Vorige week verscheen Dit was de plastictijd. Wéér een boek over plastic?! denk je misschien… Ja. Dat klopt. Maar dit boek is toch weer anders dan anders, en echt de moeite waard, want het heeft een zeer originele insteek. Het is namelijk een verhaal uit de toekomst: het is in 2132 geschreven door dr. Peter V.C. Buis en hij legt twee tieners uit hoe het leven was in het ‘Plasticeen’ ofwel: de plastictijd. Juist. Onze tijd.
Het boek is eigenlijk geschreven door Geert-Jan Roebers – jawel, die van dat briljante boek Briljante planten – en de vele illustraties zijn – ook net als in Briljante planten – van Margot Westermann en Michiel Spijkers. Nou, dan weet je het al: geweldig goed boek met een zeer rijke, kunstige vormgeving!
Dit boek verrast, prikkelt en zet je op een zeer creatieve manier aan het denken! De tieners Mirjam en Bram stellen kritische vragen over ‘die gekke tijd’ en dat zal jou als lezer soms best een beschaamd gevoel geven. Precies de bedoeling van de initiatiefnemers van dit boek, lijkt me: dat is namelijk de Plastic Soup Foundation.
Met dit boek is lezen over plastic en afval ontzettend boeiend (en alarmerend). Gelukkig laat het boek ook zien hoe jonge helden de wereld veranderen en achter in het boek word je verwezen naar kids.plasticsoupfoundation.org om zelf ook in actie te kunnen komen. Op de website vind je daarnaast lesmateriaal, spreekbeurtmateriaal, filmpjes van jonge helden en heel veel andere inspiratie. Zeker even kijken dus!
Fontaine, 2022