In april zijn er weer heel wat boeken op de mat gevallen!
En zo verschillend ook weer allemaal!
Ik zal hieronder over alle boeken iets vertellen, zodat je wat beter weet wat er zoal te vinden is in de boekhandels en bibliotheken. Hopelijk zit er weer iets moois bij voor een van je leerlingen of kun je ermee aan de slag in je lessen!
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Victoria Vilein
Maartje van der Laak en Kristien Dieltiens (ill.)
De Eenhoorn
Bekijk bij bol
Dit boek verscheen al in oktober 2023, maar ik had hem toen niet opgemerkt. Het boek is van dezelfde schrijfster als Het geheim van de Vlaamse meesters en heeft een interessante historische achtergrond: het gaat over de zus van een van de auteurs van de Belgische Grondwet. Het zou een spannend verhaal moeten zijn over de Belgische Revolutie, de rol van vriendschap, moed en gelijke rechten. Dat klinkt goed! En het boek wordt ook gelezen door de Vlaamse Leesjury 2025!
Vuurbloed 3: Spreeuw en de lichtgrot
Aisling Fowler
HarperCollins
Bekijk bij bol
Het slotdeel van de superspannende trilogie Vuurbloed! Een geweldig leesavontuur over monsters, macht, trouw en echte vriendschap, dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel laat zitten. Ik schreef er al een blogje over!
Mahmood en de zwarte klauw
Jan De Leeuw en Noëmi Plateau (ill.)
De Eenhoorn
Bekijk bij bol
Nog een derde deel: over Mahmood, de zoon van de directeur van een dierentuin. Net als in de voorgaande delen gaat dit boek over een interessant thema: hoe verwerkt een westers land zijn koloniale geschiedenis? Mahmood redt in dit verhaal een jongetje van een gorilla. Maar wie is hij? Waarom heeft hij een zwarte, geklauwde rechterhand? En wat heeft dit alles te maken met de standbeelden die een voor een worden neergehaald in de stad?
Link + Hud: Op een haar na helden
Jarrett & Jerome Pumphrey (vertaling: Aby Hartog)
Pelckmans
Bekijk bij bol
Een grappig boek dat deels een graphic novel is. De twee broers Link en Hud hebben een enorme fantasie en beleven de gekste avonturen … in hun hoofd (afgebeeld als strip). Hun ouders en oppas vinden het allemaal wat minder leuk. Dan verschijnt mevrouw Joyce met nieuwe regeltjes…
De speurders van morgen 3: De ontvoering
Jeroen van Berckum en Katrijn Jacobs (ill.)
Clavis
Bekijk bij bol
Een spannend vervolg op De overval en De kunstroof: doordat de opa van Jonas één dag vooruit in de toekomst leeft, komen Jonas en Maartje te weten dat een aantal beroemde vloggers ontvoerd zullen worden. En Maartje is een van hen… Kunnen ze dat voorkomen?!
De grote drakenrace
Kacy Ritter (vertaling: Sandra C. Hessels) en Pétur Antonsson (ill.)
HarperCollins
Bekijk bij bol
Het lijkt erop dat dit nu eens géén trilogie is, ook wel eens fijn als je fantasy wilt lezen! Een avontuurlijk verhaal over een spannende wedstrijd. Cassidy en Ranga gaan de lucht in en hebben vijf gevaarlijke uitdagingen voor de boeg. Dit stevige boek heeft een vrij volle bladspiegel, maar de geïllustreerde drakengids zal drakenliefhebbers zeker aanspreken!
De wonderlijke wereldreis van Zebedeus
Koos Meinderts & Annette Fienieg (ill.)
Hoogland & Van Klaveren
Bekijk bij bol
Een volgend mooi filosofisch avontuur, na Zebedeus en het ganzenbord van Wisse. Of eigenlijk: vóór ‘het ganzenbord van Wisse’, want dit verhaal speelt zich daarvóór af en is eigenlijk een heruitgave uit 1993 (Ploegsma). Maar er is wel een en ander veranderd: er zijn nieuwe hoofdstukken en personages toegevoegd, en er zijn er ook een paar gesneuveld (aldus Koos Meinderts zelf). Een boek vol prachtig taalspel en filosofische overpeinzingen, dat kan niet anders!
De zomer die alles was
Mariska Overman en Esther Leeuwrik (ill.)
Kluitman
Bekijk bij bol
Een mooi, droevig verhaal, dat toch heel fijn leest. Puca wil het liefst dat haar zomervakantie zo snel mogelijk voorbij is, zodat ze een nieuwe start kan maken op de middelbare school. Maar haar nieuwe buurjongen Rover denkt daar heel anders over. Hij wil zich juist vervelen, zodat de zomer eindeloos lang lijkt te duren. Och, en waarom dat zo is… dat is wel heel verdrietig.
De lijst van Violet Sopjes
David Vlietstra & Yoko Heiligers (ill.)
Gottmer
Bekijk bij bol
Violet heeft moeite met ontmoetingen. Ze gaat daarvoor elke week praten met Ingeborg. Die heeft haar de opdracht gegeven om over haar ontmoetingen te schrijven in een schriftje. Violet bedenkt een plan: dit schooljaar wil ze met álle kinderen uit haar klas gaan spelen. Dat levert geweldige verslagen op. Maar hoe verder je leest, hoe merkwaardiger Violets verhalen worden…
De zee hield het lang geheim
Wouter Klootwijk & Esther Leeuwrik (ill.)
Leopold
Bekijk bij bol
Kijk nou, dezelfde illustrator als van het omslag van De zomer die alles was! De mooie dromerige illustratie van dit boek maakt mij ontzettend benieuwd naar dit verhaal: over twee kinderen van een mosselvisser die in weer en wind iets heel bijzonders ontdekken door hun fles in de zee.
Frietje Frommel
Barbara Scholten en Els van Egeraat (ill.)
Ploegsma
Bekijk bij bol
Dit boek móet gewoon lekker gek zijn: Frietje woont in een overvol huis en haar vader verkoopt oud ijzer. Om de rekeningen te kunnen betalen, bedenkt Frietje een plan: ze koopt een oud vliegdekschip voor maar honderd euro. Dat levert lekker veel oud ijzer en dus veel geld op. Denkt Frietje. Ha! Dat krijgt ongetwijfeld een grappig staartje.
Mila en de magische dromenvanger
Meisje Djamila & Daniëlle Bakhuis en Jelke van Antwerpen (ill.)
Moon
Bekijk bij bol
Daar is weer een nieuw boek van een YouTube-ster. Maar dit is wel het enige boek tot nu toe waar de echte schrijver van het boek geen ghostwriter is, maar gewoon op het omslag staat. Credits! De tienjarige Mila krijgt een dromenvanger waarmee ze zelf kan kiezen welke droom ze wanneer wil beleven, en dat geldt ook voor de lezer: na de inleiding kun je kiezen welk hoofdstuk, dus welke droom, je gaat lezen. Eigenlijk dus een soort verhalenbundel. Leuk concept.
De magische armband
Sarah Mlynowski (vertaling: Marjolein Algera)
Witte Leeuw
Bekijk bij bol
Dit boek schreeuwt echt aan alle kanten: meidenboek! (Ja, die zijn er echt nog) Het gaat over Becca die in groep 7 ineens in de steek wordt gelaten door haar beste (en enige) vriendin. Als ze vervolgens een raadselachtige wensarmband ontvangt, en heel veel nieuwe vrienden en vriendinnen wenst, loopt dat aardig uit de hand… Na een eerste blik moet ik zeggen: heel toegankelijk, leest lekker makkelijk weg. En stiekem ben ik best benieuwd hoe dit gaat aflopen voor Becca!
Het gras lacht groen
Diverse dichters en Lucas Suykens (ill.)
De Eenhoorn
Bekijk bij bol
Het is niet te lezen op zo’n klein plaatje, maar er staat dus: Klimaatgedichten en kortverhalen van Joke van Leeuwen, Maud Vanhauwaert, Pim Lammers, Gatea Schoeters, Erik van Os, Paul Verrept, Daniel Billiet en vele anderen. Oftewel: heel veel poëzie en korte verhalen van Vlaamse en Nederlandse auteurs over klimaatverandering. Heel interessant voor in de klas!
Dreiging op het schoolplein
Hans Mijnders
Columbus
Bekijk bij bol
Het boek Wegwezen! van Hans Mijnders heeft me positief verrast, dus daarom ben ik ook wel erg benieuwd naar dit boek. Rauwe thema’s: over rivaliteit, vandalisme, vooroordelen en bedreigingen. Het speelt zich op de middelbare school af, maar ik vermoed dat leerlingen in groep 8 dit best interessant kunnen gaan vinden! Wel wil ik even checken hoe christelijk het boek is, want de bibliotheek heeft er het stempel ‘protestants milieu’ aan gegeven. Maar ik vond dat bij Wegwezen! echt reuze meevallen.
De grijze stad
Torben Kuhlmann (vertaling: Joukje Akveld)
De Vier Windstreken
Bekijk bij bol
Heerlijk, een nieuw prentenboek van Torben Kuhlmann! Prachtig gedetailleerde tekeningen in allerlei grijstinten, met als geel accent: Robin. Zij is net verhuisd naar een grijze stad, waar iedereen kleur lijkt te verafschuwen, maar zij gaat er juist naar op zoek. Het boek ademt een soort nostalgie uit, door de bolhoeden, rokende fabrieksschoorstenen en ouderwetse auto’s, maar eigenlijk is het geen verhaal over een stad, maar over het ontstaan van kleuren, kleuren mengen en hoe kleur ons beïnvloedt. Geweldige cover trouwens, met glimmende zilvergrijze letters, die stiekem toch meer kleur bevatten dan je zou denken!
Roodkapje
Bethan Woollvin (vertaling: Berd Ruttenberg)
Hoogland & Van Klaveren
Bekijk bij bol
Oh, hilarisch!! Dit prentenboek heeft HUMOR! Vooral kinderen in de bovenbouw zullen enorm moeten lachen om de heerlijk droge punchline van dit boek. Het is het welbekende sprookje van Roodkapje, maar dan met flink wat girlpower. Dit meisje weet wel wat ze moet doen als haar oma opgegeten is door de wolf!
De Reuzenpoffer
Tosca Menten
Van Goor
Bekijk bij bol
Tosca Menten is al 25 jaar schrijfster en dat wordt gevierd met dit mooie boek! In deze jubileumbundel staan enkele verhalen uit eerdere boeken – zoals De chocoladetandarts – maar er zitten ook nieuwe verhalen en grappige versjes in. Sommige ervan kun je erg goed gebruiken bij het thema ‘eten’ (wat denk je van een lekker vies verhaal over lintwormen). Vooral ‘De reuzenpoffer’ is erg geschikt als je het hebt over kookprocessen (gist)… 😉