Geronimo Stilton vertelt het verhaal van Marco Polo: hoe hij in de 13e eeuw samen met zijn vader en oom vanuit Venetië naar het Mongoolse Rijk van Koeblai Khan reisde. Hij trok langs de zogenaamde ‘zijderoute’, dwars door Centraal-Azië naar het huidige China. Onderweg ontmoette hij mysterieuze vreemdelingen, ontdekte betoverende landschappen en kwam legendarische dieren tegen. Alles schreef hij op in een dagboek en dat heeft ervoor gezorgd dat we zijn reis nu nog steeds kunnen meebeleven!
Recensie
Zoals altijd wanneer ik een Geronimo Stilton in mijn handen krijg, moet ik enorm wennen aan de gekleurde en drukke lettertypes en de woorden “knager” en “knagerinnetje” als het over mensen gaat. Maar als je dat bezwaar opzij zet, heb je hier een mooi klassiek verhaal in handen over een van de grootste ontdekkingsreizigers die we kennen.
Het is ontzettend knap hoe de auteurs met simpele bewoordingen de essentie van het verhaal hebben weten te raken: de verwondering van Marco Polo over alles wat hij onderweg ziet, komt heel goed over en het doet je verlangen naar het zelf ontdekken van de wereld. Aan de simpele bewoording kleeft echter ook een nadeel: het is niet echt een móói verhaal en blijft het nogal oppervlakkig.
Daar kun je je natuurlijk druk om maken, maar je kunt ook bedenken dat kinderen na het lezen van dit verhaal weten wie Marco Polo was en wat hij heeft gezien en gedaan. Het boek heeft een grote educatieve waarde, want behalve het verhaal zit het vol met extra weetjes en uitleg over de tijd waarin Marco Polo zijn reis maakte. Achterin en voorin het boek zitten bovendien twee landkaarten met daarop de heen- en terugreis ingetekend.
De vormgeving is zoals je van een Geronimo Stilton kunt verwachten: kleurrijk, veel illustraties en vrij druk door alle verschillende lettertypes. Daarnaast zit er ook nog een interactief element in het boek verwerkt: door sommige illustraties te scannen met een speciale app, krijg je op je mobiel codes te zien die de kinderen nóg meer bij het verhaal betrekken. Tenslotte zit er achterin het boek ook nog een dik katern met spelletjes, extra informatie, moppen, recepten en doe-opdrachten. Erg leuk voor de doelgroep! En wie weet haal je er nog leuke lesideeën uit.
Al met al dus weer een zeer geslaagde variant van een klassieker.
Lestips
Aangezien dit boek niet in heel mooie taal geschreven is, zou ik er niet voor kiezen het hele verhaal voor te lezen. Daarvoor is er trouwens ook veel te veel te zien in het boek, wat gemist wordt op het moment dat de lezer er niet zelf met zijn neus bovenop zit.
Marco Polo
Toch kun je er wel heel goed fragmenten uit gebruiken! Zo wordt er een heel goede en duidelijke samenvatting over het leven van Marco Polo gegeven aan het begin van het boek: “Il Milione” (blz. 22/23) en op blz. 316 wordt vervolgens nog beschreven waar de titel van het oorspronkelijke boek (Il Milione) vandaan komt.
Ook kun je fragmenten over delen van zijn reis voorlezen, als omschrijving van het landschap of de cultuur van de betreffende landen. Daarbij moet je natuurlijk wel beseffen dat het beschrijvingen zijn van lang geleden: eind 13e eeuw! Hoe anders zag de wereld er toen uit!
Zuidwest-Azië
Marco Polo reisde op de heenweg via Perzië (nu: Zuidwest-Azië) naar Cathay (nu: China). Op de grens van Armenië stuit hij op een oliebron! Vervolgens reist hij door naar Bagdad.
De zomer ging (…) dat is rijkdom! (blz. 63 t/m 71)
Oost-Azië
Een ander interessant fragment zijn twee hoofdstukken over de woestijn. Deze werd in die tijd de Lop woestijn genoemd, maar staat nu bekend als de Taklamakan woestijn: een zandwoestijn in het noordwesten van China. Allereerst zal deze woestijn de meeste kinderen (en volwassenen!) onbekend zijn, maar ook wordt het fenomeen fata morgana erin besproken.
De Polo’s trokken (…) in zijn dromen. (blz. 117 t/m 130)
Tenslotte kun je ook nog een (vrij lang) fragment voorlezen waarin een aantal elementen van de reis van Marco Polo goed naar voren komen: zijn omgang met Koeblai Khan, het gebruik van papiergeld in China in die tijd (in Europa gebruikten we alleen nog maar munten) en natuurlijk alle ontdekkingen die hij doet in het rijk van Koeblai Khan.
Marco knielde voor (…) terug te keren. (blz. 180 t/m 196)
Dit is vooral een historisch fragment, dat je kunt inzetten tijdens een les over ontdekkingsreizen. Er wordt duidelijk in verteld dat het Mongoolse Rijk in sommige opzichten al verder ontwikkeld was dan Europa. Natuurlijk kun je het fragment ook linken aan een les over China.
Lees meer
Er is ook nog een stripalbum van Geronimo Stilton over Marco Polo.
Uitgeverij De Wakkere Muis, 2012
Series: Klassiekers door Geronimo Stilton | Onderwerpen: 2012, Centraal & Noord-Azië, China, Kinderboekenweek 2020, Marco Polo, Ontdekkingsreizen, Oost-Azië, Tijd van steden en staten, Tip van Lucas, Woestijn, Zuidwest-Azië
Geïllustreerd door Geronimo Stilton