JACK & TWITCH EN DE JACHT OP DE LAMMERGIER
Jack redt een gewonde kat en vermoedt al snel dat dit het werk is van een dierenbeul. Vastberaden gaat hij op onderzoek uit.
Zijn vriend Twitch houdt zich met andere dingen bezig: hij hoort dat er een lammergier onderweg is naar Poeldal. Dat is ongelooflijk nieuws voor een fanatieke vogelaar zoals hij! Maar is die zeldzame vogel ook in gevaar?
Jack en Twitch stuiten op een duister complot. Kunnen ze de zaak oplossen voor het te laat is?
Vertaald door Maria Postema.
Recensie
Na de spannende detective Twitch en de vlucht van de ijsvogel is nu Jack de held van dit boek waarin vogelspotten weer een belangrijke rol speelt. Jack is na het vorige avontuur de beste vriend van Twitch, maar het is niet nodig dat je het eerste boek gelezen hebt, om dit verhaal te begrijpen. Het is wél leuk, want dan begrijp je de verhoudingen tussen Twitch en Jack beter, en ook andere personages komen weer terug.
Voor lezers van het eerste deel is het ook grappig dat dit verhaal vanuit het perspectief van Jack wordt verteld: ineens lees je óver Twitch – een jongen met een ongelooflijke passie voor vogels, waar Jack zelfs een beetje jaloers op is. Dat laatste is zelfs cruciaal in dit verhaal, want nadat Jack heeft ontdekt dat er katten in de buurt worden mishandeld, heeft Twitch daar toch minder aandacht voor dan Jack zou willen. Twitch hoort namelijk dat er een lammergier onderweg is naar hun woonplaats.
‘Dit is waanzinnig! Het is onze kans om een lifer te zien!’
Iedereen keek heel vrolijk en Jack kreeg buikpijn. Hij wist niet wat een lifer precies was.
(…)
‘Cool’, antwoordde Jack alsof hij enthousiast was. Hij probeerde zich niet gekwetst te voelen omdat Twitch de zaak van de kattenmoordenaar in zijn opwinding over de gier vergeten leek te zijn. Soms had Jack onwillekeurig het idee dat hij op de een of andere manier minder voorstelde dan zijn vriend, omdat hij niet zo’n grote passie had. (blz. 44)
Het geeft een interessante twist aan het verhaal, want Jack besluit toch achter ‘de kattenmoordenaar’ aan te gaan. Hun vrienden Ava en Theo vinden de zaak ook belangrijker dan de mogelijke komst van een lammergier en de vriendengroep splitst zich op. Een groot gedeelte van dit boek gaat dus niet over vogelspotten… al blijken de lammergier en de gewonde katten toch al snel meer met elkaar te maken te hebben!
M.G. Leonard bouwt de spanning weer perfect op in deze detective. Uiteindelijk beramen de vrienden gezamenlijk een ‘spooktaculair’ plan om de daders tijdens Halloween in de val te lokken. De stoere Ava, die aan parkour doet, krijgt in dit boek ook een mooie rol. En net als in Twitch gaat dit boek ook weer over vriendschap en verwachtingen. Dit keer bemoeit het meest onuitstaanbare meisje van school zich met de ‘vogelspottende detectives’. Het levert wederom een boek op met een mooie mix van spanning, sociale thema’s en liefde voor de natuur.
‘We vinden vogels kijken nog steeds saai’, zei Angela. ‘Maar we snappen dat jullie het leuk vinden en de wereld heeft nerds nodig die van de natuur houden.’ (blz. 301)
Lestips
Om dit boek te promoten, kun je kort vertellen over het eerste boek Twitch en de vlucht van de ijsvogel. Vertel dan ook dat je in het eerste boek kunt lezen hoe Jack en Twitch bevriend zijn geraakt, maar dat de boeken los van elkaar te lezen zijn.
Laat de plattegrond van het Avesbos zien (blz. 6/7). Je kunt vertellen dat het eerste boek zich daar ook afspeelde. Sla de bladzijde om en laat zien dat het gebied van het verhaal zich nu uitbreidt naar het hele Poeldal. (Kun je ontdekken waar het Avesbos ligt?)
Ook dit boek begint in het Avesbos, waar Jack een gewonde kat vindt. Hij vertelt erover aan Twitch in hun geheime hut.
Lees dan het volgende fragment voor:
‘De hut lag (…) gemene kattenmoordenaar oplossen?’ (blz. 30 t/m 34)
Veel kinderen zullen – net als Jack en Twitch – verontwaardigd reageren op het feit dat er katten mishandeld worden. Ze zullen graag willen weten hoe dit afloopt! Maar je kunt ook vertellen dat het toch een beetje anders loopt, als Twitch hoort dat er een lammergier in aantocht is. Verwijs ook naar de titel van het boek! Twitch vindt dat zó fantastisch, dat hij het ineens niet meer zo interessant vindt om de kattenmoordenaar te vinden. Gaat dat de vriendschap tussen Jack en Twitch kapotmaken? Of blijken die twee zaken toch meer met elkaar te maken te hebben??
Vogels kijken
In het nawoord van M.G. Leonard is te lezen hoeveel dit verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Zij was eigenlijk een soort Jack: een beginnend vogelaar, maar nog enigszins onwetend. Zij wist ook niet wat een lammergier was of waarom die zo bijzonder was. Ze schrijft dan ook:
Mijn eigen verlangens en worsteling met het vogels kijken en het gevoel om ergens bij te willen horen komen er ook in terug. (blz. 308)
Het is leuk om met de kinderen op te zoeken hoe een lammergier eruit ziet. Zelf stuitte ik daarbij op onderstaand filmpje – als deze Youri wat jonger was geweest, had het zo Twitch kunnen zijn! 🙂
Jezelf zijn
Jack doet een interessante uitspraak in het boek:
Twitch had Jack veranderd. Door hem was hij geïnteresseerd geraakt in de natuur. Maar Jack had niet het idee dat hij Twitch ook maar enigszins beïnvloed had. Twitch was altijd Twitch. (blz. 44)
Deze uitspraak kan een mooie aanleiding geven voor een klassengesprek over ‘jezelf zijn’. Is het verkeerd om jezelf te veranderen om ergens bij te willen horen? Of is het juist goed om je (af en toe) aan te passen?
Ook kan deze uitspraak aanleiding geven voor een schrijfopdracht of gesprek over interesses: Heb jij een echte passie? Zo ja, vertel daar eens over. Zo nee, wat vind je daarvan? Benijd je kinderen die dat wel hebben daarom (zoals Jack) of vind je die kinderen juist nerds (zoals Angela)?
Lees ook:
Lannoo, 2023
Bekijk bij bol:Series: Twitch | Onderwerpen: 2023, Criminelen, Dieren, Dierenbescherming, Dierenmishandeling, Jezelf zijn, Natuur, Serie, Speuren, Tip van Emma, Tip van Lisa, Vogelaars, Vogels, Vriendschap
Geïllustreerd door Paddy Donnelly