Het toevallige dagboek van B.I.G.

Het toevallige dagboek van B.I.G.Ontdek hoe Billie Idema Groen haar saaie spelling-oefenboekje heeft omgetoverd in dit hilarische anti-slaapdagboek! Daarom staat dit boek vol met doodles, koekjeswetten en… een lijst van verdachten. Want wie heeft de portemonnee van mevrouw Jozelfzoon uit de lerarenkamer gestolen? Billie is vastbesloten de dader te ontmaskeren.

Vertaald door Selma Soester.

Recensie

Het toevallige dagboek van B.I.G.Of dit boek iets voor je is, kun je meteen testen met behulp van de hilarische vier flowcharts (allemaal onwetenschappelijk bewezen) aan het begin van dit boek. Want ‘niets is frustrerender dan aan een nieuw boek beginnen en er op pagina 10 achter te komen dat het eigenlijk helemaal niet jouw smaak is’, toch? Billie snapt dat. En dit is haar dagboek, dus ze helpt je graag een handje.

Zo word je eigenlijk direct dit makkelijk lezende boek ingetrokken, dat niet alleen heel humoristisch is, maar ook nog eens vol staat met grappige doodles. Het is een heerlijk boek voor kinderen die net als Billie niet zo’n fan zijn van taal en spelling (want zeg nou zelf, een buitenaards koeienhondje bedenken is toch veel ZINVOLLER dan een serie woordjes oefenen?), want zij zullen in dit verhaal heel veel herkenning vinden. Zo streept Billie af en toe moeilijke woorden gewoon maar door en vervangt ze deze door een makkelijkere term; stelt ze voor om un regel te maken zodat elk woort presies zo wort gespelt als het klingt en helpt ze de lezer met handige ezelsbruggetjes.

Het toevallige dagboek van B.I.G.

Maar Billie heeft nog meer om over te schrijven: er is een diefstal gepleegd op school en de dader moet gevonden worden. Billie verdenkt direct het nieuwe, opschepperige meisje uit haar klas: Janey. Dat is zo opvallend, dat dat wel een staartje móet gaan krijgen… en jawel: Billie komt er natuurlijk wel achter dat je niet zomaar mensen kunt beschuldigen zonder bewijs.

En terwijl Billie vrolijk doorbabbelt, snijdt dit luchtige verhaal nog meer interessante thema’s aan. Zo is Billie geadopteerd door haar twee moeders en daar heeft Janey erg veel moeite mee, zeker als ze hoort dat Billies moeders gaan trouwen (OMG, BRUIDSMEISJESDAG!). Tegelijkertijd moet Janey zien te wennen aan het feit dat haar ouders net gescheiden zijn (en beide ouders zijn wel érg dik met hun nieuwe beste vrienden…). Verder wordt tussen neus en lippen door nog even gemeld dat Billies beste vriend Dave bij zijn opa woont, omdat zijn moeder ‘vaak te veel wijn drinkt’, en moet Billie accepteren dat haar #BFF Janey wél aardig lijkt te vinden.

Het toevallige dagboek van B.I.G.

Toch wordt dit verhaal geen moment zwaar en door het geklets van Billie – die stiekem zelf ook behoorlijk hardnekkige vooroordelen heeft – leest dit boek niet alleen heel fijn weg, het is ook ontzettend grappig. En mocht je dit boek uiteindelijk toch niet leuk hebben gevonden, dan vertelt de flowchart op de laatste pagina je dat je het volgende boek uit de serie dan misschien leuker vindt. Maar ik waarschuw je: het is tien keer zo grappig.

Lestips

Billie doet in dit boek haar eigen boekpromotie! Dus het enige wat je hoeft te doen is blz. 7 voor te lezen en dan de klas de flowcharts laten ‘invullen’. Deze kun je laten zien met behulp van het leesfragment dat je op de website van de uitgever kunt downloaden.

Kinderen krijgen dan direct een goed beeld van dit boek: het blijft immers het hele boek net zo speels en grappig. Je kunt er nog wel bij vertellen dat Billie in dit boek gaat vertellen over haar vrienden en haar moeders die gaan trouwen, maar ook dat ze probeert te achterhalen wie de portemonnee uit de lerarenkamer heeft gestolen…

Identiteit en diversiteit

Ook al is dit een lekker luchtig geschreven boek, in dagboekvorm met veel plaatjes; het gaat wel over ontzettend interessante thema’s! Kinderen zullen zichzelf erin kunnen herkennen of juist gezinssituaties ontdekken die zij niet kennen. En zo leren ze er dan weer heel veel van: zo kan het dus ook.

Het verhaal omschrijft vooral heel veel diverse gezinssituaties (adoptie, gescheiden ouders, twee ouders van hetzelfde geslacht, opgroeien bij grootouder, gezin met veel kleine kinderen) en omdat de hoofdpersonen daar veel over praten, krijg je als lezer ook de mogelijkheid om je een goed beeld te vormen.

Ook gaat het boek veel over stereotypering en vooroordelen. Het woord stereotype wordt ook mooi uitgelegd op blz. 83.

Vriendschap

Maar het boek gaat ook heel mooi over vriendschappen:

  • hoe iemand anders kan zijn, dan je in eerste instantie denkt;
  • hoe je ermee om kunt gaan als jouw beste vriend(in) ineens andere vrienden krijgt;
  • hoe iemand anders dan anderen kan zijn, maar daardoor juist leuk.

Het boek verrast daar ook mooi in. Zo omschrijft Billie haar klasgenoot Elliot als volgt:

Hij is een soort wiskundegenie en een lopend woordenboek ineen.

En in plaats dat vervolgens af te doen als een eigenwijze nerd (wat erg stereotyperend zou zijn…), zegt Billie aansluitend: Ik vind hem aardig. (blz. 35)

En met zo’n simpel zinnetje laat ze dus zien: dat kan (en mag) dus gewoon.

Recept

Billie en haar #BFF Dayla zijn erg gek op koekjes en cakejes. Niet alleen hanteren ze een aantal grappige koekjeswetten (blz. 21), op de laatste bladzijde deelt Billie het recept van haar moeders ‘chocoladebillen’, ofwel muffins met chocopasta.

School

De matige spellingsvaardigheden van Billie komen regelmatig op grappige wijze aan bod in dit verhaal, maar haar voorstel om voortaan fonetisch te gaan schrijven (blz. 43) is stiekem nog niet zo makkelijk! Laat kinderen bijvoorbeeld maar eens een bladzijde uit dit boek overschrijven in fonetische spelling! Dat is nog best lastig!

Of kunnen ze misschien zelf een verhaaltje verzinnen en dat opschrijven ‘zoals het klingt’? Laat ze vervolgens hun verhalen uitwisselen – hoe is het om deze verhalen te lezen?

Zelf kun je trouwens ook nog inspiratie uit dit boek halen! Op blz. 45/46/47 staat een ontzettend leuk taalspel omschrijven: Het verhaal van Olga.

Het kwam erop neer dat mevrouw Schravemaker zomaar iets zei over een vrouw die Olga heet, en daarna moesten wij dat aanvullen met zinnen die begonnen met ‘helaas’ of ‘gelukkig’. Dat zou ons moeten helpen herinneren wat een frontaalkwab is of zoiets. (blz. 45)


Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2021

Bekijk bij bol:

Het toevallige dagboek van BIG


Genre: School, Vriendschap & verliefd
Series: B.I.G. | Onderwerpen: 2021, Adoptie, Burgerschap, Dagboek, Diversiteit, Echtscheiding, Gezinsleven, Graphic Novel, Identiteit, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, KBW 2023, Ouders, Recepten, Schoolleven, Serie, Tip van Julia, Tip van Lisa, Vooroordelen, Vriendschap
Geïllustreerd door Jen Carney

Leave a Reply