebeurd is, blijft het ook interessant voor de oudere basisschoolleerling. Het verhaal wordt daarnaast nog eens verrijkt door een plattegrond van kasteel Hoensbroek, een nawoord van de auteur waarin staat welke dingen allemaal echt zijn gebeurd en een beschrijving van hoe het afliep met de hoofdpersonen Aleida en Otto.

Lestips

Dit is een geweldig boek om voor te lezen tijdens een project over de middeleeuwen of ter voorbereiding aan een bezoek aan Kasteel Hoensbroek. Door de vele wetenswaardigheden is het boek ook goed te gebruiken als naslagwerk voor het maken van een presentatie of muurkrant.

Als je het boek gaat presenteren, is het vanzelfsprekend belangrijk dat je benadrukt dat het verhaal echt gebeurd is en dat het kasteel waarover het verhaal gaat nog steeds te bezoeken is. Dat zal kinderen immers ontzettend aanspreken! Een goed fragment om voor te lezen, is vervolgens hoofdstuk 2:

De volgende ochtend (…) het spel meespelen. (blz. 12 t/m 15)


Uitgeverij Leopold, 2008

In een ander boek van Arend van Dam: Overal en ergens staat het verhaal over de ridders op kasteel Hoensbroek in het kort (blz. 144-146).

 


Genre: Historisch verhaal
Series: Beleef het zelf | Onderwerpen: 2008, Kasteel Hoensbroek, Kinderboekenweek 2020, Limburg, Middeleeuwen, Ridders, Tijd van monniken en ridders, Tip van Daan
Geïllustreerd door ivan & ilia

Leave a Reply