Adam, Mohammed, Siddharta, Jezus, Vishnu, Maria, Ganesha… Het zijn allemaal belangrijke figuren uit de vijf grote wereldreligies: christendom, islam, jodendom, boeddhisme en hindoeïsme. In dit boek staan de belangrijkste verhalen uit die religies gebundeld. De verhalen uit de ene religie zijn woest en avontuurlijk, die uit de andere poëtisch of filosofisch. Toch zul je merken dat de overeenkomsten verrassend groot zijn…
Recensie
Janny van der Molen heeft dit boek geschreven met een prachtig doel: dat deze verhalen ervoor zorgen dat mensen van verschillende religies en culturen elkaar beter leren begrijpen. In deze tijd is dit zo ontzettend belangrijk! Dit boek is dan ook eigenlijk een must op elke basisschool.
De vijf wereldreligies worden eerst goed uitgelegd, in voor kinderen begrijpelijke taal. Vervolgens worden er meerdere verhalen verteld, in eveneens heldere, duidelijke taal. Deze helderheid maakt de verhalen weliswaar wat minder mooi (het is niet erg literair geformuleerd – wat eigenlijk wel beter bij de verhalen zou passen), maar wel toegankelijk voor alle kinderen. Religieuze verhalen zijn soms best ingewikkeld, maar in dit boek wordt alles goed uitgelegd, zonder verder enig oordeel te vellen of belerend over te komen.
Het boek is verder prachtig vormgegeven: een mooie, stevige en kleurrijke kaft en levendige illustraties.
Kortom: een boek dat eigenlijk in elke boekenkast van een leerkracht zou moeten staan.
Lestip
In het Nederlandse onderwijs zou veel meer aandacht moeten worden besteed aan religie. Nu gaat alle aandacht naar rekenen, spelling en taal, maar het is zo belangrijk dat we begrip hebben voor elkaars cultuur en levenswijze. Dit boek kan hier prachtig bij helpen. Janny van der Molen verwoordt het heel mooi in haar voorwoord (blz. 9):
In Nederland wonen mensen met veel verschillende religies en tradities. En natuurlijk ook veel mensen die geen geloof hebben. Jij hebt in je klas of in je buurt misschien ook wel kinderen met verschillende geloven. Ik wil jullie graag de verhalen die bij ieders achtergrond horen, leren kennen. Omdat de verhalen mooi zijn en vaak spannend. Maar ook omdat jullie dan wat meer van elkaar weten.
Het is goed om te weten dat de informatie en de verhalen allemaal gecheckt zijn door mensen die de betreffende religie ‘als geen ander kennen’. (blz. 11) Het boek staat in de bibliotheek dan ook bij de informatieve boeken (J 210.3), niet bij de fictie. Maar de verhalen maken het natuurlijk wel echt een leesboek.
Eigenlijk kan ik maar één tip geven over dit boek: voorlezen!
Uitgeverij Ploegsma, 2007
Onderwerpen: 2007, Begrip, Boeddhisme, Burgerschap, Christendom, Hindoeïsme, Islam, Jodendom, Religies, Voorleestopper
Geïllustreerd door Els van Egeraat